Autor Wątek: 4x2 4x4  (Przeczytany 70725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: 4x2 4x4
« Odpowiedź #210 dnia: 11 Lutego 2021, 12:56:23 »

Mam benzynę manual awd i chciałem...

Ponawiam prośbę, czy mógłbyś podać masę rzeczywistą z świadectwa homologacji z podaniem wersji auta?
I prośba do kogoś z hybrydą 4x4 Comfort+ style o to samo.
Z góry dzięki.

Skąd mam to wziąć? Z dowodu, którego nie mam przy sobie?
Ze świadectwa homologacji, jak już będziesz w domu, chyba masz papiery auta? A wersja jaka,? Bo to też robi różnicę.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2021, 12:58:39 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline miazo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #211 dnia: 11 Lutego 2021, 13:09:37 »
Cytuj (zaznaczone)
I prośba do kogoś z hybrydą 4x4 Comfort+ style o to samo.

Masa pojazdu gotowego do jazdy: 1720 kg
Rzeczywista masa pojazdu: 1754 kg

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #212 dnia: 11 Lutego 2021, 14:29:13 »

Masa pojazdu gotowego do jazdy: 1720 kg
Rzeczywista masa pojazdu: 1754 kg

Dzięki
Jeszcze tylko do porównania mas brak z manualną skrzynią.
Sumując, dla comfort+ style:
2.0 AWD AT - Katalogowo  1560/1670  (skąd różnica 110kg? )  z homologacji - masa pojazdu gotowego do jazdy: 1635, rzeczywista 1677 kg
2,5 i-AWD AT Katalogowo  1645/1705 (tu różnica mała)           z homologacji - masa pojazdu gotowego do jazdy:1720    rzeczywista 1754 kg

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #213 dnia: 11 Lutego 2021, 21:33:36 »
A ja dziś rano trafiłem na gamonia w nowej hybrydzie 4x4 który zablokował mi wyjazd z parkingu
bo nie mógł podjechać pod lekką oblodzoną i trochę przysypaną lekkim śniegiem górkę wjeżdżał do 3/4  górki ,pomielił kołami i
cofka w dół
Próbował sierota 4x podjechać podjechać i w końcu się wycofał abym mógł wyjechać  :-) bo już mnie szlag trafiał

Nie napęd decyduje a kierowca :  jak kierowca d...a to i nawet  8x4 nie pomoże

Jeżeli kupujecie hybrydę 4X4 po to tylko by :
- nie mielić kółkami przy starcie na światłach
- wyjechać ze śniegu z parkingu lub na ulicy
to naprawdę "gratuluję" lepiej byłoby kupić za 10 tys jakiś stary samochód bez tych gadżetów i elektronicznych wspomagaczy i trochę pojeżdzić w zimie lub zapisać się na jakiś kurs doszkalający ( kiedyś takie kursy robiła Toyota)

Ja pomykam cały czas na letnich oponkach w ravce4 w manualu i w mieście wyjeżdżam z każdego śniegu
i nie mielę kołami pod światłami nawet jak jest ślisko tylko trzeba wiedzieć jak się do tego "zabrać".
Do lasu offroadowo i po kartofliskach i "po słoiki" nie jeżdżę, na drogach gruntowych nie mam problemu
a jak będę jechał w "prawdziwe" góry ( a nie "zakopianką"  ) to i tak założę łańcuchy
Wg mnie hybryda z pseudonapędem na 4 kółka to czysty marketing i utrzymanie renomy marki
ale to tylko moje prywatne zdanie

« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2021, 22:11:18 wysłana przez UPX »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #214 dnia: 11 Lutego 2021, 22:33:15 »
Ja pomykam cały czas na letnich oponkach w ravce4 w manualu i w mieście wyjeżdżam z każdego śniegu
i nie mielę kołami pod światłami nawet jak jest ślisko
tylko trzeba wiedzieć jak się do tego "zabrać".
Do lasu offroadowo i po kartofliskach i "po słoiki" nie jeżdżę, na drogach gruntowych nie mam problemu
a jak będę jechał w "prawdziwe" góry ( a nie "zakopianką"  ) to i tak założę łańcuchy
Wg mnie hybryda z pseudonapędem na 4 kółka to czysty marketing i utrzymanie renomy marki

ja zdjąłem opony, śmigam na samych felgach, dodatkowo odłączyłem tylny napęd, bo jest zbędny - śnieg, lód, nic się nie ślizga, pierwszy startuję na światłach, wjeżdżam na górki 40% nachylenia bez problemu, do zatrzymania się z 100km/h potrzebuję 5 metrów, więc w 100% Cię rozumiem, to nie druga dekada XXI wieku, żeby jakieś napędy i elektronika dawały radę na śniegu; a opony zimowe to już wstyd na tym wyjechać w zimę, ale wiadomo, że dotyczy tylko uber kierowców

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #215 dnia: 11 Lutego 2021, 22:39:56 »
Ja tam jeżdżę rowerem z 24 przerzutkami bez łańcucha i to dopiero pomyka, a ten wywód @UPX...nie wiem co bierzesz, ale bierz pół, bo chwały te bzdury Ci nie przyniosą

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #216 dnia: 11 Lutego 2021, 22:41:42 »
i nie mielę kołami pod światłami nawet jak jest ślisko
tylko trzeba wiedzieć jak się do tego "zabrać".

ja zdjąłem opony, śmigam na samych felgach, dodatkowo odłączyłem tylny napęd, bo jest zbędny - śnieg, lód, nic się nie ślizga, pierwszy startuję na światłach, wjeżdżam na górki 40% nachylenia bez problemu, do zatrzymania się z 100km/h potrzebuję 5 metrów, więc w 100% Cię rozumiem, to nie druga dekada XXI wieku, żeby jakieś napędy i elektronika dawały radę na śniegu; a opony zimowe to już wstyd na tym wyjechać w zimę, ale wiadomo, że dotyczy tylko uber kierowców

:grin: :grin: :grin:

UPX skoro tak twierdzisz to rób swoje my swoje , bo kompletnie twoje wypowiedzi nie dotarło do mnie  :grin: :grin: :grin:

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #217 dnia: 12 Lutego 2021, 08:27:17 »
A ja dziś rano trafiłem na gamonia w nowej hybrydzie 4x4 który zablokował mi wyjazd z parkingu
bo nie mógł podjechać pod lekką oblodzoną i trochę przysypaną lekkim śniegiem górkę wjeżdżał do 3/4  górki ,pomielił kołami i
cofka w dół
Próbował sierota 4x podjechać podjechać i w końcu się wycofał abym mógł wyjechać  :-) bo już mnie szlag trafiał

to naprawdę "gratuluję" lepiej byłoby kupić za 10 tys jakiś stary samochód bez tych gadżetów i elektronicznych wspomagaczy i trochę pojeżdzić w zimie lub zapisać się na jakiś kurs doszkalający ( kiedyś takie kursy robiła Toyota)

i nie mielę kołami pod światłami nawet jak jest ślisko tylko trzeba wiedzieć jak się do tego "zabrać".

A Ziemia jest płaska i rządzą nią Reptilianie  :cool:

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #218 dnia: 12 Lutego 2021, 08:57:25 »
Akurat z tym się zgadzam, więc chcesz mnie przekonać, że 
Ziemia jest płaska i rządzą nią Reptilianie

również jest jest prawdą?

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #219 dnia: 12 Lutego 2021, 09:07:26 »
Akurat z tym się zgadzam, więc chcesz mnie przekonać, że 
Ziemia jest płaska i rządzą nią Reptilianie

również jest jest prawdą?

A to już zależy kogo spytasz, ja się z tym nie identyfikuję  :cheesy:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #220 dnia: 12 Lutego 2021, 10:07:18 »
Przyspieszenia i obroty dla silnika awd 2.0 benzyna AT. Zgodnie z moimi testami dużo lepiej niż na papierze.
https://youtu.be/P8K2Y42lg44

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #221 dnia: 12 Lutego 2021, 10:14:08 »
cofka w dół

właśnie zamówiłem wizytę w warsztacie ,na zmianę opon ,zimowych na letnie . Facet dwa razy pytał, czy wiem co robię. Pokazałem mu twoją wydrukowaną wypowiedz , skinął głową ,i cicho dodał ,,żart czy kolega się  leczy,,
RAV4 2.5 hybrid

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #222 dnia: 12 Lutego 2021, 10:39:12 »
Przyspieszenia i obroty dla silnika awd 2.0 benzyna AT.
Krisman, ja jeżdżę hybrydą więc napęd działa inaczej niż w benzynie z CVT dlatego zainteresowało mnie na tym filmie, że podczas przyśpieszania w trybie D obrotomierz dochodzi do wysokich obrotów, a potem opada i znów wchodzi na wysokie obroty, itd. - wygląda to tak jak w zwykłym automacie gdzie zmieniają się biegi, a nie jak w CVT gdzie przekładnia dobiera optymalne przełożenie dla optymalnych obrotów silnika i prędkości jazdy. Ciekawe jest też, że podczas zwalniania pojawiają się przełożenia manualne M6,5,4... (w CVT Toyoty poza jedynką pozostałe są chyba wirtualne) - jak to rozumieć ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #223 dnia: 12 Lutego 2021, 10:54:30 »
Tak w skrócie:
Skrzynia w direct shift ma fizyczny pierwszy bieg (zębatki - działa do 65km/h przy starcie i przyspieszaniu) a że ludzie nie lubią monotonnego wycia, to toyota wprowadziła 8 wirtualnych biegów, to co widzisz jak m1.2,3... to nic innego jak skrzynia przełączona w sekwencyjną zmianę biegów (ręczną, bo u mnie jest taka możliwość, ale i chyba u was)
Tu masz wszystko super jasno wytłumaczone :) Jeśli problemem język, to w opcjach kliknij napisy- angielski - następnie znowu napisy- tłumacz i z listy wybierz PL, ale to tylko na Windows.
https://youtu.be/HanImTejIVM
https://youtu.be/162BWwkcy5U

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #224 dnia: 12 Lutego 2021, 11:03:58 »
Ok, ja to wszystko oglądałem i rozumiem, natomiast na filmie z testem przyśpieszenia, pierwsza część odbywała się w trybie D (0:38 ... 1:14) i tam w zakresie 0..60 auto jedzie na jedynce mechanicznej, potem przełącza się na CVT i tu występują te wzrosty i spadki obrotów o które pytałem - a wg teorii silnik powinien po prostu wejść na max obroty i przyśpieszać auto przez CVT które w tym czasie zmienia przełożenie. A tu jest inaczej - i to mnie intryguje.
W dalszej części filmu są również testy w trybie manualnym M1,2,3... (pseudo - sekwencyjnym) ale w tej pierwszej jest tryb D, a w nim wg teorii powinno to odbyć się trochę inaczej - oczywiście to jest kwestia oprogramowania, w trybie D przekładnia też może udawać sekwencyjną - ale czy tak jest ?

« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2021, 11:08:06 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl