Autor Wątek: DRL w drogowych  (Przeczytany 3019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sieja1234

• Toyot Leżący
  • *
DRL w drogowych
« dnia: 14 Sierpnia 2020, 12:14:18 »
Witajcie.

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum chciałem wstępem wszystkich powitać.

Teraz przechodzę do problemu. Od niedawna moja żona została szczęśliwą posiadaczką Yaris II 2010 najprawdopodobniej wersja francuska (wg. VIN dekodera). Chciałem założyć jej moduł DRL na światła drogowe, taki z automatycznym przełączaniem na światła mijania gdy czujnik zmierzchu dołożony do modułu wykryje zmrok. Moduł to Lepard AM010.3. Schemat pod linkiem: https://lepard.eu/wp-content/uploads/2011/03/io_am010-ML_DRL%20Module.pdf

Sprawdziłem, że sterowanie na kostce świateł jest masą i podłączyłem wg. schematu F z dodatkowymi przekaźnikami. Po podłączeniu moduł nie działał, a dodatkowo przy włączeniu manetką świateł drogowych lewe światło żarzyło zamiast świecić. Wróciłem więc do ustawień fabrycznych i wszystko jest w porządku, ale pomierzyłem kostkę względem masy pojazdu i okazało się, że przy wyłączonych światłach na przewodach masowych jest +12V. Moje pytanie teraz to czy to jest normalne że zamiast rozłączonej masy jest napięcie? I jak podłączyć ten moduł żeby spełniał swoje zadanie?
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi bo po 4 dniach dłubania nie mam już pomysłu, a na forum i u wujka Google nie znalazłem podobnego problemu.

Pozdrawiam

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: DRL w drogowych
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sierpnia 2020, 13:00:09 »
Policja za takie przeróbki dowody rejestracyjne zatrzymywała i chyba nic się w tej kwestii nie zmieniło. Albo mijania albo światła dzienne.

Offline sieja1234

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sierpnia 2020, 13:56:03 »
Pomijam kwestie prawne. Od dwóch lat mam takie rozwiązanie w Avensis i nikt nic nie mówił ani na badaniach technicznych ani przy rutynowych kontrolach. Proszę o pomoc w podłączeniu, w razie problemów formalnych wypnę kostkę z modułu :-)

Offline Uzii

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sierpnia 2020, 14:45:27 »
Ja zamontowałem u siebie ten sam moduł tylko ze zamiast na światłach drogowych to kupiłem kierunkowskazy 2w1. Kosztuje mniej więcej 60zl a montaz zajmuje chwile bo tez się natknąłem na taki problem jak ty i nie chciało mi się już dłużej nad nim siedzieć. Podczas kontroli również z nimi nie miałem problemów w dzień są widoczne i wyglądają jak fabryczne rozwiązanie dodatkowo ledy są mniej prądożerne i żarówki na dłużej starczają oryginalne. Jak będziesz potrzebował to mogę zrobić zdjęcia jak to wyglada.

Offline sieja1234

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpnia 2020, 15:01:29 »
A widziałem takie rozwiązanie już. Dzięki za naprowadzenie. Jak zamontujesz te żarówki to trzeba zmienić gniazdo/kostkę? Sterowanie ledami dziennymi jest plusem?
Jak możesz podesłać link do żarówek jakie zamówiłeś to też by było fajnie :)

PS. Czy w tym wypadku zapalają Ci się światła mijania po zmierzchu? Bo tam na masie jest ten sam problem.
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2020, 15:15:26 wysłana przez sieja1234 »

Offline Uzii

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sierpnia 2020, 15:25:27 »
Zobacz ofertę: 2w1 Światła DZIENNE+KIERUNKOWSKAZY 132 x LED PY21W  https://allegro.pl/oferta/2w1-swiatla-dzienne-kierunkowskazy-132-x-led-py21w-8122788902?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Ja zamówiłem takie dokładnie i jestem z nich zadowolony. Z tym modułem leoparda nawet żadnych przekaźników nie trzeba będzie używać a podłączenie do kierunkowskazów jest za pomocą gniazda dedykowanego do danego modelu samochodu w tym przypadku py21w i sterowanie tez jest plusem

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpnia 2020, 17:38:26 »
Dajcie sobie spokój z tymi "dziennymi" w długich.
Cholernie to innych razi.
Ale kierowca oczywiście zadowolony - inni go nie obchodzą.

Załózcie porządne drl - dokladane lub zamiast p.mgielnych.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Sierpnia 2020, 18:22:44 »
Dajcie sobie spokój z tymi "dziennymi" w długich.
Cholernie to innych razi.
Ale kierowca oczywiście zadowolony - inni go nie obchodzą.

Załózcie porządne drl - dokladane lub zamiast p.mgielnych.

Mechu, jeśli to jest podłączone i wysterowane zgodnie ze sztuką to nie razi. Weź pod uwagę, że taki system mają wszystkie auta ze Stanów/Kanady.

Sęk w tym, że te DRL w drogowych mają się żarzyć (ja ustawiam na 20-30%, w zależności od auta), a wielu ludzi podpina to na 100% mocy. O ile w słoneczny dzień jeszcze jakoś idzie to przeżyć, o tyle jak jest szarówka czy pochmurno, a taki pacjent jedzie na drogowych na pełny ogień, a z tyłu nie świeci mu nic, to pasowałoby rzeczywiście zabrać nie tylko DR ale i uprawnienia.

Podpięcie pod pmg też nie zawsze rozwiązuje sprawę, bo o ile u nas jest wolna amerykanka, o tyle np. w Czechach za przeciwmgiełki (nikt nie będzie wnikał, czy to pmg czy drl) są mandaty. Austria znów nie ma nic przeciw jeździ na pmg zamiast mijania (póki jasno), także albo będziemy mieli jednounijne prawo albo nie.
3VZ.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Sierpnia 2020, 10:24:56 »
Te auta że stanów które miałem.u siebie i świeciły długimi miały homologacje drl na lampach.

Jeździ czasem.za mną kilka takich aut i razi mimo że żarówki są właśnie na małym pradzie - szczególnie BMW i inne na osobnych lampach od długich.

Może jak podlaczysz to pod h4 to nie ma tragedii ale dalej to nielegal.

Offline rasa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marca 2021, 14:49:45 »
Yaris II mógł być fabrycznie wyposażony w światła do jazdy dziennej. Schemat z i bez takich świateł: https://uploadfile.pl/pokaz/2142760---qsog.html

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marca 2021, 18:55:51 »
To nie były typowe światła do jazdy dziennej tylko światła mijania zaliczane automatycznie bez podświetlenia wnętrza pojazdu.

Offline rasa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marca 2021, 23:20:10 »
A czy ktoś testował takie lampy: https://www.aliexpress.com/item/4000367462945.html ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl