Jeździłem RAVką tylko "próbnie" (ale sam), właśnie głównie po to, żeby sprawdzić hałasy związane z CVT. Uważam, że zdecydowanie są do wytrzymania i piszę to jako jej były zagorzały przeciwnik, który potrzebował dłuższej jazdy własnej, żeby dać się przekonać. Przy zdecydowanym przyspieszaniu jest głośno, jednak dla mnie jest to hałas porównywalny z kick-downem w zwykłej skrzyni DSG. Owszem, biegi nie zmieniają się, ale przyspieszenie jest naprawdę dobre, szybko odpuszcza się pedał gazu i hałas znika. Teraz to już tylko kwestia przyzwyczajenia i wprawy w tym jak najbardziej efektywnie przyspieszać tym silnikiem i skrzynią bez deptania w podłogę. Podobnych umiejętności uczyłem się w zwykłym automacie, żeby wyczuć ile depnąć, żeby zrzucić o jeden bieg a ile, żeby więcej. Da się zrobić.
Kolejna kwestia to RAVka w trasie przy 140-150km/h. Tego nie miałem jeszcze okazji w RAVce przetestować i chętnie posłucham opinii z pierwszej ręki. Wiem, że głośno, bo wysoka buda, kiepska aerodynamika, słabe wygłuszenie zwłaszcza w tylnej części. Jak to wygląda po kilkugodzinnej trasie?