Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794650 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2265 dnia: 07 Lutego 2023, 16:27:22 »
Wiele osób tak zrobiło. Masz  wiele postów w temacie modyfikacji.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2266 dnia: 07 Lutego 2023, 16:37:39 »
Matrix 22 –bardzo dobra recenzja, uściślij jeszcze, proszę,  czy masz AWD czy AWD-i.
W dyskusji o której piszesz, ktoś ładnie napisał, że dobry napęd na 4 koła (a taki jest w Ravce) jest na pewno lepszy niż napęd na przednią oś. Pytanie jest tylko takie, czy na tyle lepszy, że go potrzebujemy.
Ja sam czekam na FWD (będę się przesiadał z FWD) i zobaczę, czy warto było nie dopłacać tych około 6%.  Jeżdżę czasem ojca RAV4 4 generacji AWD oraz jego Pajero (głównie w terenie) i wydaje mi się, że jednak nie potrzebuję dla siebie na co dzień AWD. Na pewno nie będę swoją hybrydą jeździł po lesie ;) . A podczas ataku zimy też jeżdżę, i też się nie ślizgam. Na pewno wolniej niż Ty i mniej komfortowo, ale nie jestem pewien czy przez to mniej bezpiecznie.

Mam AWD-i Rocznik 2022. Wydaje mi się , że chociażby dla jednego dnia w roku, w którym trzeba się zmierzyć z takimi sytuacjami na drodze. Warto dla poczucia swojego i innych bezpieczeństwa oraz komfortu.

90 % samochodów jeżdżą bez napędu na 4 koła i jakoś ,,żyją,,. Tak naprawdę do przeżycia trudnych warunków na drodze wystarczą dobrej jakości opony zimowe  i zdrowy rozsądek.  Ja w swojej ravce nie mam 4x4 , mieszkam na nizinach śnieg na asfalcie widzę 1-2 dni w roku. Dwa razy do roku jadę do znajomych do Portugalii i w ani jednej sytuacji pogodowej i drogowej ,nie odczułem dyskomfortu że mam napęd na 1 oś .
Tak naprawdę 4x4 przyda sie kierowcom , mało doświadczonym , i tym co pokonują w ciągu roku małe dystanse,
Wystarczy choćby mieszkać na wsi w centralnej Polsce i od razu zrozumiesz sensowność napędu ma 4 koła. Jak zaczynałem być wożony w samochodzie to nie było opon zimowych, poduszek powietrznych, pasów bezpieczeństwa, fotelików, srsesów absów i jakoś przeżyłem. Tym niemniej życie trzeba sobie ułatwiać a Twoje kategoryzowanie komu przyda się 4x4 - z jasną sugestią że tylko doopom za kierownicą a Ty jako super kierowca tego nie potrzebujesz jest słabe. Bardzo słabe.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2267 dnia: 07 Lutego 2023, 16:46:44 »
90 % samochodów jeżdżą bez napędu na 4 koła i jakoś ,,żyją,,
Bo najczęściej te 90%, kupując samochód, nie ma do wyboru wersji z napędem na 4 koła. Jeżeli taki wybór jest, to właśnie większość osób go wybiera.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2023, 16:49:14 wysłana przez pireus »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2268 dnia: 07 Lutego 2023, 16:54:55 »
Twoje kategoryzowanie komu przyda się 4x4 - z jasną sugestią że tylko doopom za kierownicą a Ty jako super kierowca tego nie potrzebujesz jest słabe. Bardzo słabe.
Nic dodać nic ująć. Chociaż wiesz - doświadczenia zdobyte w podróżach do śnieżnej Portugalii faktycznie mogą dowodzić że 4x4 jest kompletnie zbędnym gadżetem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2269 dnia: 07 Lutego 2023, 16:59:31 »
Twoje kategoryzowanie komu przyda się 4x4 - z jasną sugestią że tylko doopom za kierownicą a Ty jako super kierowca tego nie potrzebujesz jest słabe. Bardzo słabe.
Nic dodać nic ująć. Chociaż wiesz - doświadczenia zdobyte w podróżach do śnieżnej Portugalii faktycznie mogą dowodzić że 4x4 jest kompletnie zbędnym gadżetem.
Skądinąd w Portugalii nierzadko przydaje się 4x4. Ja na przykład przejechałem prawie całe wybrzeże Portugalii. Jechałem dokładnie wzdłuż wybrzeża i nierzadko były odcinki, że bez 4x4 nie dałoby się.

NieToyota

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2270 dnia: 07 Lutego 2023, 17:37:30 »
Zmieniał ktoś może oświetlenie kabiny na led z alleg...bo sprzedawca proponuje tam 2 opcje, standard porównywalne  z  ilością światła ze standardem i premium (2xdroższe), które generuje 50% więcej światła. Zastanawiam się nad wyborem, bo te zwykłe żarówki to jakaś porażka...

Ja kupowałem z e sklepuledowego czy jakoś tak, stawiam, że to ci sami. Wziąłem te standardowe,  bo niektórzy tu pisali, że "premium ' są zbyt jasne i generalnie jak dla mnie są idealne

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #2271 dnia: 07 Lutego 2023, 17:57:15 »
Do MB-benz.
  Jeżdżę 30k km rocznie. Zrobiłem grubo ponad 1 milion km. Mieszkam na Mazowszu 3 km od granic warszawy. Śnieg widuję częściej niż 2 dni w roku. Najbliżsi mówią, że rozsądku mi nie brakuje. Szerokości i radości z auta

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #2272 dnia: 07 Lutego 2023, 18:01:58 »
Topoll, Marekj, Pireus dziękuję.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2273 dnia: 07 Lutego 2023, 18:02:42 »
Dokładnie taka prawda jest.

NieToyota

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2274 dnia: 07 Lutego 2023, 18:29:37 »
Camry i RAV4 na FWD ma 218KM. Gdy tylko lekko popada zaczyna sie uśligiwanie przednich kol. Oddalbym wszystkie pieniadze za AWD. Niestety w Camry niedostepne. 

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2275 dnia: 07 Lutego 2023, 20:23:05 »
Tak naprawdę 4x4 przyda sie kierowcom , mało doświadczonym , i tym co pokonują w ciągu roku małe dystanse,
Pozwolę się z Twoją opinią nie zgodzić. Prawo jazdy mam od 1986 roku. Jeździłem w swoim życiu samochodami tylnonapędowymi, samochodami z przednim napędem oraz od 9 ostatnich lat z dołączanym napędem tylnej osi. Uważam się za doświadczonego kierowcę, aczkolwiek nie za mistrza kierownicy. Potrafię jechać w trudnych zimowych warunkach samochodem z jednym napędem bez zbytniego uślizgu kół, ale wolę takim z napędem na 4 koła. Różnica jest diametralna chociażby przy ruszaniu. Nie jesteś w stanie tak szybko ruszyć z miejsca na śliskiej nawierzchni pojazdem z jednym napędem, jak pojazdem z napędem na obie osie. To samo z jazdą pod górę. Napęd na 4 koła jest po prostu lepszy i wynika to z praw fizyki. Zgodzę się, że kierowca zawodowy jest w stanie wykrzesać więcej z samochodu jednonapędowego, niż świeżo upieczony kierowca z samochodu 4x4. Ale dając temu samemu kierowcy jeden i drugi samochód okaże się, że więcej można zdziałać z dwoma napędami. 

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2276 dnia: 07 Lutego 2023, 23:40:53 »
Poprzednim podobnej wielkości suvem jeździłem z napędem FWD. Walkę ze śliskimi podjazdami, z szutrem, śniegiem, skakaniem mcphersonów tłumaczyłem koniecznością dostosowania się do warunków. Po przesiadce na rav4 AWDi to niebo a ziemia. To dwa kompletnie różne światy komfortu kierowania autem. Tu nic nie trzeba się starać, bo zawsze, wszędzie i po czymkolwiek ruszy z kopyta, wjedzie, przejedzie. Dla mnie bajka. W weekend przebijałem olbrzymie zaspy zawianego śniegu przez Berest koło Tylicza, szedł jak spych. Mieszkam w górach i z gór korzystam, to auto daje mi wielki spokój, zaufanie a napęd swoją sprawnością zaskakuje do dziś choć już mam go 1,5 roku.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2023, 23:42:57 wysłana przez wszim »

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2277 dnia: 08 Lutego 2023, 09:42:25 »
Witam wszystkich.
       Jakiś czas temu rozwinęła się dyskusja na forum rozpoczęta przez jednego z użytkowników , który miał dylemat czy zamówić Rav4 z fwd czy awd. Ja od siebie radziłem napęd dołączany na tylną oś, taki  jaki zresztą sam posiadam.
    Podczas przedświątecznego ataku zimy jak i  obecnego , nie miałem  żadnych  problemów z jazdą. Nigdzie nie zerwało przyczepności, nigdzie nie rzuciło w bok. Zakręty bez problemu, podjazdy pod wiadukty również.  Prędkość normalna prawie w/g przepisów. Z tego co obserwowałem inne auta,
bywało różnie szczególnie z osobówkami, o  prędkościach nie wspominając. Główne drogi były w miarę  oczyszczone, ale podrzędne dramat.
     Mało tego 2 tygodnie temu na wariata musiałem umówić się z „Gajowym” w lesie. Wsiadłem i pojechałem, dopiero jak miałem wracać przypomniałem sobie i zdałem sprawę po czym przejechałem. Ponad  3 km jazdy-  łąka jak gąbka, polna droga z kilkoma kałużami błotnymi rozjechanymi przez kłady i ciągniki,  po kilkanaście mb każda i głęboka prawie  na pół koła. Rozjeżdżone i zapadnięte 2 przeprawy przez rowy melioracyjne. Po prostu mazia i lofix. Nigdy przy poprzednich samochodach ( 2 auta ze stałym napędem 4x4 i prześwitem po 30cm) nie zwracałem na to uwagi i co najdziwniejsze w tym również o tym zapomniałem, a gdy w drodze powrotnej przyjrzałem się temu bliżej, byłem w szoku. Ten napęd to nie tylko trakcja i wspomaganie. Ta mydelniczka -Ravka poradziła sobie bez żadnych problemów naprawdę z wymagającym odcinkiem. Delikatnie raz zarzuciło mi kufer w lewo, ale przede mną jechał mój leśniczy swoim leciwym Subaru Forester i też tańczył tyłem nawet bardziej niż ja. Nie chodzi mi tu o wypisywanie peanów na temat tego auta, bo ma swoje wady. Ale jeśli tak jest  zrobiony od strony mechanicznej jak jeździ z napędem AWD to naprawdę warty jest swoich pieniędzy. Mam nadzieję, że moja opinia będzie pomocna dla części osób przy podjęciu decyzji co do zamawianej opcji w Rav 4.  Sam tu korzystam z wielu wartościowych podpowiedzi , więc te wypociny to takie moje małe  zobowiązanie. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.

Ps. Chlapacze zdają egzamin, koła i błotniki uwalone błotem jak diabli. Drzwi prawie czyste, wszystko niemal  chwytała listwa ochronna i chlapacze.
Ja mam FWD. Przed odbiorem ravki w styczniu czytałem o FWD i AWDi i zaczynałem sie martwić, że nie zamówiłem jednak AWDi a wolałem Skywiev. Po prostu minimalizowałem koszty a po leśnych duktach i nad jeziorami nie jeżdżę. Choć myślę, że też da radę. Najbardziej obawiałem się ruszania na krzyżówkach prawo lewo czy startu na światłach. Byłem prawie pewny, że będę mielił kołami bo taki duży jest moment obrotowy przy starcie.
W styczniu dość mocno napadało śniegu więc miałem okazję pojeździć po nieodśnieżonych i śliskich jezdniach.
Jakież było moje pozytywne zaskoczenie jak ani raz koła mi nie zabuksowały. Ruszałem na krzyżówkach w lewo, prawo, z górki i pod górkę. Moja uliczka jest pod lekką górkę i jest teraz pokryta, jak to teraz boczne uliczki, lodem a ja sobie startuje i dojeżdżam do głównej drogi bez jakichkolwiek problemów z ruszaniem czy hamowaniem. I o dziwo, żona też nie ma problemów :cheesy:
Zaskoczył mnie pedał przyspieszenia, który reaguje delikatnie na nogę. Żeby zerwać przyczepność to trzeba chyba wcisnąć go w podłogę (nie wiem nie próbowałem).
Jednym słowem: nie taki diabeł straszny jak go malują.

Co do chlapaczy, to chciałem je założyć ale przy nadkolach w piano black wyglądają beznadziejnie bo są matowe, no i odpuściłem. Faktycznie drzwi brudne prawie do szyby, ale musimy jakoś z tym żyć. No chyba, że ktoś wypuści na rynek chlapacze w błyszczącej czerni.   
Zdrówka
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2278 dnia: 08 Lutego 2023, 09:51:19 »
Camry i RAV4 na FWD ma 218KM. Gdy tylko lekko popada zaczyna sie uśligiwanie przednich kol. Oddalbym wszystkie pieniadze za AWD. Niestety w Camry niedostepne.
No kurcze nie mogę się zgodzić z tą opinią, ale przejechałem dopiero kilkaset kilometrów ravką ale za to w warunkach zimowych. Nie wiem jak Wy jeździcie, Wy którym zrywa przyczepność. Mnie na śliskich zimowych średnio odśnieżonych jedniach nigdy jeszcze przyczepności przy starcie nie zerwało. Ale może na deszczu będzie zrywać, bo na śniegu nie chce. Przekonam się. :-)
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2023, 09:56:23 wysłana przez EliotNes »
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2279 dnia: 08 Lutego 2023, 10:09:52 »
Eliot, ile chlapacze teraz kosztują?
edit - już widzę w cenniku - PAKIET PROTECTION LIGHT 1 600 PLN      1 000 PLN
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2023, 10:20:43 wysłana przez grubar »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl