Autor Wątek: Wyciszenie rav4 2019  (Przeczytany 80276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Wyciszenie rav4 2019
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Maja 2021, 09:34:10 »
Oj tak
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Maja 2021, 09:34:24 »
I pięknie!
Ile materiału zużyłeś?
Rolka tej taśmy dekarskiej, szer 30cm, 7 płyt butylowych 50*50, 3 maty 50*50 z włókniną i 1 gąbka 100*50.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline martingg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Maja 2021, 09:43:01 »
Jako laik zapytam :D nie ma problem ze spasowaniem plastików potem? w sensie ze tutaj 0,5cm wiecej i coś już nie dochodzi? Pomijam fakt iż mocowania spinek się po prostu omija co jest oczywistością ;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Maja 2021, 09:44:30 »
Największy hałas jest z prawej strony i tam dałem najwięcej wyciszenia, po lewej jest wlew paliwa i tam jest trudny dostęp, więc wklejałem w wpychałem wszelkie skrawki jakie zostawały.
Najlepsze jest to, że przy tej okazji miałem zamiar zainstalować haczyki na zakupy nabyte jesienią, no i na finiszu zapomniałem :embarassed:. Może jak się będę strasznie nudził to do tego podejdę :cheesy:

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Maja 2021, 09:49:49 »
Jako laik zapytam :D nie ma problem ze spasowaniem plastików potem? w sensie ze tutaj 0,5cm wiecej i coś już nie dochodzi? Pomijam fakt iż mocowania spinek się po prostu omija co jest oczywistością
Też jestem laikiem, ale jak dobrze docisnąłem to gąbka na tych śmiesznych, oryginalnych poduszeczkach się ładnie ułożyła, spinki zaskoczyły ok, poza tym są dwie śruby wkręcane na normalny gwint i one docisnęły. Po lewej dałem mniej gąbki, zwłaszcza na nadkolu i poszło jeszcze łatwiej.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Lipca 2021, 08:41:45 »
Witam odśwież e temat wyciszyłem sam bagażnik bez klapy na razie. Jazda probna i trochę się zawiodłem myślałem że większy będzie efekt domownicy różnicy nie zauważyli. Pytanie czy po wyciszeniu jeszcze klapy efekt będzie lepszy bo powiem że chęci trochę mi odebrało a napracowałem się nieźle 2dni roboty iprace robilem mega dokładnie. Chciałem zrobić jeszcze wszystkie drzwi i nad nogami z przodu ile się da napchać maty i pianki. Ktoś powie z osób które same robiły będę wdzięczny.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Lipca 2021, 09:13:39 »
Niestety to auto trudno wyciszyć, a właściwie to jest niemożliwe. Wyżej pokazałam co zrobiłem i po 2 godzinach jazdy A1 z Torunia do Gdańska przekląłem, hałas od drogi jest niewyobrażalny, zagłusza wszystko. Postanowiłem poprawić , w Bitmaty kupiłem zestaw do wygłuszania bagażnika - mata butylowa 2mm i pianka tłumiąca 5mm. Zostały mi jeszcze grube maty z włókniną. Na to co było nakleiłem matę butylową - podłoga i nadkola od strony bagażnika i po lewej tam gdzie wlew paliwa. Plastiki dokładnie wykleiłem pianką tam gdzie nic nie ma. Na podłogę bagażnika i wnękę koła wkleiłem te grube maty z włókniną. Dodatkowo poupychałem grubą gąbkę w wolnych przestrzeniach nad nadkolami.
Efekt odczuwalny, ale nadal odgłosy z drogi są b. słyszalne, zwłaszcza jak jedziesz bo gładkim asfalcie i wjedziesz na porowaty. Ale generalnie lepiej.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Lipca 2021, 10:40:00 »

Część a klapę bagażnika wyciszales ja narazie cały tył ale bez klapy
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2021, 10:41:51 wysłana przez Maniek49 »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Lipca 2021, 13:02:13 »
Trochę, tam jest trudny dostęp. Myślę dokupić tę gąbkę i wykleić cały plastik, łatwa robota.

Offline lukamar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Lipca 2021, 08:56:43 »
Jazda probna i trochę się zawiodłem myślałem że większy będzie efekt domownicy różnicy nie zauważyli. Pytanie czy po wyciszeniu jeszcze klapy efekt będzie lepszy bo powiem że chęci trochę mi odebrało a napracowałem się nieźle 2dni roboty iprace robilem mega dokładnie.
Kiedyś w poprzednim samochodzie przeżyłem podobne rozczarowanie. Proponuję zrobić prosty test zanim ktokolwiek zdecyduje się na wygłuszanie bagażnika - załadujcie go ciasno pod roletę kocami, poduszkami, ręcznikami czy co tam będziecie mieć pod ręką i zróbcie jazdę testową. Jak nie usłyszycie różnicy, to nie liczcie, że parę milimetrów pianki i maty butylowej zadziała lepiej.
Drzwi warto wykleić, ale raczej żeby poprawić brzmienie głośników, niż żeby zredukować hałas z zewnątrz. Moim zdaniem amatorskie wygłuszanie SUVa (zresztą niższych samochodów też) nie ma większego sensu. Na YT jest trochę filmików, jak po profesjonalnym wygłuszeniu całego auta 100-120 kg materiałów (za kilkanaście tys) uzyskuje się różnicę 1 - 1.5dB. Większą różnicę usłyszycie zakładając cichsze opony.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Lipca 2021, 09:58:50 »
@lukamar masz rację, że nawet profesjonaliści uzyskują do 2dB. W ravkach jest ten problem, że tam dźwięk przenika przez wszystko - goła blacha, cienkie szyby czy przestrzenie zamknięte pokryte tylko farbą podkładową. Wyklejałem bagażnik i nadkola od środka na trzy raty i w końcu uzyskałem taki efekt, że słyszę szum powietrza a nie hałas od nawierzchni. Nie jest to wyciszenie jakie bym chciał, ale przy prędkościach do 120 km/h daje satysfakcję.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Lipca 2021, 20:24:51 »
Dla tego nie rozumiem fenomenu suvów. Głośne i dużo pali. Wszystko z lenistwa? bo trzeba się schylić przy wsiadaniu i wysiadaniu :).
Miałem raz i nigdy więcej przed siedemdziesiątką.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Lipca 2021, 20:28:35 »
Moja pali mało, dlatego ją kupiłem

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Lipca 2021, 22:26:04 »
Ostatnio zjechałem z S3 bo był gigantyczny korek i jechałem polną drogą wzdłuż torów przez las...tu SUV pokazał swój "fenomen".
Uniwersalność, ot cała tajemnica. Wygoda wsiadania? Tak, też duży plus.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Lipca 2021, 08:08:42 »
RAV4 to mój trzeci SUV, pierwszy palił 13 l/100 oleju napędowego , drugi tyle samo benzyny, a ten połowę tego. Wszystko na autostradzie a mieście to już jest przepaść. W świetle tego co się dzieje z cenami paliw to dokonałem dobrego wyboru. Dzisiaj jadę na przegląd po 15 kkm, średnie spalanie 6,1 czyli lekko licząc zaoszczędziłem jakieś 7 tys PLN w 8 miesięcy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl