Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline slawus

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Października 2020, 22:16:46 »

Masz AWD-i a nie AWD a to kosmiczna różnica... - tylko tylna oś o napędzie elektrycznym :)

Dobrze wiem co mam i darujmy sobie oczywistości.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Października 2020, 00:03:57 »
Mam chlapacze i są ok. Chronią trochę drzwi przed błotem i dolna cześć progów przed kamieniami. Tak naprawdę jak ktoś nie wie ze były dokładane to wyglada to jakby tak wyjechał z fabryki. Z tylu są 2 x USB w Comfort. Dokładałem jeszcze nakładki aluminiowe na progi + nakrętki złodziejki + blokadę skrzyni biegów Bear lock i przednie czujniki parkowania. Wszystko wliczyli w fakturę przy odbiorze samochodu wiec wyszło taniej niż gdybym to później dokładał. Pamiętaj o wykupie GAP na 3 lub 5 lat. Wiesz będziesz miał Japońskie auto a te podobno lubią być jumane.

Możesz zdradzić ile policzyli za przednie czujniki? To jest oryginał Toyota czy jakies akcesoryjne - są z nich wskazania na ekranie czy tylko sygnał akustyczny?

Cześć, za czujniki zapłaciłem 1000zl. Jest tylko sygnał akustyczny. Nie ma możliwości wizualizacji na ekranie. Czujniki są w kolorze nadwozia, ja mam srebrne w srebrnej RAV-ce. Są pomocne przy manewrowaniu w garażu.
Za listwy ochronne na progi te oryginalne z napisem Hybryd zapłaciłem 750zl. Założyłem jeszcze Bearlocka na skrzynie biegów, to kosztowało mnie 600zl. Wszystko przy zakupie samochodu.

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Października 2020, 10:37:38 »
Te czujniki dokładane w Polsce to jest badziewie, nie mają podglądu na ekranie, po za tym u mnie uaktywniają się same jak temperatura na zewnątrz spadnie poniżej 5 st. C. W tych nowych Ravkach czujniki z przodu są moim zdaniem niepotrzebne, jak już to brać fabryczne, ale to już wiąże się z wyższym pakietem wyposażenia.
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Października 2020, 12:43:47 »
Pytanie czy ktos zauwazyl u siebie podwyzszony stan oleju ponad max okolo centymetra auto ma 3000km przy 2000 zmienialem olej   teraz jakby smierdzi paliwem . jezdzone codziennie ok 17 km w jedna strone do pracy z czego okolo 12km expresowka. czy to normalne

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Października 2020, 13:18:43 »
Niestety normalne. Paliwo przedostaje się do oleju jak jeździ się na krótkich odcinkach i nie ma kiedy odparować. Na wszelki wypadek pojechałbym do salonu, ale pewnie nic z tym nie zrobią.

W moim przypadku po profilaktycznej wymianie oleju (strata czasu i pieniędzy, teraz to wiem) przy przebiegu około 7000km zalali na moją prośbę (0W20) w poniedziałek. Do piątku stan po jeździe miejskiej nieco podskoczył, ale w weekend trasa koło 300km i wszystko wróciło do normy.

2 sprawy:
1) trochę za sugestią forum wymieniłem olej wcześniej bo niby opiłki brud itd. koszt 380zł Na moją prośbę byłem przy wymianie. Olej czyściutki, klarowny zero przypalenia czy zmiany koloru. Filtr na tyle co mogłem zobaczyć o poświecić do środka, nic się nie błyszczało, połyskiwało.

2) wymieniłem olej na 0W20 ale przy już normalnym przeglądzie na 15000km wracam do 0W16. Skoro fabryka taki zalała, to taki musi być w silniku. Zresztą po zagłębieniu się w temat na tyle co internet pozwolił, to w hybrydzie jednak 0W16 sprawdzi się lepiej. Z uwagi że silnik częściej pracuje jako niedogrzany, niż na wysokich obrotach.
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2020, 13:27:07 wysłana przez Skylog »

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Października 2020, 14:28:14 »
Niestety normalne. Paliwo przedostaje się do oleju jak jeździ się na krótkich odcinkach i nie ma kiedy odparować. Na wszelki wypadek pojechałbym do salonu, ale pewnie nic z tym nie zrobią.

W moim przypadku po profilaktycznej wymianie oleju (strata czasu i pieniędzy, teraz to wiem) przy przebiegu około 7000km zalali na moją prośbę (0W20) w poniedziałek. Do piątku stan po jeździe miejskiej nieco podskoczył, ale w weekend trasa koło 300km i wszystko wróciło do normy.

2 sprawy:
1) trochę za sugestią forum wymieniłem olej wcześniej bo niby opiłki brud itd. koszt 380zł Na moją prośbę byłem przy wymianie. Olej czyściutki, klarowny zero przypalenia czy zmiany koloru. Filtr na tyle co mogłem zobaczyć o poświecić do środka, nic się nie błyszczało, połyskiwało.

2) wymieniłem olej na 0W20 ale przy już normalnym przeglądzie na 15000km wracam do 0W16. Skoro fabryka taki zalała, to taki musi być w silniku. Zresztą po zagłębieniu się w temat na tyle co internet pozwolił, to w hybrydzie jednak 0W16 sprawdzi się lepiej. Z uwagi że silnik częściej pracuje jako niedogrzany, niż na wysokich obrotach.
Dzieki kolego za odp. ja tez wymienilem wczesniej przy 2000km ale na 0w16. dzis jestem umowiony w serwisie zobavzymy co powiedza moze olej wymienia . Powiedz jeszcze czy byles z tym w serwisie i co mowili u kiedy zauwazyles ze olej sie podnosi. Mam jakuegos pecha ztym autem jsk nie stuku w zawieszeniu to to teraz boje sie tego rozcieczenia zeby nie zatrzec silnika

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Października 2020, 14:49:44 »
Większość silników z bezpośrednim wtryskiem ma takie problemy i jedynym realnie skutecznym sposobem na odparowanie paliwa z oleju jest przegonienie auta od czasu do czasu, niestety konsekwencje mogą być z tego niewesołe i jeszcze do tego ten olej z nikłą lepkością rozrzedzony paliwem, przy starcie na zimno bez filmu olejowego w imię ekologii.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline niebiesko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Października 2020, 16:49:37 »
Czyli mojego obecnego diesla muszę przegonić od czasu do czasu, żeby wypalić mu DPF, bo za mało tras robię, a w hybrydzie de facto będę robił to samo z innych powodów? :D  <zalamka>

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Października 2020, 17:05:03 »
bez paniki panowie, pisaliśmy o tej przypadłości w 2016. ja pokonuje trasy 8x2km dziennie i faktycznie poziom oleju w nowym aucie znacząco sie podnosil; dla serwisu problem oczywiście nie istniał. wówczas pisałem, że sprawę załatwia ok 20km autostradą, jednak teraz mam przebieg 40 tys km i juz zapomniałem o sprawie. wiec proszę sie nie przejmować, tylko regularnie oliwę wymieniać..

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Października 2020, 17:55:44 »
bez paniki panowie, pisaliśmy o tej przypadłości w 2016. ja pokonuje trasy 8x2km dziennie i faktycznie poziom oleju w nowym aucie znacząco sie podnosil; dla serwisu problem oczywiście nie istniał. wówczas pisałem, że sprawę załatwia ok 20km autostradą, jednak teraz mam przebieg 40 tys km i juz zapomniałem o sprawie. wiec proszę sie nie przejmować, tylko regularnie oliwę wymieniać..
Kolego tez masz ravke hybryd. Moja zona wlasnie wrocila z serwisu ja nie moglem jechac powiedzieli jej ze stan jest rowno z max i tyle zrobili. znowu sprawdzilem mam w garazu poziom jest na 100proc ponad max nawt jakby ciut wiecej jak wczwsniej. rece opadaja jade go przegonie po expresowce. ale jak dzwonilem do innych aso to nie slyszeli o takich przypadkach

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Października 2020, 18:24:33 »
nie słyszeli o żadnych kłopotliwych przypadkach, wiec proszę jeździć i sie nie przejmować.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Października 2020, 18:42:44 »
nie słyszeli o żadnych kłopotliwych przypadkach, wiec proszę jeździć i sie nie przejmować.
ok ale jednak jest to rozrzedzenie oleju i oslabienie jego parametrow kupilem auto na 10 min. lat a gwarancja jest na 3 lata jeszcze wmawiali ze nie czuc benzyna a wali na odleglosc.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Października 2020, 20:30:57 »
ok ale jednak jest to rozrzedzenie oleju i oslabienie jego parametrow kupilem auto na 10 min. lat a gwarancja jest na 3 lata jeszcze wmawiali ze nie czuc benzyna a wali na odleglosc.
Nie przejmu się będzie ok. Ja mam nalatane 4.500km, jutro wyjm bagnet i sprawdzę co i jak. Z drugiej strony Pb jest dość lotną i powinna szybko z oleju odparować jak sie tam dostała.
Z drugiej strony to sa ?ekologiczne? auta i aż ciężko mi uwierzyć, aby wtryski tak lały paliwo, aby ono sie całkowicie nie spalało i trafiało do oleju.
Jutro dam znać, bo dziś nie chce mi sie już iść do garażu ;-)

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Października 2020, 20:44:03 »
Dzieki za info i czekam na odp. jak u ciebie wyglada bagnet. U mnie swoja droga jest gpf moze co ma wspolnego z tym.

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Października 2020, 23:03:59 »
U mnie przebieg 9500 km i na bagnecie niecały centymetr może ok. 6-7 mm ponad max. Wydaje mi się ,że jak sprawdzałem ze dwa miesiące temu to było równo przy max., ale na 100% nie jestem pewien. Teraz będę sprawdzał częściej. W każdym razie mam jeszcze dwa i pół roku gwarancji, powiem jak w serwisie: Jeździć, sprawdzać, obserwować :-)
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl