Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2610 dnia: 26 Maja 2023, 14:17:54 »
Asystenta głosowego miałeś okazję już testować?

Asystent działa, tzn. dość dobrze wychwytuje nazwy ulic i ustala navi, co do innych funkcji to na pewno nie jest to na poziomie Mercedesa, żartu nie rzuci. Osobiście mam cały czas AA podłączone i z asystenta google korzystam, który wiadomo jak działa.  :)
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2611 dnia: 26 Maja 2023, 16:54:50 »
- Wyciszenie na autostradzie- tego również się obawiałem czytając komentarze, ale też jestem pozytywnie zaskoczony. Od razu powiem, ze nie jeździłem wcześniej żadnym premium, tylko 17-sto letnią astrą  H, i w stosunku do niej jest lepiej. Przy 140 spokojnie rozmawiam nie krzycząc, mi wystarcza. Najgłośniej wali po nadkolach i szumi z ogromnych lusterek.
Na szczęście lusterka można jednym przyciskiem złożyć ;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2612 dnia: 26 Maja 2023, 16:55:44 »
Asystenta głosowego miałeś okazję już testować?

Asystent działa, tzn. dość dobrze wychwytuje nazwy ulic i ustala navi, co do innych funkcji to na pewno nie jest to na poziomie Mercedesa, żartu nie rzuci. Osobiście mam cały czas AA podłączone i z asystenta google korzystam, który wiadomo jak działa.  :)
Żartem nie rzuci, prędzej sucharem…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2613 dnia: 26 Maja 2023, 17:26:43 »
Nie będę cytował długiego posta, odniosę się tylko do fragmentów:
1. AA bezprzewodowe można łatwo załatwić jakimś AAW, sporo osób na forum ma i jest zadowolona, kosztuje grosze w porównaniu z kosztem, który pewnie byłby w toyocie
2. Szumy przy wysokich prędkościach - ja też uważam, że komentarze tutaj są mocno przesadzone
3. Dziwię się, że tak chwalisz kamerkę w lusterku. Jak dla mnie fajna opcja, ze 2 razy korzystałem jak miałem zawalony tył, ale żeby używać na codzien? Jak dla mnie odpada

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2614 dnia: 26 Maja 2023, 18:15:07 »
Ja się dziwię, że się dziwisz (ad.3) Kolega dzieli się wrażeniami po...600km przejechanych i długim oczekiwaniu na odbiór. Po lekturze forum nie jeden może zwątpć czy dokonał słusznego wyboru i nagle widzi, że sporo problemów jest wyolbrzymiona, a zważywszy że przeszedł ze starej  astry, takie nowinki muszą cieszyć, szczególnie na początku.
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2023, 18:16:38 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2615 dnia: 26 Maja 2023, 23:33:03 »
Moja obserwacja do tej kamerki jest taka że nie jej nie używam. Tzn.... uzywałem chyba raz jak jechaliśmy w pięć osób i w lusterku widziałem głównie głowę pasażera. Pewnie jakby to włączyć na stałe to można się przyzwyczaić, dla mnie ten obraz jest nienaturalny. Podnoszę wzrok na lusterko ichwile się zastanawiam co tam w zasadzie widzę...
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2616 dnia: 26 Maja 2023, 23:55:04 »
[offtop] BTW tak na marginesie. Tydzień temu jeżdziłem po Czarnogórze Fabią z automatem DSG. Całkiem sprytnie skrzynia się orientowała że z gorki na pazurki jedziemy i po pierwszym dohamowaniu hamukcami sama dośc mocno redukowała przełożenia aż do momentu nacisnięcia gazu. Nie wiem w sumie jak inne automaty działają ale kiedys tam w Szkocji Hyundai i800 nie redukował i przełączałem w tryb sekwencyjny żeby trochę wspomóc hamowanie na długich zjazdach [/offtop]
U mnie samochód sam dostosowuje moc hamowania układem miękkiej hybrydy lub silnikiem w zależności od warunków, to znaczy zjazdy, czy jak zobaczy znak z mniejszym ograniczeniem prędkości, np. Jeśli prędkość jest za duża, to mocno hamuje, a jeżeli jest w granicy, to przy zjedzie może nawet wyłączyć silnik. Tak samo, jak przed nami jest wolniej jadące auto, to mocniej spowalnia, żeby się dostosować. A w ogóle to w większości przypadków bazuje na mapach (swoich, lub Google maps używając android auto, lub Apple maps używając carplay) i wyświetla komunikaty typu "puść pedał przyspieszenia - rondo" i tak celuje, żeby przed rondem mieć ok 10kmh. Z tym, że taka rekuperacja to zaledwie 5-6KM oporu, ale to plus hamowanie silnikiem, jest prawie wystarczające w spokojnym ruchu pozamiejskim. A na długich zjazdach, to już poprzednia generacja dsg trzymala wyższe obroty, z moich obserwacji, do 3-3,5k rpm potrafiła utrzymywać. Oczywiście w trybie auto.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2617 dnia: 27 Maja 2023, 00:13:14 »
Taka ciekawostka, ze strony Toyoty zniknął konfigurator RAV4. Czyżby wyczerpali MY'23 i czekamy na otwarcie slotów na MY'24?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2618 dnia: 27 Maja 2023, 01:12:17 »
Moja obserwacja do tej kamerki jest taka że nie jej nie używam. Tzn.... uzywałem chyba raz jak jechaliśmy w pięć osób i w lusterku widziałem głównie głowę pasażera. Pewnie jakby to włączyć na stałe to można się przyzwyczaić, dla mnie ten obraz jest nienaturalny. Podnoszę wzrok na lusterko ichwile się zastanawiam co tam w zasadzie widzę...

Mam dokładnie to samo. O ile w lusterko zerkam z przyzwyczajenia co chwilę na ułamek sekundy i to wystarcza, to z kamerka potrzebuję dłuższej chwili, żeby złapać obraz. Jakby wzrok musiał nastawić odpowiednio focus zanim mózg zalapie o co chodzi:)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2619 dnia: 27 Maja 2023, 07:25:49 »
Firek, dokładnie jest tak jak piszesz. Zarówno jak patrzymy na drogę i na obraz w lusterku to nasz wzrok jest wyostrzony na "dal". Nie ważne że lusterko jest pod nosem, odbity w nim obraz jest rzeczywisty i patrząc w lusterko ogniskujemy wzrok na takie samej odległości jak byśmy parzyli bez lusterka, tylko w tył. Jak patrzymy na ten wyświetlacz w lusterku, to już musimy zmienić ostrość z kilkudziesięciu czy kilkuset metrów  (a przynajmniej kilku) na dwadzieścia centymetrów. Na pewno jest to bardziej męczące dla wzroku (i pewnie z wiekiem jest coraz gorzej). Co nie zmienia faktu, że komuś może być wygodniej (bardziej mu pasuje obraz z kamerki). Ja się męczę i pewnie będę używał tylko, kiedy będę musiał.

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #2620 dnia: 27 Maja 2023, 08:05:32 »
Cytat: marekj w Wczoraj o 23:33:03

Mam dokładnie to samo. O ile w lusterko zerkam z przyzwyczajenia co chwilę na ułamek sekundy i to wystarcza, to z kamerka potrzebuję dłuższej chwili, żeby złapać obraz. Jakby wzrok musiał nastawić odpowiednio focus zanim mózg zalapie o co chodzi:)

Oczywiście to bardzo subiektywna ocena jak wspomniałem, jak dałem się przejechać mojemu tacie, "pożeracza" dróg od 40 lat, to też się nie mógł przestawić. Dla mnie jest super jak na razie, szczególnie, że tył mam zasłoniony obecnie przez kratkę dla psa. Niedługo pierwsza dalsza trasa, zobaczymy jak na dłuższą metę się sprawdzi :)

@Krisman
Dokładnie tak. Tutaj przeskok technologiczny jest tak duży, że nawet nie ma co porównywać. Może to i dobrze, że są wyolbrzymione problemy, potem sie człowiek pozytywnie zaskakuje. Przeskok w stosunku do innych "Toyot" również jest dla mnie zauważalny, może nie powinienem porównywać bo to zupełnie inne klasy, ale w stosunku do Uberowych Priusów (klasycznych wyjców) którymi często się poruszam i Aygo poprzedniej generacji którą "upalałem" dobre 5 lat, to jakościowo naprawdę jest dobrze.
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2023, 08:15:44 wysłana przez fortitude123 »
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2621 dnia: 29 Maja 2023, 13:46:15 »
W kwestii głośności RAV 4. Dziś odstawiłem na pierwszy przegląd po 15 tys(zbiegło się też z rokiem użytkowania) swoją Ravkę i dostałem zastępczą Corollę 2021 Hybrid. Moje odczucie- w Ravce jest bardzo cicho:)). Natomiast spalanie- Corolla pali ok 2 litry mniej. Średnie po 34 tys pokazuje 4,8 w samochodzie zastępczym, a wiadomo, że jeżdżą nim klienci z różnym temperamentem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2622 dnia: 29 Maja 2023, 19:40:41 »
Jaka jest pewność, że to naprawdę po tych 34kkm? Przecież zawsze można skasować i leci od nowa...masz wgląd w historię choć z ostatniego roku w MyT?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2623 dnia: 30 Maja 2023, 09:36:31 »
Jaka jest pewność, że to naprawdę po tych 34kkm? Przecież zawsze można skasować i leci od nowa...masz wgląd w historię choć z ostatniego roku w MyT?
Pewność, czy nie - moja teściowa 3 lata i 150kkm zakończyła ze spalaniem 5,6 gdzie było to 50% miasto, 50% autostrady po 160kmh i więcej. Myślę, że rav4 w takich warunkach to było by średnio z 8 litrów albo i więcej.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2624 dnia: 30 Maja 2023, 17:39:09 »
Raczej bliżej 7, może nawet poniżej.

Jakkolwiek też kiedyś miałem corollę przez kilka dni i wychodziło mi na tych samych trasach jakieś 1.5l mniej, niz w rav4

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl