Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2595 dnia: 08 Maja 2023, 17:50:45 »
Taki filmik wpadł mi w oko https://www.youtube.com/watch?v=5Ue2GpWTQjQ

tej fabryki już nie ma. I dobrze.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2596 dnia: 08 Maja 2023, 18:10:48 »
A to nie obrazki z Toyota Motor Manufacturing, Kentucky (12:32) ?
Chyba działa ?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2597 dnia: 08 Maja 2023, 18:21:22 »
Kentucky to tylko przebitki.
https://youtu.be/5Ue2GpWTQjQ?t=699

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2598 dnia: 08 Maja 2023, 18:31:00 »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2599 dnia: 08 Maja 2023, 19:47:10 »
bz4x
Na razie to wprowadzają setki poprawek do wszystkich możliwych sterowników jako cicha kampania by zwiększyć szacowany RANGE na wskaźnikach
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #2600 dnia: 08 Maja 2023, 20:42:19 »
Na razie to wprowadzają setki poprawek do wszystkich możliwych sterowników jako cicha kampania by zwiększyć szacowany RANGE na wskaźnikach
Oglądałem techniczną recenzje tego czegoś na kanale The Car Care Nut. Boże, co oni odje***li z tym autem  :grin:

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #2601 dnia: 08 Maja 2023, 22:17:33 »
Taki filmik wpadł mi w oko https://www.youtube.com/watch?v=5Ue2GpWTQjQ
No i wszystko jasne - przycisku awaryjnych nie sprawdzają! ;)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2602 dnia: 08 Maja 2023, 22:59:14 »
Oglądałem techniczną recenzje tego czegoś na kanale The Car Care Nut. Boże, co oni odje***li z tym autem  :grin:
Nic nie odjeb… po prostu klienci pytają się o elektryki, a Toyota uparcie obstaje przy hybrydzie no i stawia na wodór. Więc po złości zrobili elektryka, który jest idealnym przykładem, że jak Ci się nie chce czegoś robić to lepiej tego nie rób. Szkoda tyko, że wmanewrowani w to Subaru :(

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2603 dnia: 09 Maja 2023, 09:46:08 »
Szkoda tyko, że wmanewrowani w to Subaru :(
Przecież wmanewrowali. Jest Solterra.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2604 dnia: 09 Maja 2023, 11:26:11 »
Moze nie idiotów tylko osób, które niezupełnie interesują się techniką. Tez kiedyś się piekliłem jak n-razy tłumaczyłem komuś cos dla mnie oczywistego technicznie i wszystko jak kulą w płot ale też zrozumiałem w końcu że ja tez w jakiś innych dzidzinach zycia jestem ignoratem bo po prostu nie potrafie ogarnąć tematów psycho czy socjologicznych. Tak to juz jest, ze jeden łapie jedno, a drugi drugie. Jeśli komus się mówi, że ma w aucie automtyczne swiatła to niech one zapalają się w 110% sytuacji w których się maja świecić. Jak sie pisze, że jest asystent pasa ruchu to niech on działa faktycznie i w razie zawału kierowcy zatrzyma auto na drodze, a nie na tirze jadącym z przeciwka i w ogóle niech on działa zawsze, a nie tylko w czasie jazdy z tempomatem, bo co ma piernik do wiatraka. Jak juz są czujniki TPMS to niech one wyświetlaja jakie jest to ciśnienie bo gdy mi się zapali kontrolka to nie wiem czy jade juz na feldze i musze bezwględnie stanąć w idiotycznym miejscu czy jednak cisnienie schodzi powoli i dokulam do parkingu na luzaku.

To są właściwie moje obserwacje rozwiazań które mnie bolą, bo własciwie to w aucie są - wystarczy tylko troche dopracowac oprogramowanie, żeby lepiej pełniły swoja rolę.
Zgadzam się z twoimi argumentami. Kilka tematów w tych naszych toyotach zrealizowane jest bez sensu. To wynika trochę z azjatyckiej mentalności. Tam jak jakiś ważny inżynier lub szef ma wizję, to nikt nie odważa się wyprowadzić z błędu i brną czasem do końca w jakieś dziwne nietypowe rozwiązania.

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #2605 dnia: 26 Maja 2023, 11:48:59 »
Jesteśmy w temacie wrażeń, to i kilka słów od siebie dopowiem odnośnie 'MY23 :D, oczywiście bardzo subiektywnie. Wersja EXE AWD-i bez Skyview

Ogółem po ponad 600km samochód wydaje się być naprawdę wartym zakupu, na pewno nie żałuję. Miałem przed zakupem tylko krótką jazdę próbną więc zakup prawie w "ciemno". Szczególnie uwagę zwracam na:

-wystarczająca dynamika- sprintów do 100 jeszcze nie robiłem bo staram się przez te pierwsze 1kkm nie żyłować silnika, ale czuć zapas mocy. W mieście luksus cichutko.

-infotainment na wysokim poziomie, wyświetlacz dobrej jakości, cyfrowe zegary robią robotę. Szkoda, że AA tylko po kablu, ale za to działa płynnie i jak trzeba

- To co najbardziej się bałem - JAKOSĆ MUZYKI BEZ JBL- tutaj największe zaskoczenie, co prawda nie wiem jak było przed FL, ale kurczę naprawdę gra to przyzwoicie, może bas czasami niedomaga i jest "tępy",ale jak na standardowe audio to serio nie ma wstydu, nie zamierzam modyfikować na premium

- Wyciszenie na autostradzie- tego również się obawiałem czytając komentarze, ale też jestem pozytywnie zaskoczony. Od razu powiem, ze nie jeździłem wcześniej żadnym premium, tylko 17-sto letnią astrą  H, i w stosunku do niej jest lepiej. Przy 140 spokojnie rozmawiam nie krzycząc, mi wystarcza. Najgłośniej wali po nadkolach i szumi z ogromnych lusterek.

-zawieszenie komfortowe, dziury przeskakuje bardzo przyjemnie, i nie jest zarazem za miękkie.

-dobra jakość rozmów, moi rozmówcy bardzo zadowoleni- RN clio IV muszę sie drzeć, tutaj normalnie mówię.

-oświetlenie ambientowe robi robotę w nocy

-kamera jako lusterko wsteczne, genialne, po prostu genialne. Już nie przełączam na zwykłe, tylko kamera.

Minusów na razie nie ma, ale tak jak mówię, przeskok w stosunku do "poprzednika" był duży

Jeśli ktoś sie zastanawia nad wyborem wersji, to od siebie BARDZO mogę polecić EXECUTIVE, jakość wykonania naprawdę dobra, przyjemne materiały, a wentylowane fotele to coś pięknego, sama wwygoda podróżowania (pamięć ustawień na +). Felgi 19' piękne, na żywo o wiele lepsze niż w katalogu- coś jak dymiony chrom.  Stopnie boczne również wrzucone, z wysiadaniem problemu nie ma, a fajnie współgrają z całością. Serdecznie polecam ! :D

+ wiele wiele innych

P.S
klatka dla psa genialna, bardzo sztywna i istotnie zwiększa bezpieczeństwo podróży z czworonogiem
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #2606 dnia: 26 Maja 2023, 11:53:57 »
Jesteśmy w temacie wrażeń, to i kilka słów od siebie dopowiem odnośnie 'MY23 :D, oczywiście bardzo subiektywnie. Wersja EXE AWD-i bez Skyview

Ogółem po ponad 600km samochód wydaje się być naprawdę wartym zakupu, na pewno nie żałuję. Miałem przed zakupem tylko krótką jazdę próbną więc zakup prawie w "ciemno". Szczególnie uwagę zwracam na:

-wystarczająca dynamika- sprintów do 100 jeszcze nie robiłem bo staram się przez te pierwsze 1kkm nie żyłować silnika, ale czuć zapas mocy. W mieście luksus cichutko.

-infotainment na wysokim poziomie, wyświetlacz dobrej jakości, cyfrowe zegary robią robotę. Szkoda, że AA tylko po kablu, ale za to działa płynnie i jak trzeba

- To co najbardziej się bałem - JAKOSĆ MUZYKI BEZ JBL- tutaj największe zaskoczenie, co prawda nie wiem jak było przed FL, ale kurczę naprawdę gra to przyzwoicie, może bas czasami niedomaga i jest "tępy",ale jak na standardowe audio to serio nie ma wstydu, nie zamierzam modyfikować na premium

- Wyciszenie na autostradzie- tego również się obawiałem czytając komentarze, ale też jestem pozytywnie zaskoczony. Od razu powiem, ze nie jeździłem wcześniej żadnym premium, tylko 17-sto letnią astrą  H, i w stosunku do niej jest lepiej. Przy 140 spokojnie rozmawiam nie krzycząc, mi wystarcza. Najgłośniej wali po nadkolach i szumi z ogromnych lusterek.

-zawieszenie komfortowe, dziury przeskakuje bardzo przyjemnie, i nie jest zarazem za miękkie.

-dobra jakość rozmów, moi rozmówcy bardzo zadowoleni- RN clio IV muszę sie drzeć, tutaj normalnie mówię.

-oświetlenie ambientowe robi robotę w nocy

-kamera jako lusterko wsteczne, genialne, po prostu genialne. Już nie przełączam na zwykłe, tylko kamera.

Minusów na razie nie ma, ale tak jak mówię, przeskok w stosunku do "poprzednika" był duży

Jeśli ktoś sie zastanawia nad wyborem wersji, to od siebie BARDZO mogę polecić EXECUTIVE, jakość wykonania naprawdę dobra, przyjemne materiały, a wentylowane fotele to coś pięknego, sama wwygoda podróżowania (pamięć ustawień na +). Felgi 19' piękne, na żywo o wiele lepsze niż w katalogu- coś jak dymiony chrom.  Stopnie boczne również wrzucone, z wysiadaniem problemu nie ma, a fajnie współgrają z całością. Serdecznie polecam ! :D

+ wiele wiele innych

P.S
klatka dla psa genialna, bardzo sztywna i istotnie zwiększa bezpieczeństwo podróży z czworonogiem

A jak z jakością kamer 360?

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #2607 dnia: 26 Maja 2023, 11:57:40 »
A jak z jakością kamer 360?

Bez zarzutów. Szeroki kąt, jakość wysoka, bardzo dobrze "rzutuje" auto z góry. Parkować mogę z zasłoniętymi szybami
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #2608 dnia: 26 Maja 2023, 12:00:01 »
Asystenta głosowego miałeś okazję już testować?

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2609 dnia: 26 Maja 2023, 12:51:44 »
Witam na koniec majóweczki.
Przejrzałem kilka tematów w których pisano o kunach. Niestety nie znalazłem informacji, pod co można podpiąć elektryczny piszczyk na kuny. Odpukać od 7. lat idealnie spisuje się w moim vanie, gdy zamontowałem go po odgryzieniu sondy lambda. W vanie podpięte mam pod akumulator. A w Ravce są jakieś miejsca do podpięcia czegoś elektrycznego? Akurat akumulator musieli zakamuflować.
Ja próbowałbym się wpinać w skrzynce bezpieczników po lewej stronie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl