Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1635 dnia: 14 Lutego 2022, 19:30:12 »
Zapewne pada Ci mały akumulator 12v . Tu na forum  opisanych jest sporo takich przypadków w hybrydach. Albo alarm Ci go za bardzo drenuje albo jakieś inne urządzenie, albo akumulator nie jest sprawny w 100 %.

Awaryjnie kup sobie jakiś tani power bank do uruchamiania i będziesz miał z czego odpalić auto.

Tu jeden z wątków.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,41245.0.html
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2022, 20:04:34 wysłana przez czp »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1636 dnia: 14 Lutego 2022, 19:47:14 »
ale akumulator nie jest sprawny w 100 %
Też tak myślę. Albo alarm ciągnie za dużo prądu, albo wadliwy jest akumulator i nie ładuje się. Dopóki był nowy, radził sobie, teraz się rozładował do zera i nie ładuje się podczas jazdy.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1637 dnia: 14 Lutego 2022, 21:35:59 »
A masz kamerkę z trybem parkingowym ?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1638 dnia: 14 Lutego 2022, 22:44:29 »
Dobrze by było po otwarciu auta zmierzyć (multimetrem) napięcie akumulatora jeszcze bez włączania napędu. Jeśli jest poniżej 11V to akumulator jest "zdechły" i coś musiało go wydrenować - alarm, kamera,  jakieś dodatkowe moduły z Aliexpress, ...  Prawidłowo powinno być ok 12,5V. Po włączeniu napędu auta napięcie na akumulatorze powinno wzrosnąć do ok 14,6V.
W sumie to lekka paranoja - auto ma duży (hybryda) lub bardzo duży (plugin) akumulator trakcyjny, którego stopień naładowania nigdy nie spada poniżej 20% i ma problem z doładowaniem małego akumulatorka 12V - czegoś tu japońscy konstruktorzy nie przemyśleli.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2022, 22:54:51 wysłana przez Markid »

Offline emdzej

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1639 dnia: 14 Lutego 2022, 23:07:04 »
Zapewne pada Ci mały akumulator 12v . Tu na forum  opisanych jest sporo takich przypadków w hybrydach. Albo alarm Ci go za bardzo drenuje albo jakieś inne urządzenie, albo akumulator nie jest sprawny w 100 %.

Awaryjnie kup sobie jakiś tani power bank do uruchamiania i będziesz miał z czego odpalić auto.

Tu jeden z wątków.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,41245.0.html

Dzieki za linka, troche poczytalem i dobrze wiedziec, ze nie tylko mnie dotyka ten problem. Powerbank to byla moja pierwsza mysl i juz zamowilem przed weekendem, ale wiadomo przy aucie, ktore mam pol roku to jak dobrze okresliles wyjscie awaryjne - dobrze miec, ale nie chce na tym polegac :)

Kamerki ani innych modulow nie mam, poza Cobrą zainstalowana w ASO nie ma co pobierac pradu, sporadycznie zostawiam podlaczony kabel do gniazda USB ale tutaj raczej nie ma poboru na postoju bo zadne urzadzenie do tego USB nie jest podlaczone. Garaz w podziemiu, ja 4 pietra wyzej wiec nie ma tez mozliwosci, ze karta od imobilizera pinguje ciagle modul w samochodzie. Multimetru nie mam ale cos sobie zorganizuje bo w sumie sam jestem ciekaw. Z watku o CHRce wynika, ze czesto przy krotszych dziennych przejazdach akumulator moze sie nie ladowac, czy nawet czesciej rozladowywac, ale akurat pod koniec tygodnia jezdzilem sporo i w niedziele mialem sytuacje, ze przejechalem autem specjalnie 40km zeby sprawdzic wszystko w czasie jazdy, czesc po miescie, czesc na autostradzie i na koniec wycieczki podjechalem na myjnie, auto umylem i z myjni juz musialem odjechac po starcie z akumulatora pana z boxu obok :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1640 dnia: 14 Lutego 2022, 23:46:03 »
Masz ewidentnie zdechnięty akumulator lub coś nie tak z ładowaniem. ASO musi coś z tym zrobić. W twoim przypadku to nie jest kwestia małego Aku/długiego stania/drenowania jak w przytoczonym wątku

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1641 dnia: 14 Lutego 2022, 23:53:30 »
Multimetru nie mam ale cos sobie zorganizuje
Wystarczy prosty marketowy za 30..50 zł. Przyda się w domu i aucie zapewne nie raz.

Offline emdzej

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1642 dnia: 17 Lutego 2022, 17:58:42 »
Jestem po wizycie w ASO. Po przegladzie pytali czy majstrowalem cos przy akumulatorze (nie) bo byla niedokrecona klema na ujemnym biegunie, co wg nich moglo dac takie objawy.

Wedlug nich akumulator jest ok, komputer nie pokazal zadnych bledow z ladowaniem. Immobilizer tez jest ok, bateria w nim tez ok. Nic nie pobiera nadmiarowego pradu na postoju. Dokrecili kleme i wrocilem do domu, zobaczymy w kolejnych dniach co sie bedzie dzialo :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1643 dnia: 17 Lutego 2022, 19:26:30 »
Pewnie sami nie przykręcili klemy po montażu czegoś w Mszczonowie lub w salonie jeszcze przed odbiorem.
Podczas prac przy aucie często serwis odpina ujemną klemę.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1644 dnia: 18 Lutego 2022, 09:47:57 »
Już zapomnieliście, a może tu sama młodzież, jak w maluchach dbało się o prawidłowy stan klem w akumulatorze - czyszczenie, smarowanie, dokręcanie. Teraz nam akumulator gdzieś schowali więc tam nikt nie zagląda :cheesy:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1645 dnia: 18 Lutego 2022, 11:46:38 »
W przypadku Malucha to się akumulator do domu zabierało żeby go (akumulatora) złodzieje nie ukradli. Koło zapasowe też kradli.

Offline emdzej

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1646 dnia: 18 Lutego 2022, 12:42:06 »
Już zapomnieliście, a może tu sama młodzież, jak w maluchach dbało się o prawidłowy stan klem w akumulatorze - czyszczenie, smarowanie, dokręcanie. Teraz nam akumulator gdzieś schowali więc tam nikt nie zagląda :cheesy:

Ja jeszcze pamietam jak ojciec w zimie przynosil czasami akumulator z Zastavy zeby podladowac w lazience :P A w nowej Ravce jest faktycznie schowany (na boku bagaznika), nawet do odpalenia z kabli jest specjalny dinks obok bezpiecznikow pod maska.

Przy okazji pytanie do wlascicieli Ravki, ktorzy maja Cobre - przejrzalem instrukcje (bardziej broszurke) i albo przegapilem, albo nie ma tam informacji o tym jakie jest znaczenie sygnalow dzwiekowych przy zamknieciu. Szczegolnie chodzi mi o pojedynczy dzwiek. Zakladalem, ze to jest po prostu sygnal, ze alarm jest uzbrojony ale ten dzwiek wg mnie nie jest emitowany przy kazdym zamknieciu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1647 dnia: 18 Lutego 2022, 13:35:09 »
Jak słaba bateria lub za szybko odchodzisz z kartą, to ten pojedynczy "pik" ma miejsce.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline emdzej

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1648 dnia: 18 Lutego 2022, 17:27:11 »
No wlasnie to bylo moje drugie przypuszczenie, ale dzisiaj specjalnie stanalem blisko zeby sprawdzic i tez byl, a bateria w pilocie ma ze 3 tygodnie. Moze ten pilot jakis felerny.

Przy okazji jeszcze sie dopatrzylem przypadkiem, ze po wizycie w ASO nie moge otworzyc okna pasażera z panelu obok kierowcy :D Komedia. Pewnie jak grzebali w komputerze to przelaczyli albo kabelek w drzwiach...

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1649 dnia: 18 Lutego 2022, 17:57:51 »
No wlasnie to bylo moje drugie przypuszczenie, ale dzisiaj specjalnie stanalem blisko zeby sprawdzic i tez byl, a bateria w pilocie ma ze 3 tygodnie. Moze ten pilot jakis felerny.
Ja też czasem mam takie pikniecie przy zamykaniu w aucie odbieranym miesiąc temu, a karta aktywowana z tydzień temu:/

Dodatkowo często (nie zawsze ) mam taki długi piiii (może z 5sekund) jak otwieram drzwi - ktoś wie co to?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl