https://youtu.be/e1RA1j-vRsc
Co by wszyscy właściciele wersji hybryd 4x4 mieli świadomość czym dysponują proponuję zerknąć na wyżej podlinkowany filmik. Bardzo fajnie na nim widać ze 4x4 w hybrydowej RAV jest działa i wspomaga. Teren jest grząski i trzeba mieć to na uwadze. Próby są spokojne i maj? na celu pokazać prace napędu, oczywiście poza końcówką ale sami zobaczycie. Żeby nie było - FWD by tam poległo, nawet na tych akcesoryjnych gumach.
no i ja wolę jednak filmiki na rolkach niż takie coś - co mi to daje? nawet nie jestem w stanie określić nachylenia zbocza, bo kto powiedział, że kamera ma idealny poziom, dodatkowo każdy kolejny przejazd po tym samym szlaku jest trudniejszy, bo możemy mieć już doły wykopane przez koła wcześniej, więcej sypkiego piachu itd; a już największą głupotą jest testowanie kilku samochodów podjeżdżających pod taka samą górkę - każdy przecież jedzie w innych warunkach; Ci z pierwsi mają łatwiej Ci ostatni gorzej...
rolki może nie przekładają się na prawdziwe życie, ale są formą pewnego testu syntetycznego, który umożliwia w miarę obiektywne porównanie napędów w tych samych warunkach - jeśli samochód X lepiej poradzi sobie na rolkach niż Y to jest duża szansa, że poradzi sobie lepiej też w normalnych warunkach
testy syntetyczne nie są idealne (czy to na PC czy smartfonów), ale dają więcej niż oglądanie randomowego gościa w randomowych warunkach