Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2670 dnia: 15 Czerwca 2023, 10:55:25 »
Mi się wydaje, że chodzi o zbalansowaną dietę , a nawet zbilansowaną. :-P
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2023, 10:58:22 wysłana przez Roe »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2671 dnia: 15 Czerwca 2023, 11:21:19 »
Niedokładnie opisałem, masz rację, chodzi o dźwięk zgrzytania.jesli chodzi i zgrzytanie przy ruszaniu to tutaj jest to dla mnie zrozumiałe, chyba w każdym automacie się tak dzieje po delikatnym zwalnianiu hamulca, kiedy silnik zaczyna ciągnąć do przodu.

Bardziej mnie zastanawia dlaczego przy każdym dojechaniu do skrzyżowania, ten sam dźwięk pojawia  się przy zatrzymaniu auta. Auto ogólnie hamuje bezgłośnie, ale ostatnia faza jak już auto jedzie 3-4 kmh i zaczyna się zatrzymywać to wtedy jest taki sekundowy zgrzyt. Pomaga mocne dochamowywanie ale nie jest to za bardzo przyjmne za każdym razem zatrzymywać się na ,,sztorc".

Przeglądałem trochę internet i chyba na forum każdej marki jest ten sam problem opisany- najbardziej Suzuki i Mazda- te podobno tak już mają i tyle. Natomiast u  mnie możliwe jest też, że jeszcze musza się ułożyć hamulce i dotrzeć, bo przebieg nie za duży (2kkm) I zrobiony w połowie na ekspresówkach z małym natężeniem ruchu. Ciekawa sprawa.

Może wezmę auto I kilka razy mocniej pohamuje? Może pomoże to ułożyć się hamulca ?

Co do tego grzechotania głośnego co się zdarzyło 3 razy, chodziło mi o ten sam dźwięk zgrzytania  tylko kilka razy głośniejszy. Zdarzyło się to po dynamicznym ruszeniu spod świateł i następnym lekko-srednio wciśnięciu hamulca. Dźwięk podobny do tego jakby jakiś kamien się dostał pomiędzy klocki, mocniejsze dociśnięcie i problem zniknął.
Jeżeli to chodzi o dźwięk zgrzytającego klocka na tarczy gdy zaciśniętym jarzmem zaczyna(lub kończy) się po tarczy przesuwać, to wg mnie zmiana klocków na ceramiczne może pomóc. Organiczne się "lepią" i dają takie efekty dźwiękowe, bo mają duży współczynnik tarcia statycznego w stosunku do wsp. tarcia dynamicznego. Nagraj ten dźwięk żeby była jasność, że to o to chodzi.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2672 dnia: 15 Czerwca 2023, 11:53:10 »
... Lekarstwem na to zapewne byłoby jedzenie po sportowemu.
Tzn. jak jeść, szybko? Przecież to niezdrowe :grin:
:grin: :grin: :grin: sie czepiasz ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #2673 dnia: 16 Czerwca 2023, 19:36:02 »
A więc wygląda na to, że znalazłem rozwiązanie. Kilka porządnych hamowan z większej predkosci i jak na razie problem zniknął. Hamuje delikatnie jak w napędzie konwencjonalnym beż żadnego zgrzytu. Zobaczymy  czy tak zostanie. Widocznie musiały się hamulce dotrzeć porządnie:P
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2674 dnia: 16 Czerwca 2023, 20:10:22 »
Nazbyt delikatne używanie hamulców także jest niezdrowe…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2675 dnia: 16 Czerwca 2023, 23:51:51 »
czy ktoś spotkał się z problemem skrzypiącego plastiku klapy bagażnika na niektórych nierównościach? nie mogłem nic znaleźć na forum, a w moim aso nie ogarniają takich tematów, jeśli im się nie wytłumaczy dokładnie gdzie jest problem (tak było z ładowarką indukcyjną - dopiero po pokazaniu biuletynu ogarnęli; wcześniej 2 razy próbowali i nic); nie jest to skrzypienie ciągłe na każdej nierówności, ale raczej pojedynczy głośny "skrzyp"; taki sam mam jak przy otwartej klapie jeśli popchnę ją mocniej do góry (był okres gdzie otwieraniu klapy towarzyszył "wystrzał" plastiku - jakby coś zahaczało o coś, ale niczego nie widziałem; zanim zdążyłem się umówić w aso, dźwięk przy otwieraniu zniknął, ale macałem sobie wszystko i odkryłem, że popchnięcie mocniej do góry otwartej klapy daje takie dźwięki - choć dalej nie widzę co powinienem poprawić, żeby się tego pozbyć); dźwięk dochodzi tylko z prawej strony

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2676 dnia: 08 Sierpnia 2023, 17:58:10 »
Dawno nikt nie pisał w tym wątku, więc może taka garść spostrzeżeń po 1.5roku używania i ok. 27k km przebiegu. Zacznę od wad (ściąga dla kolegi pireusa do trollowania w innych wątkach:)

Przede wszystkim uważam, że systemy dodatkowe w toyocie są po prostu słabe. Są, bo są, ale w zasadzie każdy mógłby działać lepiej...
- czujnik deszczu: co chwilę muszę zmieniać czułość, żeby dobrze widzieć i nie mazać wycieraczkami po suchej szybie. Mógłby też włączać światła
- klimatyzacja: jak wyżej - mocy ma sporo, bo potrafi bardzo szybko schłodzić rozgrzany w upale samochód, ale co chwilę muszę zmieniać ustawienia, żeby delikatnie wiało chłodem (problem tylko w lecie)
- odczytywanie znaków jest po prostu słabe
- otwieranie bagażnika z kopa: niby trochę się nauczyłem i potrafię to robić, ale do 100% skuteczności to mi sporo brakuje
- aktywny tempomat - ogólnie bardzo go lubię i działa super, ale powinien wcześniej przyspieszać jak ktoś przed nami zjeżdża z pasa i wcześniej hamować, jak ktoś na ten pas wjeżdża. W tej drugiej sytuacji hamuje zresztą zbyt długo - często delikatnie naciskam gaz,  żeby tego nie robił
- MyT gubi pojedyncze trasy

Wszystkie te systemy w moim poprzednim mondeo działały zdecydowanie lepiej (poza otwieraniem bagażnika z buta i aktywnym tempomatem, ale to pewnie tylko dlatego, że tam ich nie miałem)

Do tego dochodzi kilka nieprzemyślanych rozwiązań, jak np :
- otwarcie bagażnika powoduje otwarcie całego auta, a jego zamknięcie auta już nie zamyka
- brak otworu na narty w tylnej kanapie
- konieczność wyłączenia przednich czujników po zamontowaniu haka
- przydałoby mi się opuszczanie lusterka przy cofaniu albo kamery 360, których niestety nie dali w JBL Black

Odnosząc się do innych wad wskazywanych przez forumowiczów:
- głośność przy dużych prędkościach - owszem mogłoby być ciszej, ale mi osobiście jakoś bardzo to nie przeszkadza. Tragedii nie ma
- korozja podwozia - nie wiem, nie zaglądam
- korozja wtyczki tylnego silnika - proszę na przeglądach o sprawdzenie, być może poproszę też o konserwację
- przybywanie oleju - na początku faktycznie trochę mi przybyło, dostałem na piśmie w ASO, że potwierdzają, że to jest ok. Później przybywać przestało, a jeszcze później przestałem sprawdzać
- słaba stacja multimedialna (mam roczkin 21) - tak, nie jest rewelacyjna, ale również mi to nie przeszkadza.
- słaba kamera cofania - szczerze, to gdyby nie to forum, to w życiu nie pomyślałbym o tym "problemie"
- mażące wycieczki - miałem ten problem, u mnie ustąpił po wymianie ramienia
- wycie silnika przy ostrym gazowaniu - ten problem nie występuje przy normalnym użytkowaniu auta

A co z zaletami?
Oczywiście napęd - uważam go za świetny, spalanie na poziomie 6.5l na długich wyjazdach i grubo poniżej 6 na codzien w mieście, a przy tym duża elastyczność w każdym zakresie prędkości. Poza tym jak dla mnie to auto jest super wygodne. To pierwsze auto, które posiadam, w którym nie bolą mnie plecy po dłuższej jeździe (choć to pewnie zależy też od wymiarów człowieka). Do tego wizualnie podoba mi się chyba tak samo, jak pierwszego dnia. Jestem też bardzo zadowolony z jakości audio (przypominam, że mam JBL), co dla mnie jest dość istotne

Ogólnie mimo długiej listy wad, bez wahania kupiłbym to auto ponownie. Uważam je po prostu za mało znaczące w porównaniu z komfortem, który oferuje. Najprościej mówiąc: po prostu lubię nim jeździć, zarówno po mieście, jak i w dalsze wyprawy

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #2677 dnia: 08 Sierpnia 2023, 20:56:40 »
chyba wszyscy maja podobne odczucia
- ode mnie jeszcze system LTA, ktory odbija od lewej do prawej zamiast utrzymywac pojazd
- dziwne zachowanie silnika, ktory niezaleznie od predkosci czy naladowanie baterii potrafii wskoczyc na wysokie obroty (mocno slychac) i palic przez kilka dobrys sek po 30l/100km, potem sie wycisza, jakby GPW wypalal czy jak

Ogólnie mimo długiej listy wad, bez wahania kupiłbym to auto ponownie. Uważam je po prostu za mało znaczące w porównaniu z komfortem, który oferuje.

z ciekawosci, co sprawdzales, zanim padlo na toyote
chyba nie powiesz, ze to jedno z bardziej komfortowych aut z danego gatunku

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2678 dnia: 08 Sierpnia 2023, 21:17:21 »
...ja sprawdzałem sporo i to jest jedno z wygodniejszych aut w tym segmencie. Sam nie wiem co na to wpływa, ale też jestem mega zadowolony z foteli  po nawet długich trasach. Reszta jest...taka sobie, no poza usterkowością. Tu zero problemów po trzech latach.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2679 dnia: 08 Sierpnia 2023, 22:49:17 »
@JanuszTracz:
1. Co do LTA, to raczej tego nie używam. Tzn. włącza się oczywiście samo przy tempomacie, ale jednak kieruje autem ręcznie. Napiszę jedynie, że auto wcale nie trzyma się blisko prawej strony pasa, jak piszą niektórzy, choć faktycznie sprawia takie wrażenie. Sam jeżdżę bardziej po lewej, ale jak się spojrzy w lusterka i porówna odległości od samochodu do linii na jezdni, to wychodzi niemal na środku, może delikatnie bliżej prawej
2. Takiego objawu nie miałem nigdy....

Co do pytania: to jest raczej nie do przetestowania... Mnie plecy bolą (bolały) po kilku godzinach ciągłej jazdy - nie jestem w stanie tego ocenić po godzinie czy 2 w demowce. Nie twierdzę też, że toyota jest najbardziej komfortowa, być może w konkurencyjnych markach też jeździliby mi się dobrze. Tu po prostu udało się trafić i jestem z tego zadowolony:)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2680 dnia: 09 Sierpnia 2023, 10:56:17 »
- konieczność wyłączenia przednich czujników po zamontowaniu haka
Nie bardzo rozumiem. Ja wyciszam czujniki tylne podczas cofania z rowerami i wyłączam automatyczne hamowanie. Przednie działają normalnie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2681 dnia: 09 Sierpnia 2023, 11:35:40 »
W C+S prościej - nic nie trzeba wyłączać, tylko piskacz pipczy. ;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2682 dnia: 09 Sierpnia 2023, 13:17:59 »
Przednie działają normalnie

bo masz domontowany akcesoryjny syf :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2683 dnia: 09 Sierpnia 2023, 14:15:33 »
bo masz domontowany akcesoryjny syf
Niestety nie mam. Mam fabryczne przód i tył. To wersja EXE z 2022.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2684 dnia: 09 Sierpnia 2023, 15:27:29 »
Niestety nie mam.
Chyba - na szczęście. ;) bo na akcesoryjne wielu narzekało.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl