Dawno nikt nie pisał w tym wątku, więc może taka garść spostrzeżeń po 1.5roku używania i ok. 27k km przebiegu. Zacznę od wad (ściąga dla kolegi pireusa do trollowania w innych wątkach:)
Przede wszystkim uważam, że systemy dodatkowe w toyocie są po prostu słabe. Są, bo są, ale w zasadzie każdy mógłby działać lepiej...
- czujnik deszczu: co chwilę muszę zmieniać czułość, żeby dobrze widzieć i nie mazać wycieraczkami po suchej szybie. Mógłby też włączać światła
- klimatyzacja: jak wyżej - mocy ma sporo, bo potrafi bardzo szybko schłodzić rozgrzany w upale samochód, ale co chwilę muszę zmieniać ustawienia, żeby delikatnie wiało chłodem (problem tylko w lecie)
- odczytywanie znaków jest po prostu słabe
- otwieranie bagażnika z kopa: niby trochę się nauczyłem i potrafię to robić, ale do 100% skuteczności to mi sporo brakuje
- aktywny tempomat - ogólnie bardzo go lubię i działa super, ale powinien wcześniej przyspieszać jak ktoś przed nami zjeżdża z pasa i wcześniej hamować, jak ktoś na ten pas wjeżdża. W tej drugiej sytuacji hamuje zresztą zbyt długo - często delikatnie naciskam gaz, żeby tego nie robił
- MyT gubi pojedyncze trasy
Wszystkie te systemy w moim poprzednim mondeo działały zdecydowanie lepiej (poza otwieraniem bagażnika z buta i aktywnym tempomatem, ale to pewnie tylko dlatego, że tam ich nie miałem)
Do tego dochodzi kilka nieprzemyślanych rozwiązań, jak np :
- otwarcie bagażnika powoduje otwarcie całego auta, a jego zamknięcie auta już nie zamyka
- brak otworu na narty w tylnej kanapie
- konieczność wyłączenia przednich czujników po zamontowaniu haka
- przydałoby mi się opuszczanie lusterka przy cofaniu albo kamery 360, których niestety nie dali w JBL Black
Odnosząc się do innych wad wskazywanych przez forumowiczów:
- głośność przy dużych prędkościach - owszem mogłoby być ciszej, ale mi osobiście jakoś bardzo to nie przeszkadza. Tragedii nie ma
- korozja podwozia - nie wiem, nie zaglądam
- korozja wtyczki tylnego silnika - proszę na przeglądach o sprawdzenie, być może poproszę też o konserwację
- przybywanie oleju - na początku faktycznie trochę mi przybyło, dostałem na piśmie w ASO, że potwierdzają, że to jest ok. Później przybywać przestało, a jeszcze później przestałem sprawdzać
- słaba stacja multimedialna (mam roczkin 21) - tak, nie jest rewelacyjna, ale również mi to nie przeszkadza.
- słaba kamera cofania - szczerze, to gdyby nie to forum, to w życiu nie pomyślałbym o tym "problemie"
- mażące wycieczki - miałem ten problem, u mnie ustąpił po wymianie ramienia
- wycie silnika przy ostrym gazowaniu - ten problem nie występuje przy normalnym użytkowaniu auta
A co z zaletami?
Oczywiście napęd - uważam go za świetny, spalanie na poziomie 6.5l na długich wyjazdach i grubo poniżej 6 na codzien w mieście, a przy tym duża elastyczność w każdym zakresie prędkości. Poza tym jak dla mnie to auto jest super wygodne. To pierwsze auto, które posiadam, w którym nie bolą mnie plecy po dłuższej jeździe (choć to pewnie zależy też od wymiarów człowieka). Do tego wizualnie podoba mi się chyba tak samo, jak pierwszego dnia. Jestem też bardzo zadowolony z jakości audio (przypominam, że mam JBL), co dla mnie jest dość istotne
Ogólnie mimo długiej listy wad, bez wahania kupiłbym to auto ponownie. Uważam je po prostu za mało znaczące w porównaniu z komfortem, który oferuje. Najprościej mówiąc: po prostu lubię nim jeździć, zarówno po mieście, jak i w dalsze wyprawy