Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aro23

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #495 dnia: 13 Grudnia 2020, 11:14:27 »
Dzięki Baca90. Zajrzę do YT po południu i z chęcią pooglądamy  :good: :-)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #496 dnia: 13 Grudnia 2020, 11:19:12 »
Z tego co wiem, załącza się dopiero przy uślizgu, gdy jest różnica prędkości obrotowej przednich i tylnych kół.
Z moich obserwacji wynika, że tylny napęd włącza się bardzo często w zasadzie na każdym zakręcie. Można włączyć podgląd jak działa napęd.

Offline aro23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #497 dnia: 13 Grudnia 2020, 11:31:09 »
Fajnie ze koledzy opisujecie ( i odpisujecie  :good:)te Wasze obserwacje tu na tym forum bo mieć różne fajne dodatki nie zawsze się wie jak to wykorzystać lub czasochłonne jest to opanowanie tego samemu :roll:

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #498 dnia: 13 Grudnia 2020, 11:36:13 »
Napęd tylny załącza się bardzo często. Włącz sobie odpowiednie okienko na zegarach, takie z szarymi paskami koło kół - tam będziesz widział, kiedy i z jaką mocą pracują poszczególne koła.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #499 dnia: 13 Grudnia 2020, 12:10:06 »
często

No tak, bo na zakręcie jest różnica prędkości pomiędzy kołami :) swoją drogą bardzo fajny i wydajny jest ten napęd. Nie ma wału itp.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #500 dnia: 13 Grudnia 2020, 12:36:20 »
  Witam
Czy ktoś by mi wytłumaczył jak jest z tym napedem 4x4. Czy on jest załączany tylko po wcisnieciu trybu TRIAL ? Czy jest załączany automatycznie kiedy jest bardziej ślisko na jednej stronie i wtedy następuje jego dołączenie. Czy wreszcie on cały czas jest załączony i powyżej jakieś prędkości odłącza się czy jak ?
Pytam, bo szczerze przyznaje ze nie wiem do końca kiedy on jest a kiedy go nie ma, i jeszcze wiem ze to nie jest taki klasyczny napęd jak w innych SUV-ach ze jest tylni wał i blokady tylko tu decyduje dodatkowy silnik elektryczny.
Pozdrowionka <kawusia> :-)
To, że nie wiesz kiedy on działa, to tylko dobrze świadczy o konstruktorach :).
 A co do samego 4x4 działa non stop, bo to że dany czujnik nie włącza danych kół, ze względu na brak takiej potrzeby nie oznacza, że nad tym nie czuwa i w każdym momencie jest gotów to zrobić. W toyocie AWD sprawdza się doskonale i to m/i jest główny powód (jeśli nie jedyny, no może jeszcze te plastykowe "drewienka" w kabinie) że nie wybrałem CRV.
Ja mam bardziej "klasyczny" realizowany wałem, ale czy to znaczy że silnikiem to nie to? Postępu nie zatrzymasz i pewne rozwiązania muszą się pojawiać, bo choć jest wielu "wyznawców" napędu klasycznie "stałego" to prawdę mówiąc on jest na ulicy znacznie gorszy od tego "dołączanego" moim i nie tylko zdaniem, bardziej pernamentnego.
Bo czym jest napęd stały? To 50x50 czy 60x40 itp. Realizowane zawsze, czy to potrzebne czy nie, a że często to przeszkadzało, niż pomagało zaczęto stosować reduktory, wiskozy itp. Ale czy to w takim razie nadal był klasyczny napęd, czy raczej właśnie prekursor dzisiejszych automatycznych, realizowany nie przez elektronikę, a poprzez zębatki czy sprzęgła?

Edit: Trial to taka "elektroniczna szpera" ale mimo że zupełnie inaczej działa, to uwierz, spełnia swoje zadanie naprawdę świetnie, wiem bo miałem możliwość testowania w warunkach "poligonowych". Myślę, że w życiu nie wjedziesz w miejsca, w których ona da radę, bo zwyczajnie się będziesz bał o samochód
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2020, 12:51:34 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #501 dnia: 13 Grudnia 2020, 14:32:24 »
tylko tutaj chyba trzeba rozgraniczyć AWD w benzynowej i hybrydowej wersji; o ile napęd w benzynowej jest jednym z lepszych w obecnie sprzedawanych suvach tej klasy to już w hybrydzie nie do końca i przegrywa np z crv, gdyż silnik elektryczny przy tylnej osi może wytworzyć mniejszy moment niż honda może przekazać przez wał; ale za to przy normalniej jeździe brak wału poprawia spalanie (zawsze to kilkadziesiąt kilo mniej); inna sprawa, że dużo do powiedzenia ma tu też elektronika a wiadomo, że jeden i drugi producent może coś zmodyfikować...

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #502 dnia: 13 Grudnia 2020, 15:03:21 »
  Witam
Czy ktoś by mi wytłumaczył jak jest z tym napedem 4x4. Czy on jest załączany tylko po wcisnieciu trybu TRIAL ?
Pytam, bo szczerze przyznaje ze nie wiem do końca kiedy on jest a kiedy go nie ma

odpal sobie na dużym albo na małym ekranie i zobaczysz kiedy Ci 'odpali tył'

duzy ekran: Menu -> potem Informacja

na małym ekranie strzałkami lewo/prawo na kierownicy -> tam gdzie bedä na info o trasie obecnej 3 kropki sä - to wtedy góra/dół

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline aro23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #503 dnia: 13 Grudnia 2020, 17:13:34 »
Ok Pięknie to mi wyjaśniliście. Obejrzałem jeszcze pare filmików. I rzeczywiście z ta grafiką na screenie tez fajnie upiększone. Z góry Big Thx  :good:

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #504 dnia: 13 Grudnia 2020, 20:00:23 »
Cześć. Prawdopodobnie w piątek będę odbierał swoje auto hybryda 4x2, comfort + style. Oczywiście przebieram nogami w oczekiwaniu na ten dzień. Zanim zdecydowałem się na zakup oczywiście jazda testowa zrobiona i obejrzałem wszystkie możliwe recenzje na internecie. Dzisiaj zagadałem z moim sąsiadem, który jeździ dokładnie tym samym autem od 2 tygodni i pytam o wrażenia. On mi na to,że beznadziejnie mu się jeździ tym autem. Źle się trzyma drogi, przy koleinach buja całym autem, niewygodny fotel. Do tej pory jeździł CRV 2008 i wg niego Honda znacznie lepiej trzymała się drogi. Jak to jest naprawdę? Nie ukrywam,że trochę mi zepsuł humor tuż przed odbiorem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #505 dnia: 13 Grudnia 2020, 20:50:36 »
Prawda jest taka,  że ile osób, tyle opinii.
W Comfort nie ma regulacji lędźwiowej, A siedzisko jest dość "twarde" i deko za krótkie (jak większość japońskich przy moich długich nogach) ale regulacją tył/góra łatwo to zniwelować.
Jazda dla mnie super, więc nie wiem co go tam "buja" jeździłem przed ravką  tucsonem i komfort podróży na korzyść ravki.
Spokojnie,  cytując klasyka "będzie Pan zadowolony"

Wysłane z mojego -J23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2020, 21:09:44 wysłana przez Krisman »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #506 dnia: 13 Grudnia 2020, 20:56:42 »
Cześć. Prawdopodobnie w piątek będę odbierał swoje auto hybryda 4x2, comfort + style. Oczywiście przebieram nogami w oczekiwaniu na ten dzień. Zanim zdecydowałem się na zakup oczywiście jazda testowa zrobiona i obejrzałem wszystkie możliwe recenzje na internecie. Dzisiaj zagadałem z moim sąsiadem, który jeździ dokładnie tym samym autem od 2 tygodni i pytam o wrażenia. On mi na to,że beznadziejnie mu się jeździ tym autem. Źle się trzyma drogi, przy koleinach buja całym autem, niewygodny fotel. Do tej pory jeździł CRV 2008 i wg niego Honda znacznie lepiej trzymała się drogi. Jak to jest naprawdę? Nie ukrywam,że trochę mi zepsuł humor tuż przed odbiorem.

Powiem tak, nie słuchaj za bardzo tego co mówi twój sąsiad....może zazdrości że będziesz miał taki jak on.
Powiem tak, ja jestem zadowolony, jeździ się fajnie......i czekaj na piątek i odbiór bo na pewno będzie to ekscytujący dzień....i życzę Ci takich jak najwiecej w życiu.
A jak pojeździsz to powiesz nam ci i jak.
Mi RAV4 bardziej przypadła do gustu niż CRV, Kodiaq, Tiguan, Tusson...itd

Ciesz sie z wyboru i czekamy na zdjęcie po odbiorowy !!!. Jak to mawiają - będzie pan zadowolony !!!
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2020, 20:58:17 wysłana przez Skonek1976 »

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #507 dnia: 13 Grudnia 2020, 21:35:00 »
Nie ma się co przejmować, jest wielu zadowolonych użytkowników. Crv ma mały bagażnik, słabsze i moim zdaniem gorzej rozwiązany układ hybrydowy. Tak właściwie po co kupił sąsiad ten model jeżeli tak źle mu się jeździ?

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #508 dnia: 13 Grudnia 2020, 21:47:19 »
Nie kupował. Dostał służbowy
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2020, 21:52:01 wysłana przez Kopru »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #509 dnia: 13 Grudnia 2020, 21:50:04 »
Nie kupował. Dostał służbowy ????
No i po temacie, on ma tylko służbowy, a Ty własny, normalnie jak żyć ;) cytując klasyka  <taniec>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl