Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #855 dnia: 01 Lutego 2021, 16:22:13 »
Wczorajszy powrót 'Zakopianką' :

..od początku jak mam auto, to jezdzilem - ustawiając tylko wiatrak na 1-2 (czasem max 3). Wczoraj spróbowałem na 'Auto' ..

Noi stoimy w korku .. jade na samym EV (tryb Sport - w sumie mógł być i Normal czy Trail) ale gdy go dałem na ECO - to dziad tak szybko zaczął chłodzić (bo sie tez to Eco pojawiło na panelu temp. ..potem to zauwazylem), to podwyższenie temp. na 26-27 nic nie dawało..
Sam sie już i odpalił, bo bateria padała.
Chwile trzbea było poczekać aż sie z powrotem zaciepli..

Tak że nigdy wiecej zabawy  z trybem ECO w zimie  :cool: :thumbdown:

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #856 dnia: 01 Lutego 2021, 17:07:27 »
Mam pytanie. Czy czujniki parkowania przednie wydają dźwięki?

Przednie czujniki jak najbardziej piszczą. Nawet na wstecznym jak ktoś przejdzie z przodu. Tak mam od początku - nic nie zmieniałem.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #857 dnia: 01 Lutego 2021, 17:15:29 »
Czesc,

mam 2 pytania techniczno-użytkowe:

1. Czy grzanie jest brane z obiegu płynu, czy jest grzałka elektryczna? Bo klima jest chyba napedzana elektrycznie.
2. Do jakiej predkosci mozna jechac na samym prądzie [EV mode]? Jak robiłem próby to nie dochodził do 50km/h przy naciskaniu piorkiem na pedal. Kazde mocniejsze wcisniecie uruchamialo spalinowke.

Offline Hrabia82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #858 dnia: 01 Lutego 2021, 17:25:10 »
Mam pytanie. Czy czujniki parkowania przednie wydają dźwięki?

Przednie czujniki jak najbardziej piszczą. Nawet na wstecznym jak ktoś przejdzie z przodu. Tak mam od początku - nic nie zmieniałem.
Czyli jest coś nie tak. Zatem trzeba umówić wizytę

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #859 dnia: 01 Lutego 2021, 18:33:10 »
Cytat: Markid w Dzisiaj o 12:14:01

Cytat: Tommmy.g w Dzisiaj o 09:49:48

Ten moduł od chinczykow sie sprawdzi? Montowany chyba w tyle z prawej strony, pod boczkami w bagazniku.

Ja go nie montowałem ale koledzy z tego forum - TAK - i z tego co pamiętam, poza plusem w postaci wyświetlania ciśnienia, moduł ma pewne mankamenty, zdaje się, że programowanie czujników ciśnienia kół sprawia jakieś problemy.

Ja mam, pokazuje ładnie.
Nie wiem, czy nie chodziło to o rodzaj kabla do programowania.

Nie. Moduł blokuje możliwość zaprogramowania nowych czujników/ drugiego kompletu. Drugi komplet trzeba doprogramować bez modułu i podłączyć moduł. Potem już można z poziomu menu samochodu swobodnie zmieniać pomiędzy zestawami czujników.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #860 dnia: 02 Lutego 2021, 10:11:05 »
2. Do jakiej predkosci mozna jechac na samym prądzie [EV mode]? Jak robiłem próby to nie dochodził do 50km/h przy naciskaniu piorkiem na pedal. Kazde mocniejsze wcisniecie uruchamialo spalinowke.
Do ponad 40 na płaskim terenie da się delikatnie rozpędzić, czy ponad 50 to głowy nie dam. Ale potrafi się też przełączyć na chwilę na elektryczny przy wyższej, stałej prędkości.

Z tym, że teraz spalinowy włącza się dużo częściej ze względu na temperatury.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #861 dnia: 02 Lutego 2021, 11:00:50 »
To jeszcze jedno "ciezkie" pytanie Wam zadam :)

Po co sa te suwaki na fotelach przednich i tylnych?
Czy chodzi o to zeby sobie zdjąc "pokrowiec" i wyprać ?

I jak sie do tych uchwytów do fotelików, co są od strony bagażnika?
U mnie w Comforcie sa jak zaślepione i musialbym oczko wyciąć...

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #862 dnia: 02 Lutego 2021, 11:07:21 »
Wczorajszy powrót 'Zakopianką' :

..od początku jak mam auto, to jezdzilem - ustawiając tylko wiatrak na 1-2 (czasem max 3). Wczoraj spróbowałem na 'Auto' ..

Noi stoimy w korku .. jade na samym EV (tryb Sport - w sumie mógł być i Normal czy Trail) ale gdy go dałem na ECO - to dziad tak szybko zaczął chłodzić (bo sie tez to Eco pojawiło na panelu temp. ..potem to zauwazylem), to podwyższenie temp. na 26-27 nic nie dawało..
Sam sie już i odpalił, bo bateria padała.
Chwile trzbea było poczekać aż sie z powrotem zaciepli..

Tak że nigdy wiecej zabawy  z trybem ECO w zimie  :cool: :thumbdown:

Nie zauważyłem żeby na ECO się robiło zimniej, ale za to zauważyłem, że ten cały system wentylacji żyje własnym życiem:
-a/c notorycznie jest wyłączony, mimo, że zostawiam włączony (ktoś mówił, że sam się włącza, ale to nieprawda);
-obieg wewnętrzny/zewnętrzny - przełączam na wewnętrzny i za chwilę znowu jest na zewnętrznym i wącham aromaty z domowych pieców;
-przełączam nawiew na "szyba+nogi" (bo na "auto" nie daje rady), a na szybę tak marny nawiew, że wszystko zaczyna parować (wtedy się zorientowałem, że a/c wyłączony, ale nawet włączenie niewiele pomogło).

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #863 dnia: 02 Lutego 2021, 11:10:05 »
Do ponad 40 na płaskim terenie da się delikatnie rozpędzić, czy ponad 50 to głowy nie dam. Ale potrafi się też przełączyć na chwilę na elektryczny przy wyższej, stałej prędkości.

Z tym, że teraz spalinowy włącza się dużo częściej ze względu na temperatury.

Na EV mode wymuszonym przyciskiem w konsoli faktycznie zbyt szybko się nie da jechać, ale komputer sam tym tak sprytnie steruje, że nieraz zdarza mi się jechać na prądzie 50-70 km/h po płaskim.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #864 dnia: 02 Lutego 2021, 11:23:22 »
Nie zauważyłem żeby na ECO się robiło zimniej, ale za to zauważyłem, że ten cały system wentylacji żyje własnym życiem:
-a/c notorycznie jest wyłączony, mimo, że zostawiam włączony (ktoś mówił, że sam się włącza, ale to nieprawda);
-obieg wewnętrzny/zewnętrzny - przełączam na wewnętrzny i za chwilę znowu jest na zewnętrznym i wącham aromaty z domowych pieców;
-przełączam nawiew na "szyba+nogi" (bo na "auto" nie daje rady), a na szybę tak marny nawiew, że wszystko zaczyna parować (wtedy się zorientowałem, że a/c wyłączony, ale nawet włączenie niewiele pomogło).

Nigdy A/C mi się nie wyłączało/włączało samo, jeżdżę w zasadzie tylko na auto, czasem włączając obieg zamknięty lub odparowanie szyb.
To samo z obiegiem, zawsze zostaje tak jak włączyłem.

Zgłaszałeś do serwisu?

Niestety na auto szyby boczne i przednia potrafią parować.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #865 dnia: 02 Lutego 2021, 11:42:53 »
Nie, nie zgłaszałem. Jeszcze trochę to porozkminiam, ale o wyłączonej klimatyzacji już ktoś wcześniej pisał (tzn. gaszę auto - jest włączona, odpalam auto - jest już wyłączona). Ja mam praktykę jeżdżenia w samochodach zawsze na auto+a/c i zapominam o temacie, ale tu nie mogę...

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #866 dnia: 02 Lutego 2021, 12:15:01 »
Zmień ustawienia w menu auta -> jak ma startować po uruchomieniu auta - czy po kliknięciu Auto AC ma się automatycznie włączać, czy nie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #867 dnia: 02 Lutego 2021, 12:16:30 »
U mnie ac non stop chodzi w auto.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #868 dnia: 02 Lutego 2021, 12:32:26 »
Na EV mode wymuszonym przyciskiem w konsoli faktycznie zbyt szybko się nie da jechać..
u mnie po takim wymuszeniu tylko do max 30 a powyzej info o wylaczeniu trybu EV

ale komputer sam tym tak sprytnie steruje, że nieraz zdarza mi się jechać na prądzie 50-70 km/h po płaskim
ja utrzymywalem nawet predkosc 90km/h  :grin: co prawda troche dmuchalo w plecy  :laugh:
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #869 dnia: 02 Lutego 2021, 13:50:44 »
Zmień ustawienia w menu auta -> jak ma startować po uruchomieniu auta - czy po kliknięciu Auto AC ma się automatycznie włączać, czy nie.
Ahaaaa, czyli Auto A/C Wł. oznacza, że samo się wyłącza/włącza! Nie wpadłem na to dzięki!
Wyłączyłem. Sprawdzę teraz jak się będzie zachowywać.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl