Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 795393 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1725 dnia: 03 Maja 2022, 20:45:02 »
U mnie od tych paru (5) dni AAW działa, łączy się nawet dość szybko ale na trochę dłuższych trasach (25..50 km) zwykle ma 1..2 rozłączenia, tzn. AA znika z tabletu auta.
Pomaga wyłączenie i włączenie kabelka USB. Jak na razie nie jestem zadowolony z działania tej długo oczekiwanej zabawki - stabilność na kabelku była wyższa.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1726 dnia: 03 Maja 2022, 21:34:11 »
Co do AAW - jestem po kolejnych kilku testach i trochę się nadenerwowałem (mocno...). Co zauważyłem, a raczej dzieci prędzej to, że AA na ekranie ma mniejszy interfejs, rzeczywiście coś uległo zmianie, panel (stały nad mapą) jest w większym DPI (100 ustawiłem) - fajnie to wygląda.

Co do działania. Namieszałem tak, że nie chciało się łączyć, ani po kablu, ani po AAW... Ostatecznie trzeba było raz jeszcze wyłączyć auto, włączyć, podpiąć kabelek, dać uprawnienia do AA i poszło (wcześniej wyczyściłem dane AA w telefonie, by apka od zera wystartowała).

Pracuję na MTP (drugie od góry, coś chyba z force), ostatnio widziałem, ze pasfru na enable, jak dałem dis to zaczął się sypać.

Miałem problem z spotify puszczającym muzę przez telefon, ale sterowanie z samochodu działało. Pomogło on/off wszystkiego. Czasami też mapa ruszyła, a spotify nie chciał się z poziomu auto uruchomić. Było jeszcze z nie wstającym netem, tutaj chyba pomaga ignorowanie informacji, że sieci wifi nie ma neta (nie wciskam NIC, robię wstecz jak wyskakuje monit o to co robić - gdzieś na FAQ AAW tak pisali - by ignorować.

Co do stabilności połączenia to jakieś 30-40 min jazdy - bez najmniejszego zgrzytu. W przypadku braku połączenia próbuje do usr... śmierci próbować się łączyć.

Na razie ocena 3/5, czuję, że ma rokowania, by wzrosnąć ;).

Testuję dalej.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1727 dnia: 04 Maja 2022, 11:38:55 »
U mnie smartfon (AA) łączy się bez problemu tak po AAW jak i po kabelku bezpośrednio.
Podczas jazdy po mieście (codzienne krótkie trasy) AAW sprawdza się dobrze, już odwykłem od ciągłego podłączania kabelka.

W trasie jest trochę gorzej bo co jakiś czas AAW się rozłącza z tabletem (AA znika z menu, mimo, że lampka na AAW świeci na niebiesko ???),
pomaga wyłączenie i włączenie wtyczki USB,
drugi mankament w trasie to brak ładowania bezprzewodowego w moim smartfonie, a więc w trasie i tak musze podpiąć kabelek USB do smartfona.

Jak będę miał trochę czasu to jeszcze pobawię się z konfiguracją AAW, może coś innego znajdę (na razie używam USB = MTP reconect + Passthrough = on).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1728 dnia: 04 Maja 2022, 18:03:25 »
To moje obserwacje: przejechałem z tym dopiero jakieś 40-50km podzielonych na kilka odcinków, ale też zdarzyło mi się dziś, że się rozłączyło:-| u mnie dioda była w tym momencie zielona, stała, czyli jakby się bootowal - być może to kwestia kabla i na chwilę go rozłączyło....

Miałem niestety problem, że nie za każdym razem łączył mi się z telefonem. Znalazłem gdzieś w necie, że to problem w nowych Samsungach i sposób na rozwiązanie (w skrócie: ustawić w bixby, że jak połączy się przez BT, to ma nacisnąć przycisk home, żeby wybudzic telefon z uśpienia i aktywować wyszukiwanie wifi - działa ok...)

Mam natomiast inny problem - nie zmieniają mi się ustawienia w tej apce. Zmieniam coś w konfiguracji, daje save, AAW się restartuje i... Są stare ustawienia:/ na początku działało, później przestało, choć czasem co kilka prób coś zalapie...

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1729 dnia: 05 Maja 2022, 10:33:09 »
Wahałem się z zakupem AAW ale już nie żałuję, że nie kupiłem tego sprzętu. Do zwykłego codziennego użytkowania yanosik ze sprzętowym pilotem + radio internetowe poprzez sam BlueTooth połączone z telefonem jest wystarczające. Na dalsze trasy z nawigacją i tak warto podłączyć się kablem, żeby telefon ładować, więc wtedy po kablu AA. Wszystko szybko, bez zacięć, jedynie po zmianie z AA na BT trzeba na ekranie wybrać BT jako źródło bo będzie oczekiwać kabla.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1730 dnia: 05 Maja 2022, 14:24:18 »
Nie wiem czy jak nie masz aktywnego passthrough to wtedy nie będą działać właśnie te dodatkowe ustawienia.

Wczoraj miałem 2h sprzątania wnętrza auta (można tyle czasu odkurzać auta;] ), cały czas bez przerwy działało, jedynie siadało jak odchodziłem jakieś 10-15m od samochodu, wtedy zrywało. Po powrocie 1-2 próby (samoczynne) i już odtwarza muzykę. Działo naprawdę dobrze:). Zaczynam myśleć, że będzie to do używania na spokojnie :). W trasie można nawet na tym lecieć i dla spokoju podłączyć pod samo usb/ładowarkę z 12V. Jakby to już super stabilnie chodziło. Wyskoczyło mi też powiadomienie, by zrobić update do wersji 2.0 (nie zgłaszałem się na bete).

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1731 dnia: 05 Maja 2022, 16:22:27 »
U mnie po mieście AAW się sprawdza (nie muszę podłączać każdorazowo kabelka) - w sumie w tym celu je kupiłem.
Natomiast często robię takie podmiejskie trasy 30..50 km i na tych odcinkach występuje 1..2 utrata połączenia.
Myślę, że jest to problem z komunikacją AAW - tablet po USB gdyż w tym czasie cały czas lampka w AAW świeci się ciągłym światłem na niebiesko.

Musze jeszcze potestować różne konfiguracje, inny telefon oraz inny kabelek.
Jak nie znajdę stabilnych ustawień to zgłoszę jednak problem serwisowy.
To nie może tak być, żeby co kilkanaście minut trzeba było wyjmować i wkładać wtyczkę USB - może po prostu mam niesprawne pudełko. ;-(

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1732 dnia: 05 Maja 2022, 22:35:18 »
Ja też kupiłem z myślą o jeździe "po mieście". Jadąc w długą trasę nie problem podpiąć kabel, ale po okolicy zwyczajnie nie chce mi się wyciągać telefonu z kieszeni, a czasem niespodziewanie przydaje się zetknięcie na mapę (np jakiś większy korek).

Natomiast.. skoro widzę, że ładowarka indukcyjna daje radę, to nie wiem, czy w ogóle będę używał kabla. Wszystko zależy od stabilności połączenie

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1733 dnia: 06 Maja 2022, 17:21:55 »
Natomiast.. skoro widzę, że ładowarka indukcyjna daje radę, to nie wiem, czy w ogóle będę używał kabla.
Ja jak muszę wyjąć telefon z kieszeni, to już jest mi wszystko jedno czy ma leżeć z kablem czy bez. Tak samo niejednokrotnie, zapominam go zabrać z samochodu, a jednak po kablu szybciej się ładuje i nie boję, się że po wyjściu z samochodu zaraz padnie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1734 dnia: 06 Maja 2022, 17:46:45 »
Generalnie oczywiście masz rację, natomiast inżynierowie z toyoty nie wpadli na to, żeby zrobić więcej gniaz USB z przesyłem danych, więc mając wpięte AAW, musiałbym nie tylko wyjąć tel z kieszeni, ale do tego przepinać kable:-|

Chodziło mi o to, że na krótkie dystanse AAW jest świetny, a na długie w zasadzie nie ma sensu przechodzić na kabel

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1735 dnia: 06 Maja 2022, 22:35:05 »
ale do tego przepinać kable:-|
To nie masz w kostce  AAW gniazda USB tak jak jest w CarlinKit ?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1736 dnia: 07 Maja 2022, 09:20:22 »
Nie ma

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1737 dnia: 08 Maja 2022, 11:21:33 »
Na ciepłej hybrydzie w mieście też się da wykręcić niskie  spalanie ;)

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2022, 11:23:20 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1738 dnia: 08 Maja 2022, 12:40:08 »
Przy tak krótkim odcinku i niskiej średniej, zakładając że nie jadę z górki mój pokaże minimum 8-9l/100 o ile jest ciepły.  Zimny 10-12 ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1739 dnia: 08 Maja 2022, 15:52:16 »
Niestety też walczę z rozłączaniem się AAW:/ teraz mam co jakiś czas efekt jak u @Markid - dioda jest niebieska, ale teoretycznie przestaje działać AA. Piszę teoretycznie, bo tak naprawdę działa - mogę chodzić po menu, jak włączę mapę, to się rusza... Bardziej wygląda mi to tak, jakby telefon tracił internet. Zaktualizowałem teraz do 2.0 i będę znów testował. Jest tam też dongle mode, który chce spróbować (jeśli sama aktualizacja nic nie zmieni), ale bardziej wygląda mi to na problem z telefonem, który w pewnym momencie zaczyna pchać internet przez wifi zamiast przez dane mobilne

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl