Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2940 dnia: 05 Stycznia 2024, 12:23:26 »
Deszc? Czyli zrobili w końcu, że światła mijania odpalają gdy zaczyna padać?
Nie nadal jak jest jasno i sa włączone wycieraczki zostaja swiatla dzienne. Co prawda u mnie jak pada to w większości wypadków jest na tyle ciemno że włącza światła mijania a czułość ma ustawioną na domyślną.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2941 dnia: 05 Stycznia 2024, 12:32:57 »
Może tak być
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2942 dnia: 05 Stycznia 2024, 12:40:14 »
No to szkoda. Taka prosta rzecz do zrobienia. Kilka linijek w oprogramowaniu. Mam wrażenie, że twórcy tego oprogramowania w życiu z niego nie korzystali.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2943 dnia: 05 Stycznia 2024, 13:03:03 »
A możecie mnie oświecić co stoi na przeszkodzie by dodać kontrolkę świateł mijania na zegary? Czy tylko u mnie takowej nie ma :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2944 dnia: 05 Stycznia 2024, 13:04:30 »
Toż jest. Od lewej zielona mijania, niebieska długich, zielona pozycyjnych. Jak włączysz AHB to w kontrolce mijania zapala się „A”. Przynajmniej u mnie.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2024, 13:07:28 wysłana przez topoll »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2945 dnia: 05 Stycznia 2024, 13:52:15 »
Toż jest. Od lewej zielona mijania, niebieska długich, zielona pozycyjnych. Jak włączysz AHB to w kontrolce mijania zapala się „A”. Przynajmniej u mnie.

A jesteś topoll przekonany o tym co napisałeś? AHB po włączeniu nie pokazuje kontrolki mijania (jedyne co ma z nią wspólnego to kolor zielony), ma poziome kreski a nie poprzeczne. Bo albo coś kręcisz albo ja mam wybrakowany egzemplarz. U mnie niezależnie od tego w jakiej pozycji mam przełącznik świateł (AUTO, pozycyjne, mijania) to świeci mi się kontrolka pozycyjnych. Jak włączę AHB to mam zieloną kontrolkę z symbolem A od systemu AHB a jak przełączy sobie automat na długie to świecą się na niebiesko. Natomiast nigdy u mnie nie pojawiła się kontrolka świateł mijania. Jest to nieco nieintuicyjne gdy raz jadąc nie świeci się żadna kontrolka a czasem pozycyjnych (opisuję sytuację z automatycznym włączaniem świateł mijania). Czyli powinienem to rozumieć tak, że jak się pojawia kontrolka pozycyjnych w trakcie jazdy to czujnik wychwycił, że jest ciemno i załączy sobie światła mijania (nie pozycyjne) i zasygnalizuje to kontrolką pozycyjnych? Chyba że coś rzeczywiście jest u mnie nie tak, jednak w instrukcji też nie widzę symbolu świateł mijania:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2946 dnia: 05 Stycznia 2024, 13:56:13 »
Za godzinkę sprawdzę. Pisałem z pamięci.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2947 dnia: 05 Stycznia 2024, 15:07:47 »
Myślę, że musieli tutaj coś mocno poprawić, ponieważ nie mam zastrzeżeń do działania świateł. A na palcach mogę policzyć tych którzy mignęli, że ich oślepiam. Podobnie deszcz czy zmierzch.
W deszczu w dzień przełącza z dziennych na mijania?

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #2948 dnia: 05 Stycznia 2024, 15:27:12 »
Myślę, że musieli tutaj coś mocno poprawić, ponieważ nie mam zastrzeżeń do działania świateł. A na palcach mogę policzyć tych którzy mignęli, że ich oślepiam. Podobnie deszcz czy zmierzch.
W deszczu w dzień przełącza z dziennych na mijania?
Ostatnio jechałem nawet było pochmurnie , padał deszcz , włączane wycieraczki i zmiany z dziennych nie było , musiałem zrobić zmianę na krótkie manualnie , żeby być lepiej widocznym , szczególnie  tył auta , wtedy włączają się tylne pozycyjne .
pozdrawiam 
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #2949 dnia: 05 Stycznia 2024, 16:30:31 »
Mozna ustawic poziom czulosci czujnika wlaczanai swiatel mijania.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2950 dnia: 05 Stycznia 2024, 16:42:02 »
Można zmienić poziom czułości ale czasem podczas deszczu lub mgły (szczególnie latem) nie jest tak ciemno aby się samoczynnie włączyły światła mijania, a włączyć je trzeba.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #2951 dnia: 05 Stycznia 2024, 17:33:34 »
Ja mam taki nawyk że w czasie opadów włączam pozycyjne+przeciwmgielne przednie. To z czasów poprzedniego auta, gdzie szkoda mi było ksenonów za dnia. Z punktu widzenia kodeksu drogowego jest to jak najbardziej dopuszczalne - art. 30 ust. 1 pkt a)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2952 dnia: 05 Stycznia 2024, 18:23:16 »

A jesteś topoll przekonany o tym co napisałeś? AHB po włączeniu nie pokazuje kontrolki mijania (jedyne co ma z nią wspólnego to kolor zielony), ma poziome kreski a nie poprzeczne. Bo albo coś kręcisz albo ja mam wybrakowany egzemplarz. U mnie niezależnie od tego w jakiej pozycji mam przełącznik świateł (AUTO, pozycyjne, mijania) to świeci mi się kontrolka pozycyjnych. Jak włączę AHB to mam zieloną kontrolkę z symbolem A od systemu AHB a jak przełączy sobie automat na długie to świecą się na niebiesko. Natomiast nigdy u mnie nie pojawiła się kontrolka świateł mijania. Jest to nieco nieintuicyjne gdy raz jadąc nie świeci się żadna kontrolka a czasem pozycyjnych (opisuję sytuację z automatycznym włączaniem świateł mijania). Czyli powinienem to rozumieć tak, że jak się pojawia kontrolka pozycyjnych w trakcie jazdy to czujnik wychwycił, że jest ciemno i załączy sobie światła mijania (nie pozycyjne) i zasygnalizuje to kontrolką pozycyjnych? Chyba że coś rzeczywiście jest u mnie nie tak, jednak w instrukcji też nie widzę symbolu świateł mijania:

Masz rację. Tylko pozycyjne, AHB i długie

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2953 dnia: 05 Stycznia 2024, 18:42:18 »
Tak z ciekawości, po co wyłączać przycisk "automatycznych świateł drogowych"? Ergonomicznie jest umieszczony "tak sobie" więc nie lepiej raz włączyć i zapomnieć?

Przy włączonym automacie nie da się mignąć długimi:/

Dobra - muszę to odwołać... Kiedyś jeździłem na automacie i zauważyłem, że mignięcie mi nie działa. Stwierdziłem, że widocznie tak to jest i wyłączyłem AHB. Teraz specjalnie przetestowałem i faktycznie - można migać. Nie mam pojęcia czemu wtedy mi to nie działało, ale jestem pewien, że tak było....

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2954 dnia: 05 Stycznia 2024, 18:43:52 »
Każdemu zdarza się pomylić ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl