Autor Wątek: 4x2 4x4  (Przeczytany 70630 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: 4x2 4x4
« Odpowiedź #225 dnia: 12 Lutego 2021, 11:16:07 »
Tak, moja skrzynia "zmienia biegi" na "D" tak samo jak na tym filmiku o przyspieszeniu (udaje) i jest o tym w tym pierwszym filmie technicznym.
Powód - bo ludzie tak lubią :)
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2021, 11:18:22 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #226 dnia: 12 Lutego 2021, 11:25:00 »
Tu masz jak to wygląda na "D" auto bez napędu ale silnik ten sam
https://youtu.be/sjxwz0oc7do

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #227 dnia: 12 Lutego 2021, 11:27:24 »
Dzięki, rozumiem. W hybrydzie to inaczej działa.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #228 dnia: 12 Lutego 2021, 11:29:43 »
Dzięki, rozumiem. W hybrydzie to inaczej działa.
Wiem, testowałem. Jednostajne wycie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #229 dnia: 12 Lutego 2021, 11:39:53 »
W hybrydzie podobnie to działa gdy wybierzemy tryb S+/-. Oczywiście wtedy ręcznie zmieniamy "biegi".

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #230 dnia: 12 Lutego 2021, 11:53:11 »
Wiesz może ja jakiś dziwny jestem, ale generalnie to wycie hybrydy mi nie przeszkadzało specjalnie, bo wystarczy lekko odpuścić gaz i od razu stabilizuje się prędkość i wycia brak. Kiedyś stare CVT były dożo bardziej "upierdliwe"
Po drugie zapas momentu jaki ma hybryda też swoje robi. :good:
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2021, 11:54:56 wysłana przez Krisman »

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #231 dnia: 12 Lutego 2021, 12:14:48 »
Z tym wyciem to jest tak, że najbardziej narzekają Ci co CVT nie mają albo nie jechali. Przecież to nie jest tak, że cały czas silnik leci na czerwonym polu, tylko wtedy kiedy mu kierownik każe. Ja głównie mam okazję to słyszeć jak się rozpędzam na autostradzie. Podczas takiej typowej jazdy po mieście/wiosce prawie w ogóle.
Co do napędu na wszystkie koła (czy on jest realizowany wałem czy osobnym elektrykiem) - samochód typu RAV4 służy do różnych aktywności - wypad w góry na narty, przejazd przez las, dowieźć dzieciaki do szkoły, szarpnąć przyczepę, przewieźć 400 kg kleju do płytek, przywieźć browary z lidla, przewieźć rowery i rodzinę na wakacje - jak dla mnie auto tej masy i bryły to po prostu napęd na wszystkie koła to komfort, bezpieczeństwo i wszechstronność - nigdy nie brałem pod uwagę 2WD, bo wtedy kupiłbym Camry (no tylko, że nie ma jej w wersji kombi - może to i lepiej, bo pewnie wyglądałaby pokracznie). Oczywiście jak auto ma służyć do przejechania z podziemnego parkingu w bloku do podziemnego parkingu w korpo, to 2WD to doskonały wybór i właściwie do tego można sobie kupić Aygo. Poza tym, mając całe życie samochody FWD i RWD, uważam, że AWD to naprawdę rewelacja na mokrej lub oblodzonej nawierzchni - prowadzi się po prostu lepiej niż "ośka", a opowiadanie, że "ja na FWD w zimie na letnich wszystkich biorę" to jest trollowanie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #232 dnia: 12 Lutego 2021, 12:22:27 »
Przecież to nie jest tak, że cały czas silnik leci na czerwonym polu, tylko wtedy kiedy mu kierownik każe.
Fakt. Hybryda przez to wycie uczy kierowcę aby z niego rzadko korzystać ;)

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #233 dnia: 12 Lutego 2021, 14:32:35 »
Z tym wyciem to jest tak, że najbardziej narzekają Ci co CVT nie mają albo nie jechali. Przecież to nie jest tak, że cały czas silnik leci na czerwonym polu, tylko wtedy kiedy mu kierownik każe. Ja głównie mam okazję to słyszeć jak się rozpędzam na autostradzie. Podczas takiej typowej jazdy po mieście/wiosce prawie w ogóle.

Masz całkowita rację - to mój pierwszy "bezstopniowiec" i trochę się bałem tego demonizowanego przy CVT wycia silnika.
A tu - zaskoczenie na plus. Jak człowiek przyciśnie to silnik wchodzi w zakres mocy mniej ekonomiczny, ale w codziennej jeździe jako "dupowóz" sprawdza się bardzo fajnie.

....przewieźć 400 kg kleju do płytek

No i tu się nie zgodzę - do tego się to auto nie nadaje. No chyba że wymienisz podłogę w bagażniku.
Bo ta oryginalna się wygina przy kilku zgrzewkach wody mineralnej  :wallbash:
Przy wrzuceniu kilku worów z zaprawą raczej się podda -  i to bez walki.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #234 dnia: 12 Lutego 2021, 14:59:20 »
Przy wrzuceniu kilku worów z zaprawą raczej się podda -  i to bez walki.
Mam koło dojazdowe, więc gdy obniżę podłogę to opiera się na nim i można by coś więcej wrzucić do bagażnika ale wtedy mata gumowa nie pasuje i się wygina.
Trzeba by dopasować jakąś płytę dystansową odpowiedniej grubości wkładaną pod podłogę by przejęła nacisk. Trochę lipa.
M.in. dlatego montuję hak, by w razie potrzeby coś podwieźć przyczepką bez brudzenia bagażnika.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #235 dnia: 12 Lutego 2021, 15:02:22 »
Ja zapomniałem obniżyc i...Moja podłoga się poddała przy włożeniu 4 kół 18" pionowo w bagażniku, weszły super łatwo  i jeszcze musiałem pochylić na max tylne oparcie by luźno nie "latały" niestety podłoga się zapadła i stąd moje pytanie. Widziałem na tech.eu że jest biuletyn na tą przypadłość, czy ktoś już korzystał z tego w serwisie i na czym takowa "naprawa" polega?
Generalnie nic się z nią nie stało, zsuwa się tylko z tych prowadnic.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2021, 15:04:52 wysłana przez Krisman »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #236 dnia: 12 Lutego 2021, 15:04:41 »
na czym takowa "naprawa" polega
Jeśli wymienią na takie same - to nic w sumie nie da - będzie cała do kolejnej przewózki ciężarków.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #237 dnia: 12 Lutego 2021, 15:21:00 »
Ponieważ to napisałem wcześnie uraziło niektórych  to wyjaśnię
Ravkę odebrałem w styczniu tego roku. Stan licznika po miesiącu  jeżdżenia to ok 4900 km : w większości trasy po 500 .. 600 km w jedną stronę głownie autostrady, drogi szybkiego ruchu ale też drogi dojazdowe lokalne w różnym stanie  tzw. utrzymania zimowego.
Z tego co pamiętam ok 300?400 km przejechałem z wyłączoną kontrolą trakcji  głownie na  tych drogach lokalnych bo zawsze wyłączam kontrolę trakcji w trudnych warunkach -  czuję się bezpieczniej  i lubię też jak się trochę ? marszczy?
Nie jestem proekologiczny, oszczędny a samochód dla mnie to tylko narzędzie do poruszania się z punktu A do punkt B  i tylko dlatego kupiłem toyotę bo w poprzednią przejechałem prawie 460 tys  bez większych awarii - chociaż zaliczyłem dwa razy lawetę ( zapchany katalizator po 5 tys. i rozwalona chłodnica po zaliczeniu rowu  i znajdującego się tam kamienia)
Jeżdżę jak pisałem manualem wcześniej na fabrycznych letnich oponach
BRIDGESTONE 225/65R17 ALENZA 001
Poniżej wklejam zdjęcie bieżnika dla tych wątpiących czy jeżdżę na letnich

Dlaczego nie wymieniłem ?  bo nie widzę sensu wymiany ( zaraz gumiarze i ich  rodziny mnie zaatakują).
Fakt jak jest śnieg to przydałyby się zimówki , ale na letnich też sobie radzę bez większych problemów. Na odśnieżonych i na ogół mokrych drogach wolę jechać na letnich ,a na lodzie czy zimowa czy letnia nie ma znaczenia i tak się leci jak się zrobi głupotę

Co do napędu 4x4 to porostu śmieszą mnie opinie ludków w stylu : nie ślizgałem się na światłach, wyjechałem ze śniegu na parkingu itp bo mam 4x4 .
Tysiące dobrych kierowców nie ma 4x4 i jeździ nie ślizgając się na starcie na światłach i wyjeżdża ze śniegu bo po prostu potrafi.
Jak czipsowy kierowca nie  potrafi ? nie umie : to nawet napęd 4x4 nie pomoże podjechać pod małą lekko oblodzoną górkę na wyjeździe z parkingu 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #238 dnia: 12 Lutego 2021, 15:36:28 »
Baw się dalej nie wymieniaj i życzę Ci, byś znowu rowu nie musiał zaliczać. Szkoda mi tylko innych użytkowników dróg, których bez wątpienia narażasz jeżdżąc zimą na letnich oponach. Jak Ci córka sąsiada wyskoczy na drogę pod koła zapomnij o efektywnym hamowaniu. Jestem kierowcą od 84 roku i mam spore doświadczenie (nawet torowe) ale dla mnie to szczyt nieodpowiedzialności, żeby nie pisać dosadniej.
A zdjęcie, naprawdę nie ma czym się chwalić  <zalamka>

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #239 dnia: 12 Lutego 2021, 15:52:50 »
Dlaczego nie wymieniłem ?  bo nie widzę sensu wymiany ( zaraz gumiarze i ich  rodziny mnie zaatakują).

I zupę też jesz widelcem?

A żeby nie było, św. pamięci teść był gumiarzem, choć wolę określenie wulkanizatorem...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl