To ja też, też się wypowiem.
Mam 4x4, nie mam JBL, nie mam Skyview, nie mam Navi. Dlaczego - bo portfel jednak ma dno i to moja subiektywna decyzja podyktowana dotychczasowymi doświadczeniami i wrażeniami z jazd testowych.
Skyview - miałem, szybko się znudziło, jeździło 90% czasu zamknięte (no może w selection z czarnym środkiem bym doświetlał)
JBL - posłuchałem, sprawdziłem cenę, podziękowałem
Navi - jest do pupy, nigdy nie dogoni producentów map - w dokładności, aktualności, szybkości, grafice i wielu innych. Nie ma plusów.
4x4 - przejechałem się 4x2 i 4x4. Zdecydowałem, bo fajnie się ruszało, fajnie trzyma się w zakrętach. I z doświadczenia - kiedyś, ne w Toyocie, wyciągnęło mnie z poślizgu w zakręcie. Bo na teren to się nie nadaje, ba nawet można przegrzać przekładnię (wersje TRD w US/CA mają dodatkową chłodnicę przekładni).
Wolałem mieć podgrzewaną kierownicę i wentylowane siedzenia (pal licho że z tyłu są podgrzewane - miałem, nikt nie korzystał). Te dwa miałem kiedyś i bardzo mi ich brakowało w kolejnych autach.
Za każdy z tych elementów trzeba zapłacić (zazwyczaj ze swojej kieszeni) i za każdy można część jego ceny odzyskać przy odsprzedaży (no może poza navi... i JBL).