Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2040 dnia: 14 Września 2022, 13:37:37 »
Jak nie masz dzieci, które muszą wozić wózek (czytaj, nie musisz wozić dużych gabarytów, tylko bagaż w torbach), to nx ma 540l z głębokim, ale wąskim schowku pod podlaga, przy 580l z opuszczoną podłogą w rav4.
No to w stosunku do poprzedniej wersji parę litrów mu dodali. Już sobie skonfigurowałem wersję, która mi się podoba- OMOTENASHI. Wyszło 400 tys przed rabatem. Chyba jednak zostanę przy RAVce:))
Patrzysz na 450h. 350h jakieś 300k, jak zamawiałem rav4, to miałem ofertę na 270k okotenashi z jakimś pakietem i płatnym kolorem nadwozia względem 196k za executive+jbl +biała perła. Może by się jeszcze zeszło trochę z Lexusa, ale ja odpuściłem od razu, że względu na tragiczne warunki leasingu i najmu względem audi (chociaż, dawali stałe oprocentowanie). W każdym razie, lexus jakieś 35% droższy.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2041 dnia: 14 Września 2022, 18:24:21 »
Patrzysz na 450h. 350h jakieś 300k
Jak brałem Ravke, to też szukałem topowej wersji, żeby potem nie żałować, że nie mam jakiegoś wyposażenia, które przydaje się, typu regulacja wysokości fotela pasażera, czy kamery 360 stopni, czy chociażby wentylacja foteli. Dlatego Lexusa porównuję też w topowym wyposażeniu. Z nowym samochodem związuję się na 8 lat, co sobie żałować?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2042 dnia: 14 Września 2022, 21:24:53 »
Patrzysz na 450h. 350h jakieś 300k
Jak brałem Ravke, to też szukałem topowej wersji, żeby potem nie żałować, że nie mam jakiegoś wyposażenia, które przydaje się, typu regulacja wysokości fotela pasażera, czy kamery 360 stopni, czy chociażby wentylacja foteli. Dlatego Lexusa porównuję też w topowym wyposażeniu. Z nowym samochodem związuję się na 8 lat, co sobie żałować?
Tylko, że 450h to plug in, to rav4 plugin w topowej wersji przekracza 250k.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2043 dnia: 15 Września 2022, 10:44:54 »
No to rzeczywiście zapomniałem, że jest tam Plug-in. Mój błąd. Plug-ina nie biorę pod uwagę, wg mnie nie ma uzasadnienia. Różnica w cenie duża, bagażnik mniejszy, masa większa a cena prądu jak nie masz fotowoltaiki powoduje, że ładowanie nie jest opłacalne.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2044 dnia: 15 Września 2022, 11:08:46 »
Ja tez póki co o 2.5roku użytkowania i skromnych 40kkm jestem zadowolony. RAV4 miał / wciąż ma na tle konkurencji rozsądny stosunek jakości do ceny. Natomiast ze względu na fakt, jak by to powiedzieć starzenia sie (mojego) kupując następne auto po RAV4, wybiorę Lexusa NX 350h lub XC60. Oba auta fajne, oba bardziej luksusowe od RAV4….NX ma fajniejszy napęd od XC60, natomiast bryła XC60 bardziej wpada mi w oko. Zobaczymy, póki co o mojej RAV4 złego zdania nie dam powiedzieć = fajne ekonomiczne auto.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2045 dnia: 15 Września 2022, 11:39:52 »
Teraz wszedłem w konfigurator, wybrałem NX350h + dach + pakiet dodatkowego wyposażenia jak w RAV. Cena 333 900 zł przed rabatem. Jaki rabat daje Lexus? !0%? No to po rabacie 300 tys. A Ravka moja kosztowała 187 tys. No dobra, ani cena ani rabat taki jak dostałem w listopadzie jest dziś nie do uzyskania. To załóżmy, że wyjściowo Rav 4 kosztuje 228 tys i też 10% rabatu. To 200 tys. Czyli lekko 100 tys różnicy. Sporo.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2046 dnia: 15 Września 2022, 12:24:20 »
To załóżmy, że wyjściowo Rav 4 kosztuje 228 tys i też 10% rabatu. To 200 tys. Czyli lekko 100 tys różnicy. Sporo.
Zgł
Na RAV 4 nie dostaniesz takiego rabatu. A samochody, oprócz tego samego segmentu, są nieporównywalne.
Osobiście wolałbym uboższego Lexusa, niż bardziej wypasioną RAV 4, a wtedy różnica nie byłaby tak duża, bo Lexusa Prestige 350h można kupić za 250 tys.,a jest już dobrze wyposażony. Sam się nad nim zastanawiałem, ale nie potrzebuję takiego dużego samochodu.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2047 dnia: 15 Września 2022, 12:39:48 »
Ja zamowilem NX350h Prestige Design Tazuna plus hak plus kola. 225k. Zona chciala RAV4 wymienic ale jak wsiadla do NXa to sie zakochala. Czekam juz prawie rok na odbior.
Czyli bez rabatu ponad 300k

