Autor Wątek: Car audio  (Przeczytany 14754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Car audio
« dnia: 12 Sierpnia 2020, 15:23:10 »
Panowie czy ktos z Was wyjmowal radio touch and go czyli to wieksze i z tylu sa wolne konektory z sygnalem audio na wzmacniacz? Malo jest info o naszym radiu, zdaje sie ze nie ma wersji Aurisa z fabrycznym subem i zewnetrznym wzmacniaczem jak byla wersja priusa z zestawem jbl?
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2020, 09:13:43 wysłana przez fazibazi »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpnia 2020, 16:44:34 »
Jbl ma inne połączenia.
Jak chcesz żeby fajnie grało to trzeba zmienić jednostkę - ona gra strasznie.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2020, 17:06:21 »
Jbl ma inne połączenia.
Jak chcesz żeby fajnie grało to trzeba zmienić jednostkę - ona gra strasznie.

Chcialem zaczac od najprostszej i najtanszej kwestii czyli dodania zwrotnic 2 rzedu do glosnikow w drzwiach z przodu oraz obnizenia podzialu f dla tweeterow. To duzo poprawia bo teraz wokal gra w bok nogi a nie przez tweetery w rogach :) za tweeterami sa przewody prowadzace z radia oraz do glosnikow wiec boczku nie trzeba rozbierac aby dostac sie do glosnika. Cewka i kondensator wejda na wcisk pod trojkatem tweetera.
Potem chcialem dodac subwofer w duzy cargo box zaraz za kanapa. Idealne miejsce na obudowe zamknieta dla glosnika oraz bliskosc zasilania dla wzmacniacza. Sygnal chcialem pobrac z radia ale jak sie nie da to wezme z glosnikow z tylu za pomoca tlumikow.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2020, 17:36:13 »
Fajnie tylko po co jak to i tak nie zagra fajnie.
Jak chcesz to podjedź i podepne ci na chwilę stacje z DSP - bez jakichkolwiek zmian w glosnikach będzie kilka razy lepiej .

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2020, 18:09:58 »
Jak chcesz to podjedź i podepne ci na chwilę stacje z DSP - bez jakichkolwiek zmian w glosnikach będzie kilka razy lepiej .

Watpie, aby dsp sie tu sprawdzilo tweeter powinien miec swoj wzmacniacz a glosnik srednioniskotonowy swoj zatem jesli instalacja juz jest i nie chcemy rozbierac calego auta to bardziej bierne zwrotnice. To nie bmw lub audi ze jest bang and olufsen i zrobiony bi-ampling i osobne okablowanie ;)

Dsp moze miec tu zastosowanie jesli pojawi sie sub. Po korekcji w dsp mozna wygladzic faze ze wszystkich glosnikow, opoznic dzwiek z przednich glosnikow i zrobic kilkupunktowa korekte equalizerem itp itd.

Mam modul dsp oparty o uklad Analog Devices oraz kilka wzmacniaczy cyfrowych w klasie D wiec do testow starczy. A poki co testy na cewkach i kondensatorach aby dostroic czestotliwosci podzialu i stromosci filtrow.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2020, 18:50:42 »

Watpie, aby dsp sie tu sprawdzilo tweeter powinien miec swoj wzmacniacz a glosnik srednioniskotonowy swoj zatem jesli instalacja juz jest i nie chcemy rozbierac calego auta to bardziej bierne zwrotnice. To nie bmw lub audi ze jest bang and olufsen i zrobiony bi-ampling i osobne okablowanie ;)

Dsp moze miec tu zastosowanie jesli pojawi sie sub. Po korekcji w dsp mozna wygladzic faze ze wszystkich glosnikow, opoznic dzwiek z przednich glosnikow i zrobic kilkupunktowa korekte equalizerem itp itd.

Mam modul dsp oparty o uklad Analog Devices oraz kilka wzmacniaczy cyfrowych w klasie D wiec do testow starczy. A poki co testy na cewkach i kondensatorach aby dostroic czestotliwosci podzialu i stromosci filtrow.

No i zjadł mecha :)
Na surowo.
Bez solenia i popijania :)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpnia 2020, 18:58:56 »

No i zjadł mecha :)
Na surowo.
Bez solenia i popijania :)

Co ja poradze ze robilem magistra na wydziale elektroakustyki PW :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpnia 2020, 19:46:22 »
Watpie, aby dsp sie tu sprawdzilo
Chyba się nie rozumiemy.
Ja mówię że podstawa to dobra jednostka - jej wymiana zadowala zdecydowana większość.
Samo dołożenie zwrotnic niewiele poprawi w jakości dźwięku a jedynie zmieni podział.
Jak byś chciał to poprawić to trzeba wstawić sredniotonowki bo na tym co jest nie pokryjesz całego pasma.
Skoro skończyłeś takie studia to doskonale wiesz że trzeba wszystko wywalić i wstawić od nowa - to co proponujesz to półsrodki.
Chyba że przeszkadza Ci jedynie wokal po kostkach to proszę bardzo - dla mnie sluchanie fabrycznej jednostki boli.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Sierpnia 2020, 20:34:36 »
Watpie, aby dsp sie tu sprawdzilo
Chyba się nie rozumiemy.
Ja mówię że podstawa to dobra jednostka - jej wymiana zadowala zdecydowana większość.
Samo dołożenie zwrotnic niewiele poprawi w jakości dźwięku a jedynie zmieni podział.
Jak byś chciał to poprawić to trzeba wstawić sredniotonowki bo na tym co jest nie pokryjesz całego pasma.
Skoro skończyłeś takie studia to doskonale wiesz że trzeba wszystko wywalić i wstawić od nowa - to co proponujesz to półsrodki.
Chyba że przeszkadza Ci jedynie wokal po kostkach to proszę bardzo - dla mnie sluchanie fabrycznej jednostki boli.

Rozumiemy sie. Nie mam zamiaru zmieniac fabrycznej jednostki. Jest produkcji panasonic i nie jest taka zla. Jedyne czego brakuje mi do szczescia to wyjscie z niej sygnalu audio. Myslisz ze w innej jednostce znajdziesz kondensatory z bawelnianym dielektrykiem i sciezki polutowane cyna ze srebra??? :D bedzie dodany tylko dsp ktory moze da ci kilka wiecej pasm equalizera do korekty i filtr na suba. Poza tym mam hybryde i trace informacje o ukladzie hsd a przez obd2 nie chce tego robic.
Moim zdaniem mozna poprawic sporo na tym co jest teraz. Z pasmem sie mylisz. Obecnie jest taka sytuacja jak w wiekszosci aut ze caly sygnal ze wzmacniacza idzie na glosnik niskosredniotonowy a tweeter jest tylko odseparowany kondensatorem o zgrozo bipolarnym a jak producent mial glowe to unipolarnym wlaczonym w szereg. I tyle. Przez to jest duzy zakres czestotliwosci gdzie pracuja oba glosniki na raz bo nachylenie zbocza tweetera to tylko 6db/oktawe i faza jest mocno poorana. Brak srednicy i klarownosci no i wokal na wysokosci nog a nie uszu.
Dobrze dobrana zwrotnica czyni cuda ale jak wolisz wymienic tylko jednostke centralna i dalej slac sygnal przez to co jest to juz Twoj wybor. Dobra jednostka to min 1000zl. Chyba ze dodatkowo dolozysz zestaw dwydrozny z gotowa fabryczna zwrotnica od jbl, hertz lub innej firmy. Ale to juz kolejne 500zl i wzyz.
 Elementy na zwrotnice to ok 30..100zl w zaleznosci od wartosci elementow i jakosci i nawet w auris boczkow nie trzebw zdejmowac.
To oczywiscie na poczatek-nie wspominam na tym etapie o matach butylowych, dystansach mdf, kondensatorze przy wzmacniaczu, ciagnieciu osobnego zasilania radia/wzmacniacza z aku itp itd.

Reasumujac temat rzeka. Sugeruje tylko ze mozna kilkoma elementam8 biernymi polepszyc to co juz jest. Jesli masz wolny budzet to sky is the limit :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpnia 2020, 20:57:56 »
dodany tylko dsp ktory moze da ci kilka wiecej pasm equalizera do korekty i filtr na suba.
Jak już pisałem przeważnie to wystarcza chyba że ktoś jest audiofilem.
Poza tym mam hybryde i trace informacje o ukladzie hsd a przez obd2 nie chce tego robic.
Mylisz sie - Nic nie tracisz - poza tym wizualizacja nie idzie po obd.
Z pasmem sie mylisz
Ale gdzie się mylę? Seryjnie masz dualcone-a i tweeter po kondziolu - tak jest zawsze w większości aut bo jest tanio. A to że impedancja w całym paśmie jest do pupy to inna historia.
Sam mam zrobione zwrotnice lc ale dopiero po zmianie jednostki całość zagrała tak że mi się podoba.

I jest tak jak piszesz - zwrotnice, głośniki, dystanse, maty itd i zwykły smiertelnik zapłaci więcej niż za jednostkę na androidzie pozbywają się wielu bolaczek fabrycznej a nic nie tracąc.

Tak jak pisałem - podjedź na 30 min a sam posluchasz i zobaczysz jak działa.
I podkreślam - to nie jest sprzęt dla audiofilow tylko dla.kogos kto chce dużo fajniejszego grania + pozbycie się fabrycznego dziadostwo.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpnia 2020, 21:24:34 »
Jesli tylko jestes zadowolony i teraz dzwiek pasuje pod Twoje ucho to chyba o to chodzi.
Ja bede szedl inna droga i dostroje glosniki do siebie poprzez zwrotnice tym bardziej ze mam na stanie troche wolnych elementow z poprzednich projektow. Potem kolejnymi krokami bede robil modyfikacje ale jednostki centralnej nie zmienie.
Najwyzej ja wymontuje i podlutuje sie pod linie sygnalowe koncowki mocy jak zrobilem w poprzednim aucie wyprowadzajac sobie cinche L i R. Wzmacniacz zewnetrzny juz nie bedzie problemem.
Pozdrowienia

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Sierpnia 2020, 04:32:17 »
Przyznam ,że to czarna magia jakaś dla mnie te opisy radiowe .

Ale brawo dla kolegi co swoją drogą poszedł i oparł się nachalnemu marketingowi .
Nie wszyscy chcą tego samego i nie muszą tą samą drogą kroczyć . Tak po za tym ja nigdy nie byłem za wymianami jednostki centralno/oryginalnej na coś innego ,zawsze wolałem coś do całości dodać ,niż wymieniać . 
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Sierpnia 2020, 15:37:53 »
Ja bede szedl inna droga i dostroje glosniki do siebie poprzez zwrotnice
chcesz to podzielic na ucho czy juz wiesz gdzie?

PS - rozbież sobie "zwrotnice" np z najnowszego hertza - zdziwisz sie :)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sierpnia 2020, 17:55:00 »
chcesz to podzielic na ucho czy juz wiesz gdzie?

PS - rozbież sobie "zwrotnice" np z najnowszego hertza - zdziwisz sie :)

Twoje pytanie oznacza ze nie wiesz jak mozna zdejmowac charakterystyke czestotliwosciowa glosnika/glosnikow ze zwrotnica ;) widze ze szum bialy, rozowy, mikrofon, analizator widma, fft to pojecia Ci obce ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Sierpnia 2020, 19:11:38 »
Może załóż osobny wątek i dziel się postępami prac. Myślę że wiele osób skorzysta.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl