Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794708 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2460 dnia: 09 Kwietnia 2023, 18:01:22 »
Ok, myślałem, że jakaś wieksza konfiguracja...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2461 dnia: 09 Kwietnia 2023, 18:01:50 »
Tak dokładnie
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2462 dnia: 10 Kwietnia 2023, 08:58:26 »
Nie pasuje mi np. to, że:
- dojeżdża z ustawioną prędkością do poprzedzającego pojazdu i w niewielkiej odległości mocno hamuje a my lecimy pyskami na szybę
- podobnie, gdy wyprzedzi nasz wóz inny wóz i wjedzie przed nas, pakujemy pyskami w szybę
- gdy poprzedzający pojazd jadący wolniej zniknie za zakrętem ravka gwałtownie przyspiesza, driftem :grin: pokonuje zakręt po czym hamuje a my dawaj pyskami w szybę
Na razie tyle pamiętam z rzeczy, które mi nie pasują
To coś masz popsute, może radar. Jak żyw nie mam w swojej rav4 takich objawów jakie opisujesz. Najczęściej używam ustawienia dwóch kresek odległości.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2463 dnia: 10 Kwietnia 2023, 10:37:30 »
Absolutnie NIGDY nie miałem takich  "rewelacji". Nie wiem jak mam ustawione (sprawdzę) ale u mnie wszystko jest BARDZO płynnie i bez niespodzianek.
Nie mam pojęcia po co przełączać na zwykły tryb, który jest "wybrakowany" w stosunku do adaptacyjnego. Jeśli coś Ci nie odpowiada też zwyczajnie można dodać gazu, zmienić pas ruchu, ew. przyhamować itp.
Jedynie to zjeżdżanie poprzedzającego auta na inny pas mógłby wcześniej wychwycić.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2464 dnia: 10 Kwietnia 2023, 12:02:49 »
Zrobiłem moim dopiero ok 500km na eskach. Tempomat na 123 ustawiony, czułość radaru (odl od poprzedzającego samochodu) na 3 pola. Wszystko działa idealnie, nie ma różnicy w stosunku do tego jak ja bym jechał. Nie ma też żadnego opóźnienia przy wyprzedzaniu samochodów: gdy lewy pas jest zajęty, samochód płynnie zwalnia do odpowiedniej prędkości, a jak jest już wolny lewy pas, to włączam kierunkowskaz, skręcam kierownicę i samochód od razy daje "gaz w podłogę". Nie ma żadnego opóźnienia, przyspiesza od razu (wtedy, kiedy większość mojego samochodu jest jeszcze na tym samym pasie co samochód wyprzedzany). To samo jak wyprzedzam w rzędzie samochodów, kiedy samochód przede mną zjedzie na prawy pas, nie mija nawet pół sekundy, kiedy samochód daje pełen gaz do przodu. Naprawdę nie ma żadnych opóźnień w stosunku do tego jak ja bym sam prowadził. Rozmawiałem ze sprzedawcą o tym (zadzwonił z pytaniem o wrażenia po zakupie) i twierdził ze ulepszyli to tym nowym safety sens (o ile dobrze zrozumiałem). Ogólnie jestem zachwycony jak auto się prowadzi na tempomacie (z wyśrodkowywaniem pomiędzy liniami). Oczywiście buda hałasuje, ale na pewno jest ciszej niż w moim bardziej aerodynamicznym Outlanderze. Da się słuchać radia, muzyki czy audiobooków bez wrażenia że niepotrzebnie zwiększam hałas.
Nie testowałem innych czułości, ani wyższych prędkości poza chwilowymi prędkościami więc tam mogą być inne wrażenia.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2023, 12:05:07 wysłana przez grubar »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2465 dnia: 10 Kwietnia 2023, 22:54:01 »
@grubar: generalnie to, co napisałeś działa też w starszych rocznikowo rav4. Diabeł tkwi w szczegółach:
1. Jak samochód przed tobą zjeżdża na prawy pas, to auto od razu przyspiesza jak piszesz, ale problem w tym, że to przyspieszanie zaczyna się dopiero w momencie, jak tamten jest w całości na prawym pasie. Normalnie kierowca przyspieszyłby wcześniej
2. Jeśli samochód jedzie wolniej od ciebie i do niego dojeżdżasz, to faktycznie fajnie zwalnia, ale problem jest, jak ktoś wyjedzie z prawego pasa przed ciebie. W takiej sytuacji rav4 hamuje zdecydowanie zbyt mocno i trzeba dodać mu gazu. Tak, jakby na siłę próbowała zachować odległość wynikająca z prędkości i ustawienia "kresek", co w tej sytuacji nie ma sensu (nie mam tu oczywiście na myśli sytuacji ekstremalnych, w których ktoś z dużo mniejszą prędkością wjeżdża tuż przed maskę)

No chyba, że faktycznie poprawili coś w MY23 w tych kwestiach...

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2466 dnia: 11 Kwietnia 2023, 10:22:50 »
Oczywiście mało jeszcze jeździłem, i do tego tylko na dwupasmówkach. No i z prawej nikt mi jeszcze nie wjechał pod koła. Na razie takie dwa "błędy" widzę przy jeździe na drogach szybkiego ruchu. 1 jak zajeżdżają drogę (z lewej do tej pory, być może z prawej jest inaczej) to auto w ogóle nie reaguje (tzn pojawia się tylko symbol auta przed nami na tempomacie), ale mój samochód nie zwalnia kompletnie nic, pozwalając, żeby tamten się oddalił. Dla mnie to zdecydowanie za blisko jak przy 120 ktoś mi wjeżdża 10m przed maskę. W razie jego nagłej awarii na bank wjadę w niego. 2 Ostrzeżenie o obiekcie w martwym polu prawego lusterka (BSM) kilka razy nie działało (jeszcze nie mam pewnej teorii dlaczego). Tzn wiadomo, że to tylko radar i jak np jadę w mieście w korku, i obok pasy są zajęte stojącymi samochodami to BSM nie działa, bo nie wie, że to samochody. Ale na esce kilkakrotnie przy wyprzedzaniu samochodu BSM prawego lusterka w ogóle się nie uruchamiał w czasie całego manewru, a już chyba raczej powinien. Nie wiem czy chodzi o za dużą/za małą różnicę prędkości czy o łuk drogi czy jeszcze coś innego. Lewy działa zawsze.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2023, 10:29:17 wysłana przez grubar »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2467 dnia: 11 Kwietnia 2023, 21:27:43 »
jak zajeżdżają drogę (z lewej do tej pory, być może z prawej jest inaczej) to auto w ogóle nie reaguje (tzn pojawia się tylko symbol auta przed nami na tempomacie), ale mój samochód nie zwalnia kompletnie nic, pozwalając, żeby tamten się oddalił. Dla mnie to zdecydowanie za blisko jak przy 120 ktoś mi wjeżdża 10m przed maskę. W razie jego nagłej awarii na bank wjadę w niego
Myślę, że radar i cały system działa identycznie przy wjeżdżających z lewej, co z prawej, natomiast różnica jest taka, że ci z lewej mają większą lub co najmniej równą prędkość, co ty, więc zwalnianie nie jest potrzebne. Jak chwilę zostawisz bez reakcji, to auto zwiększy odległość

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2468 dnia: 12 Kwietnia 2023, 09:23:38 »
Wygląda na to, że rzeczywiście decydująca jest różnica prędkości. Myślałem, że radar (jego automatyka oczywiście) dokonuje obliczeń, czy nasz samochód zdąży zahamować przed przeszkodą, ale być może po prostu zero jedynkowo sprawdza czy pojazdy "zbliżają się do siebie" (np tak jak piszesz, wolniejszy wjedzie nam przed maskę).

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2469 dnia: 12 Kwietnia 2023, 10:24:42 »
Dzisiaj faktycznie mi odczuwalnie przyhamował po tym jak dość z przodu wjechało mi auto na mój pas. Gościu jednak jechał dość wolno więc w sumie przyhamowanie było uzasadnione. Całkiem głupie to urządzenie nie jest. Myślę że w dużym stopniu akcje podejmowane przez tempomat są negatywnie odczuwane, bo nagle czujemy że auto robi coś "po swojemu".
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2470 dnia: 12 Kwietnia 2023, 11:43:11 »
W większości piszecie o prędkościach zbliżonych do autostradowych.
Ja próbowałem jeździć po mieście z ustawioną prędkością 55 km/h. 
Jak dla mnie nie fajnie
Na trasach szybkiego ruchu jeszcze nie próbowałem. Co prawda mogłem, ale akurat zwracałem uwagę na inny rzeczy i o tempomacie całkiem zapomniałem. 
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2471 dnia: 12 Kwietnia 2023, 11:51:59 »
Po mieście praktycznie nie używam, wg mnie niewiele pomaga.
Na trasach podmiejskich, S'kach i autostradach - jak najbardziej.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2472 dnia: 12 Kwietnia 2023, 14:04:21 »
Po mieście praktycznie nie używam, wg mnie niewiele pomaga.
Na trasach podmiejskich, S'kach i autostradach - jak najbardziej.
Tempomat adaptacyjny w mieście to tylko przy dużym korku,
Nawet na drodze krajowej, słabo się jedzie chociaż z drugiej strony w rav4 nie działa utrzymywanie na pasie ruchu, przy wyłączonym tempomacie, gdzie np. w VAGu wystarczy jechać ponad 60-65kmh, a to już działa fajnie przy dwóch dobrze namalowanych pasach.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2473 dnia: 12 Kwietnia 2023, 14:11:52 »
Przecież po więcej niż 30 sekundach i tak musisz nacisnąć pedał gazu. W mieście i przy dużym korku, szczerze mówiąc, niewiele pomaga. O rondach nawet nie wspomnę.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2474 dnia: 12 Kwietnia 2023, 15:51:26 »
Przecież po więcej niż 30 sekundach i tak musisz nacisnąć pedał gazu. W mieście i przy dużym korku, szczerze mówiąc, niewiele pomaga. O rondach nawet nie wspomnę.
Jechałeś kiedyś s8 o poranku? Tam jest właśnie taki, ruch, jedziesz, przystajesz na 2-3 sekundy i znowu jedziesz. To jest generator prawdziwego spalania w mieście - moje 1,5 tsi pali tam spokojnie 12-13l/100km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl