Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794902 razy)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Października 2020, 11:36:27 »
Zrobię tylko bagażnik, szukam instrukcji jak zdjąć boczki.

Odkręcasz uchwyty do siatki, wyjmujesz spinki w okolicy zaczepów do rolety (przy klapie bagażnika), w gniazdach rolety są śruby. Reszta na spinach i zatrzaskach.
Podłoga na śrubach, ale wszystkie widoczne.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 18 Października 2020, 13:03:35 »
Panowie,mam pytanie,maże jedno z podstawowych,ale co trzeba zrobić,żeby po wyłączeniu silnika ,wajcha w pozycji P radio się nie wyłączało? :o

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Października 2020, 13:11:21 »
Chyba nic nie zrobisz, musisz nacisnąć start bez wciśniętego hamulca i wtedy masz "dodatkowe" radio gra ok. 15min, jak chcesz dłużej to zapłon niestety i z aku wali więc lepiej na chodzącym silniku.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 18 Października 2020, 13:16:29 »
Dzięki za odpowiedź,tak robię, ale myślałem,że jest jakiś inny sposób.Skoro nie ma to trzeba tak robić,trudne i uciążliwe to nie jest.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Października 2020, 13:22:08 »
Większość aut teraz tak ma ze względu na duży pobór prądu.

« Ostatnia zmiana: 18 Października 2020, 13:25:31 wysłana przez Krisman »

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Października 2020, 21:35:02 »
Dzięki za odpowiedź,tak robię, ale myślałem,że jest jakiś inny sposób.Skoro nie ma to trzeba tak robić,trudne i uciążliwe to nie jest.

Zadałem to samo pytanie w innym temacie i dostałem bardzo sensowne odpowiedzi. Nasze Ravki choć naszpikowane elektroniką i z bateriami do napędu to mają dość mizerne akulumatory więc takie słuchanie radia na postoju raczej im nie służy. Jak chcesz dłużej posłuchać to w ogóle nie bawisz się we włączanie bez zapłonu. Ja już zdążyłem się nauczyć, podjeżdżam i czekam na kogoś, Park i tyle (bez gaszenia), spalinowy odpali się czasem ale nie boisz się tego, że już nie ruszysz z miejsca. :) Da się z tym żyć. Mnie irytuje trochę, że światła w trybie auto dalej świecą normalnie jak jesteś na postoju. Moim zdaniem powinny się przełączać na postojowe.

Pozdr,
n.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 19 Października 2020, 10:06:06 »
Chciałem tylko dodać że u mnie okazało się że to nie tacka hałasowała, chociaż jej oklejenie materiałową taśmą na pewno nie zaszkodziło, ale... port USB. Szczególnie jak jest sucha i zimna pogoda to wydaje takie charakterystyczne trzaski szczególnie na bocznych nierównościach. Teraz za bardzo nie mam czasu, ale będę się dobierał do tego portu.

W środku jak już wspomniałem wymieniłem oświetlenie sterowania szybami na chińskie za około 200zł i na tą chwilę wszystko działa. Dołożyłem białe podświetlenie klamek, kolor z lexusa moon light, obawiałem się tego że nie będzie pasowało do reszty ale jest zaskakująco dobrze. A co do żarówek LED w środku, testowałem te chińskie panele ale coś mi nie zagrało. W końcu zakupiłem poniższe żarówki i efekt dla mnie super (nie jest to żadna reklama, po prostu dość długo szukałem żarówek mocnych, bo takie są i w obudowie aluminiowej dla bezpieczeństwa przegrzania, założyłem je wszędzie, wliczając bagażnik i jest dużo jaśniej, ale mam je gdzieś od tygodnia więc nie wiem jak z żywotnością)

https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-w5w-t10-canbus-6xsmd-diody-soczewka-9527619556

Mały problem pojawił się przy lampce z tyłu. Niby jest tam C5W 31mm ale przy próbie montażu takiej, ukręciłem żarówkę, wydaje się że tam powinna być raczej mniejsza np 28mm z większym kołnierzem).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #97 dnia: 19 Października 2020, 10:54:55 »
Mam pytanie, czy te przyciski w pozostałych drzwiach też są podświetlane, czy wymieniałeś tylko w panel kierowcy?
Drugie pytanie dotyczy podświetlania klamek, czy tam jest gotowa wtyczka do połączenia, w jaki sposób to się montuje?

« Ostatnia zmiana: 19 Października 2020, 10:56:26 wysłana przez Krisman »

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Października 2020, 11:01:28 »
W środku jak już wspomniałem wymieniłem oświetlenie sterowania szybami na chińskie za około 200zł i na tą chwilę wszystko działa.
A jak z gwarancją przy takich zabawach? Sam chętnie bym wymienił te przyciski (chociaż auto jeszcze u dealera ;))

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 19 Października 2020, 11:15:00 »
Oświetlenie klamek jest dedykowane. Wszystko idealnie pasuje, wymiana we wszystkich czterech drzwiach to 20 minut pracy przy pierwszym razie. 10 minut jakbyś wymieniał drugi raz;-) ja akurat wymieniałem 3 razy, szukając dla siebie odpowiedniego koloru. Pierwszy był niebieski, ale gryzł się z oświetleniem ICY Blue z ledów we wnętrzu. Drugi miałbyć ICY Blue, ale okazał się bardziej zielony niż blue. I pozostałem za trzecim razem przy moon light, kolor lexusowy, pasuje nad wyraz dobrze. Dodam że LEDy biorą zasilanie ze sterowania szybami, jest do tego przejsciówka widoczna na filmie, i całość oświetlenia włącza się wraz z zapłonem, więc póki auto chodzi, jest również i podświetlenie. Mały minus że w dzień też, ale co to za minus.

Tutaj filmik z montażu:
https://www.youtube.com/watch?v=png8t2_4tK8&ab_channel=MorozovAutomotive

A tutaj aukcja z której zakupiłem (4 tyg dostawa), ale można poszukać tańsze. Jak zamawiałem płaciłem 120zł ze wszystkim.
https://pl.aliexpress.com/item/4001289726023.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.72ac5c0fjWVsKD

A co do gwarancji. W salonie nawet nie zauważyli że jest zmieniony panel, bo wygląda i działa jak oryginał. I nie przejmowałem się gwarancją instalując go, bo przez brak tego podświetlenia w aucie za 170k bym wyszedł z siebie, a tak jest i wygląda bardzo dobrze. Na razie nie mam czasu na zabawy, ale planuję wymienić wszystkie włączniki szyb na podświetlone, tak jak miałem to w VW Bora z 1999 roku :-D Sama wymiana przy 1 podejściu z obejrzeniem filmiku na YT jak to się robi 5 minut.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #100 dnia: 19 Października 2020, 11:26:17 »
Oświetlenie klamek jest dedykowane. Wszystko idealnie pasuje, w
A podświetlenie otwierania szyb? Też wymieniałeś?
EDIT nie doczytałem że planujesz dopiero...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #101 dnia: 19 Października 2020, 12:25:18 »
Do RAVki jest dedykowane podświetlanie klamek, schowka i bagażnika w ASO, można kupić same klamki (ledowe reflektorki) lub komplet. Ok. 400 i 600zl o czym już pisałem.
Waham się co wybrać bo to twoje też super i... Tańsze ????

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 19 Października 2020, 12:41:37 »
To dedykowane oświetlenie dla Toyoty wiem że przygotowuje firma ets-polska.pl mam od nich ofertę.

Za podświetlenie drzwi (reflektorki niebieskie rzucające światło na panel szyb) + podświetlenie schowka + podświetlenie bagażnika to 850 netto. Ogólnie ta firma robi/montuje wiele podświetleń, a trafiłem do nich za pośrednictwem salonu w Warszawie gdzie chciałem zakupić RAV poprzedniej generacji. I tam dla 4 generacji mieli większy wybór podświetlenia bo jeszcze dochodziło podświetlenie lusterek reagujące na bezkluczyk i podświetlenie nóg przód/tył. Ogólnie bardzo się mi to spodobało, ale niestety do obecnej wersji mają okrojone, jak napisałem powyżej.

Zdjęcia podglądowe, które załączyli mi do oferty:
https://images91.fotosik.pl/432/d51723a846e01afa.jpg
https://images89.fotosik.pl/433/f23d3cb53993857d.jpg
https://images90.fotosik.pl/433/97d3801a855f21bd.jpg

Ale wybrałem moje rozwiązanie, bo raz że podświetlenie bagażnika po zamontowaniu mocnej żarówki LED mi wystarcza, dwa że nie potrzebuję podświetlonego schowka. A co do podświetlonych drzwi, kto co woli... może kiedyś wezmę takie jak ta firma proponuje. Ale na tą chwilę chodzi mi po głowie wymiana całego radia na coś z tej epoki;-)
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2020, 12:47:23 wysłana przez Skylog »

Offline koks70

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 19 Października 2020, 12:49:04 »
Panowie,mam pytanie,maże jedno z podstawowych,ale co trzeba zrobić,żeby po wyłączeniu silnika ,wajcha w pozycji P radio się nie wyłączało?

Wyłącz auto z biegami w pozycji N, radio wtedy zostaje włączone.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 19 Października 2020, 14:55:19 »
Mam pytanie, czy te przyciski w pozostałych drzwiach też są podświetlane, czy wymieniałeś tylko w panel kierowcy?
Drugie pytanie dotyczy podświetlania klamek, czy tam jest gotowa wtyczka do połączenia, w jaki sposób to się montuje?

Poszukaj moich postów, są fotorelacje z montażu (bez klamek, ale to ogarniesz sam z zamkniętymi oczami popijając kawkę).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl