Autor Wątek: 4x2 4x4  (Przeczytany 70735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: 4x2 4x4
« Odpowiedź #105 dnia: 02 Lutego 2021, 09:27:10 »
Ja trochę testowałem w skrajnych warunkach (muszę dojechać w różne miejsca) i co prawda AWD mam, ale naprawdę jest spoko. Mi wystarczy :)
Nabrzeże pokryte lodem, doły i szutrowa droga auto jedzie pewnie jak czołg:)

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2021, 09:30:57 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #106 dnia: 02 Lutego 2021, 09:30:31 »
I Jeszce jedno, BMW bardzo blado wypada w testach na skuteczność 4x4

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 02 Lutego 2021, 09:37:07 »
AWD
Ty masz ten pełnoprawny AWD :) on ma bardzo dobre wyniki. Gdyby tylko dało połączyć się go z silnikiem 2.5 to byłoby super

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #108 dnia: 02 Lutego 2021, 10:08:06 »
AWD
Ty masz ten pełnoprawny AWD :) on ma bardzo dobre wyniki. Gdyby tylko dało połączyć się go z silnikiem 2.5 to byłoby super
Daje się,  w USA

Wysłane z mojego J23vprzy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 02 Lutego 2021, 10:44:14 »
A nawet gdyby zobaczyły to ich kierowcy nawet mając tą całą elektronikę na pokładzie nie mają bladego pojęcia jak atakować błoto z koleinami, jak najechać na poprzeczną przeszkodę, albo co robić w kopnym piachu że o trawersie nie wspomnę.

Mają :) Ale fakt w RAV4 raczej bym się nie pakował tam gdzie się pakowałem.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 02 Lutego 2021, 12:51:33 »
Cytat: piotr67 w 30-01-2021, 22:41:25

jechałem ok. 60-70 km/h i gdy zauwazylem ten wchodzący na moj pas tył ciężarówki (nie wiem co spowodowało taką reakcje, bo to był akurat prosty odcinek ulicy, ale pruszył śnieg, dodatkowo godzina 19) to mimowolnie lekko zahamowałem a potem skreciłem koła, samochod leciutko wpadł w poslizg, zachybotał, ale na szczęście nie za mocno - czy to tylko zasługa esp, nie wiem ... ale chyba nie do końca, bo zapewne potrzebna była aktywna reakcja wszystkich 4 kó

4x4 w takiej sytuacji chyba nie miało większego wpływu na zachowanie Twojego auta. Chyba że użyłeś w trakcie tego manewru również pedału przyśpieszenia. Nie wiem czy też tak macie ale wydaje mi się że zalety 4x4 trzeba nauczyć się wykorzystywać i na śliskim przy każdej okazji próbuję to robić. A w ostatnich kilku dniach warunki do tego są wprost wymarzone.  Ruszanie oczywista zaleta, dynamiczne wyprzedzanie przy prędkościach do przepisowych 100km/h bajka. Wychodzenie z zakrętu na wciśniętym gazie jak po szynach. Generalnie jest fun!
Ja bym powiedzial, ze 4x4 nie mial tu wcale wplywu ... zaden samochod nie przekazuje momentu na kola jak wcisniety jest pedal hamulca...co innego gdyby wcisnac gaz....dlatego tez z braku praktyki, nawykow wyrobionych przez cwiczenia wiekszosc ludzi jak wpada w poslizg to pierwsze i jedyne co to pedal hamulca w podloge i tylko dzieki abs i esp jeszcze jakos sie ratuje ....polecam wyjechac na jakies boisko zlane woda, zamarzniete i tam sprawdzic jak z poslizgu sie wychodzi uzywajac pedalu przyspieszenia - takich cwiczen teoria nie zastapi...
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 02 Lutego 2021, 21:35:22 »
https://youtu.be/e1RA1j-vRsc
Co by wszyscy właściciele wersji hybryd 4x4 mieli świadomość czym dysponują proponuję zerknąć na wyżej podlinkowany filmik. Bardzo fajnie na nim widać ze 4x4 w hybrydowej RAV jest działa i wspomaga. Teren jest grząski i trzeba mieć to na uwadze. Próby są spokojne i maj? na celu pokazać prace napędu, oczywiście poza końcówką ale sami zobaczycie. Żeby nie było - FWD by tam poległo, nawet na tych akcesoryjnych gumach.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 03 Lutego 2021, 09:58:24 »
Ja nie neguje ze 4x4 to jest cos gorszego od 4x2 ... w wielu watkach przejawia sie zawsze przeciaganie liny to jest lepsze od tego a to od tamtego ... jesli nie byloby trzeba dokonywac wyborow i byla tylko jedna opcja w sprzedazy nie byloby klopotu...a tak wybiera sie to co sie potrzebuje i w zakresie finansowym takim jakim jest sie w stanie udzwignac....jeden wezmie to drugi tamto...to chyba nasza natura tylko tak dziala zeby tylko komus pokazac ze wybralem lepiej od kogos innego ...tak sie zastanawiam kiedy to sie zmieni ..taki wpis w stylu OFF Topic

Prawda co pisze tlif
Żeby nie było - FWD by tam poległo, nawet na tych akcesoryjnych gumach.
ale dla mnie to nic nie zmienia - bo w takich terenach sie nie poruszam - i wyboru dokonalem - czy mi czegos brakuje - nie - czy jestem zadowolony - tak
Zycze wszystkim zeby byli zadowoleni :)
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #113 dnia: 03 Lutego 2021, 10:13:44 »
https://youtu.be/e1RA1j-vRsc
Co by wszyscy właściciele wersji hybryd 4x4 mieli świadomość czym dysponują proponuję zerknąć na wyżej podlinkowany filmik. Bardzo fajnie na nim widać ze 4x4 w hybrydowej RAV jest działa i wspomaga. Teren jest grząski i trzeba mieć to na uwadze. Próby są spokojne i maj? na celu pokazać prace napędu, oczywiście poza końcówką ale sami zobaczycie. Żeby nie było - FWD by tam poległo, nawet na tych akcesoryjnych gumach.

no i ja wolę jednak filmiki na rolkach niż takie coś - co mi to daje? nawet nie jestem w stanie określić nachylenia zbocza, bo kto powiedział, że kamera ma idealny poziom, dodatkowo każdy kolejny przejazd po tym samym szlaku jest trudniejszy, bo możemy mieć już doły wykopane przez koła wcześniej, więcej sypkiego piachu itd; a już największą głupotą jest testowanie kilku samochodów podjeżdżających pod taka samą górkę - każdy przecież jedzie w innych warunkach; Ci z pierwsi mają łatwiej Ci ostatni gorzej...
rolki może nie przekładają się na prawdziwe życie, ale są formą pewnego testu syntetycznego, który umożliwia w miarę obiektywne porównanie napędów w tych samych warunkach - jeśli samochód X lepiej poradzi sobie na rolkach niż Y to jest duża szansa, że poradzi sobie lepiej też w normalnych warunkach
testy syntetyczne nie są idealne (czy to na PC czy smartfonów), ale dają więcej niż oglądanie randomowego gościa w randomowych warunkach

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 03 Lutego 2021, 10:24:31 »
Test na rolkach jest durny i dowodzi zupełnie niczego. Nikt nie projektuje układu, żeby zjechał z rolek.
Niech robią test ruszania pod wodą i na Księżycu.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 03 Lutego 2021, 10:35:03 »
jeśli rav4 hybrid nie potrafi zjechać a rav4 non hybrid potrafi to chyba jednak czegoś dowodzi?

nie muszą projektować układów pod rolki - w benchmarki też nikt nie gra; ale jednak taka metoda pozwala coś porównać w odróżnieniu od filmików gdzie każdy samochód jedzie w innych warunkach

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 03 Lutego 2021, 10:36:37 »
czegoś dowodzi
W pełni się zgadzam.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #117 dnia: 03 Lutego 2021, 10:54:21 »
Cytat: anyone w Dzisiaj o 10:35:03

czegoś dowodzi

W pełni się zgadzam.

Tak, że jest bez sensu.
Podobnie jak postawienie na słońcu dwóch aut - czarnego i białego: dowiedzie, że czarny nagrzeje się szybciej.
Mogą też podpalić oba auta i sprawdzić, który spali się szybciej. Określą który jest bardziej łatwopalny.
Sytuacja trzech kół wiszących w powietrzu jest nierealna w warunkach przewidzianych do użytkowania.
Niech zrobią test zachowania w zakręcie, test łosia, hamowania, etc.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 03 Lutego 2021, 11:08:03 »
Sytuacja trzech kół wiszących w powietrzu
Trzy koła na lodzie i już nie ruszysz :)

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 03 Lutego 2021, 11:09:18 »
Gadka zmierzająca donikąd i tyle.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl