Witam
Czy ktoś by mi wytłumaczył jak jest z tym napedem 4x4. Czy on jest załączany tylko po wcisnieciu trybu TRIAL ? Czy jest załączany automatycznie kiedy jest bardziej ślisko na jednej stronie i wtedy następuje jego dołączenie. Czy wreszcie on cały czas jest załączony i powyżej jakieś prędkości odłącza się czy jak ?
Pytam, bo szczerze przyznaje ze nie wiem do końca kiedy on jest a kiedy go nie ma, i jeszcze wiem ze to nie jest taki klasyczny napęd jak w innych SUV-ach ze jest tylni wał i blokady tylko tu decyduje dodatkowy silnik elektryczny.
Pozdrowionka

To, że nie wiesz kiedy on działa, to tylko dobrze świadczy o konstruktorach

.
A co do samego 4x4 działa non stop, bo to że dany czujnik nie włącza danych kół, ze względu na brak takiej potrzeby nie oznacza, że nad tym nie czuwa i w każdym momencie jest gotów to zrobić. W toyocie AWD sprawdza się doskonale i to m/i jest główny powód (jeśli nie jedyny, no może jeszcze te plastykowe "drewienka" w kabinie) że nie wybrałem CRV.
Ja mam bardziej "klasyczny" realizowany wałem, ale czy to znaczy że silnikiem to nie to? Postępu nie zatrzymasz i pewne rozwiązania muszą się pojawiać, bo choć jest wielu "wyznawców" napędu klasycznie "stałego" to prawdę mówiąc on jest na ulicy znacznie gorszy od tego "dołączanego" moim i nie tylko zdaniem, bardziej pernamentnego.
Bo czym jest napęd stały? To 50x50 czy 60x40 itp. Realizowane zawsze, czy to potrzebne czy nie, a że często to przeszkadzało, niż pomagało zaczęto stosować reduktory, wiskozy itp. Ale czy to w takim razie nadal był klasyczny napęd, czy raczej właśnie prekursor dzisiejszych automatycznych, realizowany nie przez elektronikę, a poprzez zębatki czy sprzęgła?
Edit: Trial to taka "elektroniczna szpera" ale mimo że zupełnie inaczej działa, to uwierz, spełnia swoje zadanie naprawdę świetnie, wiem bo miałem możliwość testowania w warunkach "poligonowych". Myślę, że w życiu nie wjedziesz w miejsca, w których ona da radę, bo zwyczajnie się będziesz bał o samochód