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2048 dnia: 15 Września 2022, 12:42:31 »
Zona chciala RAV4 wymienic ale jak wsiadla do NXa to sie zakochala.
Wcale jej się nie dziwię

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2049 dnia: 15 Września 2022, 13:28:12 »
@klaudiusz w dobrym momencie zamówiłeś. Zięć jak szukał, to już 50k! więcej kosztował w takiej konfiguracji.
Padło na X3 w końcu.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2050 dnia: 15 Września 2022, 13:39:51 »
Ja miałem propozycję Audi Q5 z pakietem stylistycznym S, z silnikiem benzynowym 265 kM podwójne turbo, Dach panorama, fotele alcantara. Nieźle wyposażony za 255 tys brutto. I już prawie wpłaciłem zaliczkę, bo miałem taki moment, że bardzo chciałem przesiąść się z Toyoty na coś Premium. Ale dwa dni później zostawiłem Q2 żony na prostą wymianę oleju i płynu hamulcowego, odebrałem fakturę. Jeszcze raz obejrzałem w salonie tą Q5 i pomyślałem sobie, że jestem w stanie cierpieć ten brak luksusu kosztem mniej awaryjnego napędu, silnika bez turbo, mniejszego o połowę spalania i tańszego zdecydowanie serwisu. Ja za wykonaną w serwisie pracę i części chętnie płacę, ale dopłacać drugie tyle za ideologię marki nie bardzo mam ochotę:))

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2051 dnia: 15 Września 2022, 13:47:18 »
@klaudiusz w dobrym momencie zamówiłeś. Zięć jak szukał, to już 50k! więcej kosztował w takiej konfiguracji.
Padło na X3 w końcu.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
To prawda. 31.12. A od 1.1 weszly nowe cenniki i mniejsze rabatowanie. I juz sie doczekac moge.

Rav4 tez super auto.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2052 dnia: 15 Września 2022, 14:33:55 »
Ale dwa dni później zostawiłem Q2 żony na prostą wymianę oleju i płynu hamulcowego,
Q2 to chyba największe nieporozumienie w Audi, jeździłem nim 2 tygodnie i byłem zażenowany jakością tego samochodu. Niemcy też to zrozumieli i szybko wycofali się z tego projektu.
Ja za wykonaną w serwisie pracę i części chętnie płacę, ale dopłacać drugie tyle za ideologię marki nie bardzo mam ochotę:))
Raz się żyje. Mając taki wybór, bez zastanowienia kupiłbym Q5.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2053 dnia: 15 Września 2022, 14:45:54 »
Raz się żyje. Mając taki wybór, bez zastanowienia kupiłbym Q5.
Jakoś wydawanie powyżej 200 tys za wozidło trochę mnie mierzi, przynajmniej na razie przy moim dochodzie. Oczywiście, wziąłbym leasing na 6 lat, a nie na 4 i jakoś bym spłacił. Ale audi nie daje niczego nowego technologicznie, oprócz sloganu: "przewaga dzięki technice". To nadal samochód z silnikiem spalinowym, w dodatku wysilonym na maksa. A spalinowych to ja już kilka w swoim życiu miałem, od 1,8 4 cylindrowego, przez V8 5,7 litra Forda. 3,0 V6 Toyoty, wreszcie 2,2 D4D Toyoty. I teraz chciałem czegoś innowacyjnego, a hybryda to daje. Połączenie elektryka z benzyną, bez sprzęgła, z nowoczesną skrzynią bezstopniową. A mój następny samochód to może nawet będzie Audi, ale elektryczne i z baterią o zasięgu 1000 km niezależnie od pogody. Chociaż sądząc po tempie prac, to Toyota pierwsza wprowadzi baterie ze stałym elektrolitem. I znów będę miał dylemat:))

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2054 dnia: 15 Września 2022, 15:03:24 »
Jakoś wydawanie powyżej 200 tys za wozidło trochę mnie mierzi, przynajmniej na razie przy moim dochodzie.
To zrozumiałe, każdy ma swoje priorytety. Ja o Audi ani BMW nigdy nie marzyłem. Jaguara i Rovera się boję, a Volvo mi się nie podoba. I został na placu boju, jako fanaberia na stare lata, MB. Ale faktem jest, że z cenami od tego roku, niezależnie od marki robi się duże przegięcie. Ostatnim dzwonkiem na zakup w rozsądnych cenach był koniec zeszłego roku.
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2022, 15:06:45 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl