Watpie, aby dsp sie tu sprawdzilo
Chyba się nie rozumiemy.
Ja mówię że podstawa to dobra jednostka - jej wymiana zadowala zdecydowana większość.
Samo dołożenie zwrotnic niewiele poprawi w jakości dźwięku a jedynie zmieni podział.
Jak byś chciał to poprawić to trzeba wstawić sredniotonowki bo na tym co jest nie pokryjesz całego pasma.
Skoro skończyłeś takie studia to doskonale wiesz że trzeba wszystko wywalić i wstawić od nowa - to co proponujesz to półsrodki.
Chyba że przeszkadza Ci jedynie wokal po kostkach to proszę bardzo - dla mnie sluchanie fabrycznej jednostki boli.
Rozumiemy sie. Nie mam zamiaru zmieniac fabrycznej jednostki. Jest produkcji panasonic i nie jest taka zla. Jedyne czego brakuje mi do szczescia to wyjscie z niej sygnalu audio. Myslisz ze w innej jednostce znajdziesz kondensatory z bawelnianym dielektrykiem i sciezki polutowane cyna ze srebra??? :D bedzie dodany tylko dsp ktory moze da ci kilka wiecej pasm equalizera do korekty i filtr na suba. Poza tym mam hybryde i trace informacje o ukladzie hsd a przez obd2 nie chce tego robic.
Moim zdaniem mozna poprawic sporo na tym co jest teraz. Z pasmem sie mylisz. Obecnie jest taka sytuacja jak w wiekszosci aut ze caly sygnal ze wzmacniacza idzie na glosnik niskosredniotonowy a tweeter jest tylko odseparowany kondensatorem o zgrozo bipolarnym a jak producent mial glowe to unipolarnym wlaczonym w szereg. I tyle. Przez to jest duzy zakres czestotliwosci gdzie pracuja oba glosniki na raz bo nachylenie zbocza tweetera to tylko 6db/oktawe i faza jest mocno poorana. Brak srednicy i klarownosci no i wokal na wysokosci nog a nie uszu.
Dobrze dobrana zwrotnica czyni cuda ale jak wolisz wymienic tylko jednostke centralna i dalej slac sygnal przez to co jest to juz Twoj wybor. Dobra jednostka to min 1000zl. Chyba ze dodatkowo dolozysz zestaw dwydrozny z gotowa fabryczna zwrotnica od jbl, hertz lub innej firmy. Ale to juz kolejne 500zl i wzyz.
Elementy na zwrotnice to ok 30..100zl w zaleznosci od wartosci elementow i jakosci i nawet w auris boczkow nie trzebw zdejmowac.
To oczywiscie na poczatek-nie wspominam na tym etapie o matach butylowych, dystansach mdf, kondensatorze przy wzmacniaczu, ciagnieciu osobnego zasilania radia/wzmacniacza z aku itp itd.
Reasumujac temat rzeka. Sugeruje tylko ze mozna kilkoma elementam8 biernymi polepszyc to co juz jest. Jesli masz wolny budzet to sky is the limit