Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Października 2020, 08:54:01 »
1. Głośnika generującego dźwięk nie odłączysz łatwo - po wypięciu wtyczki generowany jest błąd i coś tam się lampi na wskaźnikach (fora hamerykańskie tak twierdzą)
2. Nie da rady zaprogramować automatycznego zamykania, imho.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 07 Października 2020, 10:34:02 »
1. Głośnika generującego dźwięk nie odłączysz łatwo - po wypięciu wtyczki generowany jest błąd i coś tam się lampi na wskaźnikach (fora hamerykańskie tak twierdzą)

A gdyby odpiąć głośnik i na jego miejsce wpiąć np. żarówkę i niech ona się tam zapala pod maską ile chce - czy wtedy błąd też by wyskakiwał na wskaźnikach?

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Października 2020, 10:43:24 »
A gdyby odpiąć głośnik i na jego miejsce wpiąć np. żarówkę i niech ona się tam zapala pod maską ile chce - czy wtedy błąd też by wyskakiwał na wskaźnikach?
Tylko po co...Imo ma to sens, zdarzało mi się że ludzie wchodzili mi pod maskę na parkingu przy silniku spalinowym, a co dopiero jak auto jedzie niemal bezszelestnie.

Ale można by podpiąć coś co np wydaje odgłosy pociągu lub kosiarki ;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 07 Października 2020, 10:49:15 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 08:54:01

Jeżeli ma dwa piny, pewnie wystarczy rezystor o odpowiedniej wartości. Jeżeli trzy - nie wystarczy.
Pytanie - po co? Żeby mieć problem na przeglądzie, a pewnie w ramach łatania dziur budżetowych, też przy każdej kontroli drogowej?

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Października 2020, 11:16:24 »
Jeżeli ma dwa piny, pewnie wystarczy rezystor o odpowiedniej wartości. Jeżeli trzy - nie wystarczy.
Pytanie - po co? Żeby mieć problem na przeglądzie, a pewnie w ramach łatania dziur budżetowych, też przy każdej kontroli drogowej?
A jeśli kogoś potrącisz na parkingu / przy cofaniu i wyjdzie że miałeś wyłączony sygnał, to już na mandacie się nie skończy.

Offline Misquamacus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Października 2020, 12:40:51 »
Czy myślicie ze to aż takie (rocks science) ze RAV4 2020 tego nie ogarnia ?

Rocket science.

Nie słyszałem, żeby ktokolwiek tak miał, ale można - na przykład - ustawić jakiś czujnik, który będzie jęczał przy niedomkniętych szybach. Tyle że to we własnym zakresie.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Października 2020, 19:17:18 »
A mi dzisiaj po otwarciu drzwi piszczał i wyświetlił komunikat otwarte okna. A co gorsze nie da się ich zamknąć z kluczyka. Tego nie wiedziałem, auto mam od wczoraj.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 07 Października 2020, 19:47:27 »
Przyciśnij dłużej przycisk zamykania na pilocie, może zaprogramowali. Jeżeli nie zadziała - jedź do salonu, niech zaprogramują.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Października 2020, 20:23:53 »
Zrób tak jak KILEK mówi. Ja tez tego nie miałem, 2-a dni po odbiorze pojechałem i mi doprogramowali. Tak na marginesie to trochę wstyd aby auto za 150k PLN nie miało takich rzeczy w standardzie.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Października 2020, 20:26:56 »
Czy myślicie ze to aż takie (rocks science) ze RAV4 2020 tego nie ogarnia ?

Rocket science.

Nie słyszałem, żeby ktokolwiek tak miał, ale można - na przykład - ustawić jakiś czujnik, który będzie jęczał przy niedomkniętych szybach. Tyle że to we własnym zakresie.
Nie chodzi aby krzyczał. Poprostu wychodzisz z samochodu dotykasz klamki aby go zamknąć i to samochód powinien sam sprawdzić okna i je zamknąć. Taka podstawowa funkcja z zakresu komfortu ;-)
A nie potem zastanawiasz się hmmmm szyby zamknięte czy nie.....Ale co tam i tak uwielbiam jeździć swoją RAV4 2020 mimo braku tych paru pierdoletow ;-). Wynagradza to z nawiązką na stacji benzynowej i daje frajdę z jazdy ;-)
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2020, 20:30:01 wysłana przez Skonek1976 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Października 2020, 20:33:41 »
Ja dziś odebrałem swojego i pierwszy psikus. Zaparkowałem pod biurem po godzinie chcę przestawić i dooopa, alarm wyje a ja nie mogę odpalić. przyciskam dłużej pilota od alarmu i nic, wyje nadal. Dopiero ręczne wklepanie PINu pomogło, przestawiłem i już bez niespodzianek. Winna jest elektronika która zbiera różne dane z urządzeń powodująca zakłócenia fal w tym miejscu. To nie pierwszy przypadek okazało się.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Października 2020, 14:15:23 »
A mi dzisiaj znajomy zwrócił uwagę na nierówno położone końcówki wydechu.
Wziąłem miarkę i rzeczywiście jedna wisi wyżej, a druga niżej.

Poszperałem w necie i okazało, że już od kwietnia w oficjalnym biuletynie serwisu o tym piszą, ale jak Klientowi nie przeszkadza to nikt przy okazji wizyty w ASO tego nie poprawia. Przyjrzycie się w swoich autach. Na produkcji zmiany wprowadzili dopiero po 23.12.2019.

Cytuj (zaznaczone)
Temat:
Różnica szczeliny między prawą a lewą stroną [rura wydechowa vs tylny zderzak]
Obszar zastosowania:
Wszystkie rynki
Modele ? Kody modeli:
RAV4 - AXAA52, AXAA54, AXAH52, AXAH54, MXAA52, MXAA54 ;
Nadwozie
Wprowadzenie
Niniejszy techniczny biuletyn serwisowy zawiera informacje o zmianie w procesie produkcyjnym i sposobie usuwania usterki. Dotyczy pojazdów wyprodukowanych przed wprowadzeniem zmiany w procesie produkcyjnym, o numerach VIN podanych poniżej.
Opis usterki
Niektórzy klienci mogą zgłaszać, że końcówka rury wydechowej po jednej stronie znajduje się o około 1,5 cm niżej niż po stronie przeciwnej.
Zmiana w procesie produkcyjnym
Wprowadzono następujące zmiany: Zmiana procesu regulacji wysokości rury wydechowej na etapie produkcji.
Informacje o zmianie w procesie produkcyjnym
Model   Data wprowadzenia zmian
RAV4   23/12/2019

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Października 2020, 15:16:42 »
...

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Października 2020, 16:42:59 »
No Ravka jest super :grin:, Dwa dni jeżdżenia po mieście, razem prawie 150 km, spalanie 5,5. Jak dla mnie super wrażenia z jazdy. Już w poprzednim aucie miałem aktywny tempomat, którego stale używałem w mieście, ale przy 3,0 l silniku wychodziło średnio 13 l/km. Przyspieszenie też niezłe i dźwięk silnika wcale nie jest taki straszny, po prostu trzeba się przyzwyczaić. Ogólnie bardzo jestem zadowolony :-) :-) :-)

Offline niebiesko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Października 2020, 17:43:18 »
Jeździłem RAVką tylko "próbnie" (ale sam), właśnie głównie po to, żeby sprawdzić hałasy związane z CVT. Uważam, że zdecydowanie są do wytrzymania i piszę to jako jej były zagorzały przeciwnik, który potrzebował dłuższej jazdy własnej, żeby dać się przekonać. Przy zdecydowanym przyspieszaniu jest głośno, jednak dla mnie jest to hałas porównywalny z kick-downem w zwykłej skrzyni DSG. Owszem, biegi nie zmieniają się, ale przyspieszenie jest naprawdę dobre, szybko odpuszcza się pedał gazu i hałas znika. Teraz to już tylko kwestia przyzwyczajenia i wprawy w tym jak najbardziej efektywnie przyspieszać tym silnikiem i skrzynią bez deptania w podłogę. Podobnych umiejętności uczyłem się w zwykłym automacie, żeby wyczuć ile depnąć, żeby zrzucić o jeden bieg a ile, żeby więcej. Da się zrobić.

Kolejna kwestia to RAVka w trasie przy 140-150km/h. Tego nie miałem jeszcze okazji w RAVce przetestować i chętnie posłucham opinii z pierwszej ręki. Wiem, że głośno, bo wysoka buda, kiepska aerodynamika, słabe wygłuszenie zwłaszcza w tylnej części. Jak to wygląda po kilkugodzinnej trasie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl