Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794909 razy)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #405 dnia: 03 Grudnia 2020, 11:15:57 »
co do tego:

Na minus:
- Podgrzewane fotele - nie wyłączają się automatycznie po zgaszeniu samochodu, tzn. jeśli nie wyłączyłem grzania fotela podczas jazdy/przy wyjściu z auta, to po powrocie do samochodu i jego odpaleniu fotel znowu się grzeje - wszystko przez włącznik, który nie wraca do pozycji neutralnej po jego naciśnięciu (to moje n-te auto z podgrzewaniem siedzenia i nigdzie się z tym nie spotkałem).

to chyba japońskie tak maja, bo tak samo mam w CR-V (tam w ogóle jest taki zwykły przełącznik z 3 stanami a nie przycisk) i skoro tak jest w RAV4 to pytanie do tych co maja exe - jak z siedzeniami z tyłu? też zapamiętuje stan? w hondzie było w instrukcji, że grzać fotel na maksymalnym poziomie można jakiś ograniczony czas - nie jest sprecyzowane czy to przez duże obciążenie akumulatora czy "instalacja" może się przegrzać/zapalić czy coś innego, ale tak sobie myślę, że jeśli podobnie to działa w toyocie to z tyłu (przy małych dzieciach, które mogą bez większej świadomości coś wcisnąć) to będzie problem...

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #406 dnia: 03 Grudnia 2020, 11:16:13 »
Przejechałem prawie 2700 km, głównie po mieście i drogach lokalnych. Pierwsze dwa tankowania jeździłem w trybie ECO, trzecie tankowanie w trybie NORMAL po czwartym tankowaniu w połowie baku zmieniłem na ECO.
Obserwacje:
- nie zauważyłem znaczącej różnicy w zużyciu paliwa
- nie zauważyłem różnicy w dynamice
- zupełnie inaczej pracuje silnik - zdecydowanie ciszej w trybie ECO
- ruszanie spod świateł na tempomacie w trybie ECO odbywa się łagodniej co w zupełności wystarcza w ruchu miejskim, w trybie NORMAL wyrywał do przodu aby gwałtownie hamować przed następnymi

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #407 dnia: 03 Grudnia 2020, 11:28:13 »

Na minus:
- Podgrzewane fotele - nie wyłączają się automatycznie po zgaszeniu samochodu, tzn. jeśli nie wyłączyłem grzania fotela podczas jazdy/przy wyjściu z auta, to po powrocie do samochodu i jego odpaleniu fotel znowu się grzeje - wszystko przez włącznik, który nie wraca do pozycji neutralnej po jego naciśnięciu (to moje n-te auto z podgrzewaniem siedzenia i nigdzie się z tym nie spotkałem).

nie wiem czy masz juz wersje MY21 z podgrzewanä kierownicä - ale u mnie (Selection) jest w sumie spoko,że jak sie nagrzeje kierownica - to samo sie ogrzewanie wyłäcza -> raz tylko sprawdzilem grzanie kierownicy.

Ogólnie to zima teraz dla mnie taka,że w piżamie siedze caly dzień bo mam 'home office' od marca .. + auto w garażu // więc by nie zwariować, to żone czasami rano odwoże do pracy, wiec ogrzewanie foteli nawet nie włäczamy.

btw Nie bralem Exe - bo ogrzewania kanapy/wentylowania przednich nie potrzebuje. Jedynie mi BSM moze brakować kiedys bedzie..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #408 dnia: 03 Grudnia 2020, 11:30:17 »
Ja po pierwszym tygodniu jazdy na Eco, zapomniałem że ten przycisk jest tylko normal I sport, choć drażni mnie ten czerwony kolor sportu. Dźwięk silnika podczas  udawanych zmian biegów w sport jest boski Boję się,  że długa jazda w trybie Eco może zabijać silnik ze względu na bardzo niskie obroty i "przebywanie" oliwy, choć co do drugiego pewności nie mam,  że to jest z tym związane.
Po raz pierwszy U mnie zauważyłem,  że też po 2 dniach pobytu auta w garażu,  oleum było z 2mm więcej niż Max. Zapachu paliwa nie było.

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #409 dnia: 03 Grudnia 2020, 17:04:07 »
Dziś pojeździłem chwilę po śniegu (również ujeżdżonym). Jest super, auto ani razu nie wymykało się spod kontroli, wchodzenie w zakręty z lekkim gazem bez problemu, AWD daje radę. Zimówki mam GY Ultra Grip więc pewnie też trochę ich zasługa. Trzeba bardzo mocno dać gazu żeby koła straciły przyczepność, w normalniej jeździe ani razu się to nie zdarzyło.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #410 dnia: 03 Grudnia 2020, 17:34:41 »

Na minus:

nie wiem czy masz juz wersje MY21 z podgrzewanä kierownicä - ale u mnie (Selection) jest w sumie spoko,że jak sie nagrzeje kierownica - to samo sie ogrzewanie wyłäcza -> raz tylko sprawdzilem grzanie kierownicy.

Ogólnie to zima teraz dla mnie taka,że w piżamie siedze caly dzień bo mam 'home office' od marca .. + auto w garażu // więc by nie zwariować, to żone czasami rano odwoże do pracy, wiec ogrzewanie foteli nawet nie włäczamy.

btw Nie bralem Exe - bo ogrzewania kanapy/wentylowania przednich nie potrzebuje. Jedynie mi BSM moze brakować kiedys bedzie..

tak, czekam na my21 (podobno dokumenty są już w salonie, ale nie wiadomo kiedy samochód dotrze - wygląda na to, że podróż z okolic Warszawa zajmuje tyle co podróż od kanału sueskiego...), ale z tego co kojarzę podgrzewaną kierownicę miał też my20 (przynajmniej exe), mam nadzieję, że podobnie do kierownicy będą działały fotele z tyłu, ale doczytam jak już będę miał dostęp do instrukcji...
zależało mi na BSM, ICS, RCTAB i elektrycznym fotelu z pamięcią, więc nie było wyjścia...
ja też ostatnio głownie w domu siedzę i jak idę do samochodu w krótkich spodenkach, żeby np podjechać do maca, to przydaje się podgrzewany fotel (brakuje mi obecnie właśnie jeszcze podgrzewanej kierownicy), bo na krótkim dystansie da się podgrzać tyłek...

martwi mnie tylko, że w salonie nie byli mi w stanie powiedzieć przy zamawianiu, na jakich oponach przychodzi samochód - jak dostanę jakieś budżetowe toyo to się lekko wkurzę, bo ostatnio jakieś opony nie-premium to miałem uniroyale/klebery ok 13 lat temu i w sumie słabe były na mokrym; od tego czasu nie czytam testów tylko biorę opony sprawdzonych marek (Michelin, conti itd) i się nie zawiodłem

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #411 dnia: 03 Grudnia 2020, 17:52:31 »
Toyo to akurat dość zacna  japońska marka i półka średnia
A według wielu premium
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2020, 17:56:40 wysłana przez Krisman »

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #412 dnia: 03 Grudnia 2020, 19:35:00 »

martwi mnie tylko, że w salonie nie byli mi w stanie powiedzieć przy zamawianiu, na jakich oponach przychodzi samochód..

aa to jakiś nieogarnięty człek był, bo z tego co wiem,to majä tylko 2 modele letnich opon(chyba Bridgestone)
Moja Selection na Dunlopach przyjechala, ale poszły w worki (bedä na lato) i od razu bo zalozyli mi zimowe Nokiany WR SUV4 .. wiem,ze jest tu gdzieś post i ludzie robiä wszelakie testy itd .. ale te Nokiany dostalem za free,wiec jest git

dobrze,ze jeszcze srogiej zimy nie ma, bo byś musial na lawecie wyjezdzac no chyba,ze masz juz na oku jakieś zimówki.

Exe na 19? przyjezdza (?) dajesz na zime coś mniejszego? mi 18tki styknä

« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2020, 19:40:26 wysłana przez crystian09 »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #413 dnia: 03 Grudnia 2020, 20:34:33 »
wspominał, że z oponami różnie jest i w różnym okresie różne się pojawiają, więc ciężko powiedzieć - gdyby przyszły dunlopy czy bridgestone to byłoby ok, z toyo (choć dość mało jest opinii w necie, bo chyba niezbyt popularna marka u nas - często są w sprzedaży komplety zdjęte z cx-5) będę średnio zadowolony, zwłaszcza, że już się w toyocie naciąłem na felgi - zamówiłem od razu koła zimowe (bo z żoną ciężko się później negocjuje, wiec brałem jak najwięcej za jednym zamachem); wziąłem 19 cali (zazwyczaj brałem na zimę cal mniejsze od letnich, ale nigdy nie czułem jakiejś różnicy w komforcie a skoro szerokość jest taka sama, to nie zmieniają się właściwości trakcyjne), żeby w przypadku uszkodzenia felgi czy coś mieć zapas na szybko; te 19 calowe koła jeszcze we wrześniu były w katalogu toyoty a teraz zniknęły i chyba wiem dlaczego - nie są to oryginalne felgi toyoty tylko firmy ronal, przez co jestem w lekkim szoku - w hondzie sprzedawali tylko firmowe rzeczy a kupowanie w salonie felg firmy trzeciej, które mogę dostać wszędzie, to strata kasy, więc tu też "lekko" się wkurzyłem i serio opony toyo to będzie moment, w którym coś we mnie pęknie...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #414 dnia: 03 Grudnia 2020, 21:48:46 »
To bardzo dobre opony, więc nie bardzo by się przejmował (C/C/60dB) i chyba właśnie będą toyo jeśli 19 (już tu ktoś takowe ma). Na oponeo jako premium i chwalone. Jeśli znasz już VIN to bardzo łatwo sprawdzisz jakie masz kapcie na stronie toyota-tech.eu
Po vin masz tam szczegółowe wyposażenie.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2020, 21:50:20 wysłana przez Krisman »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #415 dnia: 03 Grudnia 2020, 22:52:11 »
na oponeo jest to klasa średnia (zresztą tak jak hankooki często dawane przez hyndaia) - zobaczymy, może do lata sprzedam i kupię inne, albo najwyżej pojeżdżę 2-3 lata max

natomiast strona toyota-tech.eu wg mnie jest mało intuicyjna, ale znalazłem coś co się nazywa specyfikacja pojazdu i nie widzę tam marki opon - jedynie podstawowe info dot wymiarów:
Tire & disc wheel   225/55r19,sm,al7.5j,ltd

a skoro jesteśmy przy kołach - czy ktoś posiadający BE albo exe z zestawem kombinował z dołożeniem kola dojazdowego/pełnowymiarowego? bo niestety opcja nie jest dostępna (nie do końca rozumiem dlaczego i w salonie też nie potrafili mi tego wyjaśnić) i chciałem podpytać czy ktoś przerabiał jakie rozwiązanie będzie najbardziej optymalne (koszt/komfort)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #416 dnia: 03 Grudnia 2020, 22:59:54 »
na oponeo jest to klasa średnia (zresztą tak jak hankooki często dawane przez hyndaia) - zobaczymy, może do lata sprzedam i kupię inne, albo najwyżej pojeżdżę 2-3 lata max

natomiast strona toyota-tech.eu wg mnie jest mało intuicyjna, ale znalazłem coś co się nazywa specyfikacja pojazdu i nie widzę tam marki opon - jedynie podstawowe info dot wymiarów:

a skoro jesteśmy przy kołach - czy ktoś posiadający BE albo exe z zestawem kombinował z dołożeniem kola dojazdowego/pełnowymiarowego? bo niestety opcja nie jest dostępna (nie do końca rozumiem dlaczego i w salonie też nie potrafili mi tego wyjaśnić) i chciałem podpytać czy ktoś przerabiał jakie rozwiązanie będzie najbardziej optymalne (koszt/komfort)
Informacje o producencie: Toyo to japońska firma oponiarska, która od lat cieszy się uznaniem kierowców. Opony Toyo to nowoczesne technologie i osiągi na najwyższym poziomie. Przedsiębiorstwo bardzo mocno angażuje się w sporty motorowe (sponsoruje zawody wyścigowe i driftingowe). Opony marki często się kojarzone właśnie z przeznaczeniem do samochodów sportowych (w ofercie znajdziemy jednak również modele do zwykłych aut). Warto wspomnieć, że firma Toyo powstała w 1945 i początkowo jej opony były najbardziej popularne w Stanach Zjednoczonych. Z czasem władze przedsiębiorstwa postanowiły skierować swoją ofertę również na rynki europejskie. Opony Toyo są obecnie zaliczane do klasy premium.
Strasznie nie precyzyjni ;)

Czytaj więcej: https://www.oponeo.pl/dane-opony/toyo-proxes-r36-225-55-r19-99-v#320994880
Powyższa treść jest wyłączną własnością Oponeo.pl S.A.
Opona letnia Toyo Proxes R36 zaliczana jest do klasy premium, czyli charakteryzuje się nowoczesną technologią i maksymalnymi osiągami. Oglądasz właśnie oponę w rozmiarze 225/55 R19. Opona jest aktualnie dostępna w rozmiarze 19 cali.

Czytaj więcej: https://www.oponeo.pl/dane-opony/toyo-proxes-r36-225-55-r19-99-v#320994880
Powyższa treść jest wyłączną własnością Oponeo.pl S.A.

Co do strony, to mi pokazuje marki opon .
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2020, 23:05:00 wysłana przez Krisman »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #417 dnia: 03 Grudnia 2020, 23:15:44 »
widać nie są na 100% przekonani jak jest z tym premium :)

http://wklejacz.pl/upload/2020/49/1607107822.png

(nie mam pojęcia jak tu wstawić obrazek :/

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #418 dnia: 03 Grudnia 2020, 23:58:37 »

Jak się zalogujesz to:
klikasz na samej górze Naprawy -> następnie w pionowym menu darmowy dostęp-> INFORMACJA O OPONACH-> wpisujesz VIN ->Po prawej pokażą się kafelki i na samym dole info o oponach, klikasz w ten kafelek i następnie wyżej niebieski pasek SZUKAJ -> voil? :)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #419 dnia: 04 Grudnia 2020, 00:11:15 »
dzięki. przegapiłem to, bo zmieniłem język na polski a zostało tyre i nie zauważyłem

https://i.postimg.cc/XNzjZJG1/kola.jpg

tak czy inaczej robiąc wg Twojej instrukcji i tak nie dostaje wyniku

https://i.postimg.cc/K8Jx2825/wynik.jpg

może jest coś nie tak z vin'em, który wziąłem ze strony z zmówienia (choć inne dane się zgadzają)? tak czy inaczej ciągle mam nadzieję, że to nie będzie toyo :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl