Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 795327 razy)

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2115 dnia: 22 Listopada 2022, 16:52:52 »
Witajcie
Czy u siebie może też zaobserwowaliście taki przytłumiony strzał w wydechu jak samochód się uruchamia po przejściu z elektryka? Nie jest to cały czas, ale tak miałem jak chowałem go do garażu. Przyjechałem, otwieram drzwi do garażu i auto uruchomiło się z takim dziwnym strzałem z wydechu. Nie wiem czy to normalne.
Dziękuję za odpowiedź

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2116 dnia: 23 Listopada 2022, 07:01:21 »
U mnie nic takiego nie ma.

Co do obserwacji, to jedynie co słyszę i mnie to zastanawia to brzęczący, wyjący dźwięk w czasie jazdy (jednostajnej) z włączonym silnikiem spalinowym (jazda spokojna). Słychac wyraźnie w kabinie, dochodzi z komory silnika.
Jak się pojawi dźwięk wystarczy lekko nogę odpuścić, by auto zmieniło obroty silnika i całość ustaje. Przez 1,5 roku nic takiego nie było. Teraz to obserwuje raz na kilka miesięcy. Dźwięk jest dość cichy. Coś nowego ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2117 dnia: 25 Listopada 2022, 10:07:27 »
Wczoraj robiłem trasę 2 x 200 km w okolice Rabki i z powrotem.
Opady śniegu i temperatura powodowały narastanie warstwy lodu na radarze (pod logo).
Kilka razy musiałem stawać i czyścić bo wyłączał się tempomat oraz pojawiała się żółta kontrolka wyłączenia systemu PCS.
O dziwo w tych warunkach w większości dawał radę asystent pasa ruchu LTA, oczywiście w tych miejscach gdzie w ogóle były widoczne pasy na jezdni ;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2118 dnia: 25 Listopada 2022, 10:26:32 »
Hej. Miał ktos problemy z silownikami klapy bagażnika? OStatnio kilka razy zaobserwowałem że klapa zatrzymała się w czasie otwierania. Nie kojarzę czy stało się to też przy zamykaniu. Jak przyjrzałem się bliżej to okazało się że prawy siłownik się zacina, tak jakby coś się zacierało w nim. Nie będę z tym nic dłubał, podjadę do ASO ale ciekawym jestem czy ktoś miał już taki problem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2119 dnia: 25 Listopada 2022, 10:39:33 »
Nie.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2120 dnia: 25 Listopada 2022, 10:50:02 »
w większości dawał radę asystent pasa ruchu LTA
To czyta kamera, która jest w polu wycieraczki przedniej szyby

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2121 dnia: 25 Listopada 2022, 10:59:15 »

To czyta kamera, która jest w polu wycieraczki przedniej szyby

Wiem ale śnieg tak sypał że ogólnie mało co było widać.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2122 dnia: 25 Listopada 2022, 13:43:13 »
Hej. Miał ktos problemy z silownikami klapy bagażnika? OStatnio kilka razy zaobserwowałem że klapa zatrzymała się w czasie otwierania. Nie kojarzę czy stało się to też przy zamykaniu. Jak przyjrzałem się bliżej to okazało się że prawy siłownik się zacina, tak jakby coś się zacierało w nim. Nie będę z tym nic dłubał, podjadę do ASO ale ciekawym jestem czy ktoś miał już taki problem.
Nie, używam co najmniej 2 razy dziennie. Ale pamiętam, że w poprzednim modelu były problemy, to i tu może się pojawią. Ewentualnie kwestia regulacji klapy.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2022, 13:44:51 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2123 dnia: 25 Listopada 2022, 15:02:10 »
Ewentualnie kwestia regulacji klapy
U mnie to ewidentnie wygląda jakby siłownik się blokował, po czym coś puszcza i idzie dalej. Jak nie puści to piszczy i się zatrzymuje, tak jak przy dużym oporze gdy za bardzo zapakujemy bagażnik i nie da się domknąć. Podjadę w przyszłym tygodniu do ASO - ciekawe co powiedzą. Auto ze stycznia tego roku. Też raczej go w miarę często używam (bagażnika).
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #2124 dnia: 25 Listopada 2022, 17:15:18 »

Kalibracja (rozładowany aku) i tak trzeba wykonać 3 razy czynności od otwierania i zamykania do końca.  Miałem bardzo podobny przypadek trochę cierpliwości. Jeżeli to nie skutkuje to już ASO.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2125 dnia: 25 Listopada 2022, 17:34:15 »
Wczoraj robiłem trasę 2 x 200 km w okolice Rabki i z powrotem.
Opady śniegu i temperatura powodowały narastanie warstwy lodu na radarze (pod logo).
Kilka razy musiałem stawać i czyścić bo wyłączał się tempomat oraz pojawiała się żółta kontrolka wyłączenia systemu PCS.
O dziwo w tych warunkach w większości dawał radę asystent pasa ruchu LTA, oczywiście w tych miejscach gdzie w ogóle były widoczne pasy na jezdni ;)
Poprzedniej generacji (po lifcie) i Camry, jest tak samo. Pada śnieg = czujnik nie działa :(.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2126 dnia: 25 Listopada 2022, 17:37:47 »
W BMW też śnieg "rozwalił" radar.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2127 dnia: 25 Listopada 2022, 20:13:36 »
W BMW też śnieg "rozwalił" radar.
Serio? Ty też masz obsesję? Zaraz Ledziu nawiedzi ten temat.
Odpowiem pytaniem, a w kii Ci działało podczas śniegu?
A na poważnie, to jest umiejscowiony w sensowniejszym choć mniej estetycznym miejscu i ma chyba wbudowaną grzałkę bo śnieg go nie oblepia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2128 dnia: 25 Listopada 2022, 20:59:23 »
Nie wiem, nie widziała śniegu:)
Co do BMW to wywołam wilka z lasu...jest w serwisie (,piękne filmy przysyłają z diagnozy) czeka je wymiana tylnego dyfra czy coś takiego (hałas) wyząbkowało też wszystkie opony run flat od środka. Auto 60kkm zero luzów itp. Ponoć winny ten "walnięty" napęd. Jako zastępcze X5...poezja
Sorry za off top.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2129 dnia: 01 Grudnia 2022, 12:04:30 »
W temacie mojej zacinającej się klapy dziś byłem w ASO. Pan "mechanik" po pierwszym zacięciu otworzył ją ręcznie do góry twierdząc, że ją w ten sposób zaprogramował. Był totalnie głuchy na tłumaczenie, że to nie kwestia zaprogramowania tylko, że siłownik się zacina, słychać, że sie męczy, cos tam trzaska itp. Oczywiście po jego akcji już działała ale jutro będzie od nowa to samo. Za następnym razem nie pozwolę na ręczne otwarcie żeby se zobaczył, że istotnie coś się zacina. Wkurzyłem się generalnie, bo nie lubię jak się ze mnie robi idiotę.
Jak drugi raz mnie oleją to wysyłam mail do centrali z załączonym filmem.
Dowiedziałem się jeszcze że:
"może przymarzło" - raz że było na plusie, dwa że nawet jakby było -20C to nie jest wyjaśnienie
"przyjechać jak sie całkiem zepsuje" - no super, czyli pytam co mam zrobić jak pojadę akurat na ferie zimowe i codziennie nie bedę mogł otworzyć klapy - "przecież może pan ręcznie, to jest tylko wspomaganie" - no ręce opadają.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl