Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2700 dnia: 11 Sierpnia 2023, 14:31:47 »
Z wielosezonowymi jest jeden mały problem, mianowicie ludzie często nie zaglądają co się dzieje  z felgą i oponą od wewnatrz.
Jak ktoś ma dwa komplety kół to też może mieć problem o którym nie wie. Mi po kupnie nowych opon i zmianie okazało się , że jedna felga aluminiowa jest pęknięta od wewnątrz.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2701 dnia: 11 Sierpnia 2023, 19:18:23 »
Jeżeli jedziesz do tyłu i przód znajdzie się niebezpiecznie blisko przeszkody, o którą możesz zawadzić, np. przy skręcie kół, to dlaczego nie powinno pikać?

Może i racja, ale jeśli mam koła prosto, jakieś kozaki przed sobą i wrzucony wsteczny? Szczerze, to do dziś (1.5) roku używania zdarza mi się w takiej sytuacji ostro walnąć po hamulcach, mimo, że wcześniej sprawdziłem w lusterku czy na kamerce, że nic za mną nie ma...

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2702 dnia: 11 Sierpnia 2023, 19:19:42 »
Ja od lat jeżdżę na całorocznych, ale na wiosnę i na jesieni zawsze przeważam i przy okazji mały serwis czyli mycie, czyszczenie itp.

To już lepiej robić to w środku zimy i lata, żeby uniknąć kolejek:)

Ja uważam, że raz na rok wystarczy, zrobię przy najbliższym przeglądzie...

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2703 dnia: 12 Sierpnia 2023, 06:17:21 »
Jeżeli jedziesz do tyłu i przód znajdzie się niebezpiecznie blisko przeszkody, o którą możesz zawadzić, np. przy skręcie kół, to dlaczego nie powinno pikać?

Może i racja, ale jeśli mam koła prosto, jakieś kozaki przed sobą i wrzucony wsteczny? Szczerze, to do dziś (1.5) roku używania zdarza mi się w takiej sytuacji ostro walnąć po hamulcach, mimo, że wcześniej sprawdziłem w lusterku czy na kamerce, że nic za mną nie ma...
To taki sam jest sygnał na przód i tył? U mnie w golfie V przód ma inny ton jak tył i się wyświetla który czujnik załapał. A w Ravce jak to wygląda na nowych multimediach? Jak kamera tylna załączona przy cofaniu to wyświetla na zegarach lub ekranie to gdzieś?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2704 dnia: 12 Sierpnia 2023, 21:45:18 »
Sygnał jest ten sam, oczywiście widać z którego czujnika pochodzi, ale ja jakoś jak coś mi niespodziewanie zaczyna pisać po tym jak się upewniłem, że mam wolną drogę to jednak odruchowo naciskam hamulec,.a nie szukam grafiki który to czujnik:)

Dziś jechałem z bagażnikiem na haku i nie wyłączyłem czujników. Faktycznie nie pika to dopóki nie wrzucę wstecznego... To nie wiem już jak to działa - inaczej po odpaleniu auta albo przestawieniu dźwigni z P?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2705 dnia: 17 Sierpnia 2023, 13:59:04 »
Tak troche przewrotnie o wadach/zaletach/obserwacjach. Ostatnio na urlopie na Sycylii jedziłem dwa tygodnie ok 2200 km Skodą Karoq 2.0 TDI 115KM DSG - praktycznie nową, więc mogłem porównać wady i zalety.
Ravka ma bagażnik dłuższy ale płytszy pomimo że obydwa auta mają miejsce na pełne koło zapasowe. Dodatkowo fajne mocowania, schowki w bagazniku - minus dla ravki - pomimo że większa bagażnik wypada gorzej - oprócz długości..
Skoda ma bezprzewodwy AA i dodatkowo rownolegle dźwięk może też lecieć przez BT z drugiego telefonu, system audio nowocześniejszy ale wyświetlacz chyba mniejszy - tu plus dla Skody za multimedia,
W skodzie brak miejsca gdzie połozyć telefon. Jakieś głębokie schowki po środku, trudno w nich coś znaleźć jak się włoży - plus dla ravki.
W skodzie tragiczne fotele. Niewygodne, paskudna czarna tapicerka. W Matizie z 2000 mialem lepszą - plus dla ravki.
Napęd zupelnie inny więc trudno porownać. Przy e-CVT to to DSG jakies takie mułowate z redukcjami. Można to ręcznie przyspieszyć ale o ogólnie przeciętne. Różnica mocy potężna ale spalanie w Karoqu wychodziło średnio ok 5/100. Autostrad na Sycylii praktycznie nie ma więc większość jazdy zwykłymi drogami. W sumie w ravce to spalanie wyszło by chyba podobnie. Plus dla napędu Ravki.
BTW: Sycylijczy jeżdzą jak potłuczeni. Kompletna ignorancja wszelkich przepisów, znaków itp. Byłem już we Włoszech - nawet południowych, swoim autem ale to co sie działo na Sycylii to jakis odlot. Muszę się z powrotem nauczyć stawania na stopach i uzywania kierunków. W życiu bym tam nie wjechał własym autem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2706 dnia: 17 Sierpnia 2023, 14:06:19 »
Ty masz chyba MY'21 czyli stare multimedia?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2707 dnia: 17 Sierpnia 2023, 14:55:01 »
Tak.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #2708 dnia: 17 Sierpnia 2023, 17:47:41 »
Czołem koledzy,

Od jakiegoś czasu pojawia mi się na ekranie multimediów komunikat - "Nie można uruchomić notification". Dzisiaj dodatkowo system zasypywał mnie komunikatem "Błąd aktualizacji oprogramowania- Kod błędu 101".

Hey toyota nie działa, klimy uruchomić zdalnie też się nie da.

Ktoś miał może podobny problem ?

Wersja FL MY23
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2709 dnia: 17 Sierpnia 2023, 18:35:32 »
A sprawdź powrót do ustawień fabrycznych :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online rafad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V M/T AWD
« Odpowiedź #2710 dnia: 18 Sierpnia 2023, 00:58:35 »
Też miałem ten problem błąd 101 dokładnie wczoraj. Powróciłem do ustawień fabrycznych ale poza zmianą języka wyświetlania i języka nawigacji nic to nie zmieniło. Dalej problem ,,Błąd 101" się wyświetlał. Dzisiaj usterka ustąpiła samoczynnie, Hey Toyota działa więc przestałem kombinować.

Online rafad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V M/T AWD
« Odpowiedź #2711 dnia: 18 Sierpnia 2023, 01:00:57 »
Dodam że ja mam 2l benzyna ale multimedia nowe z jednym pokrętłem, więc obstawiam że może to jakaś aktualizacja, choć pewności nie mam.

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #2712 dnia: 21 Sierpnia 2023, 09:44:43 »
Na razie nie robiłem resetu ustawień, połączyłem się z domowym wi-fi i nagle zaczęło działać wszystko. Asystent, myT itp. Aktualizacji co prawda żadnej nie zrobiło, ale może też żadnej nie było dostępnej. W każdym razie będę musiał zrobić reset, bo dzisiaj rano dostałem komunikat, że auto nie ma połączenia z siecią.
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2713 dnia: 18 Września 2023, 12:38:21 »
Nie byłem świadom, że Ravka ma maskę silnika i przednie błotniki z tworzywa:)) Myślałem, że tylko zderzaki i lotka.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2714 dnia: 18 Września 2023, 13:25:52 »
Hillbilly, nie no maska i błotniki przednie są z ameliniu :-) wiec nasze RAV4 nie odstają za bardzo od Das Auto :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl