Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2910 dnia: 03 Stycznia 2024, 11:45:36 »
Tych automatycznych długich to w zasadzie tez nie używam. Na dwupasmówkach z tego smego powodu co kol. grubar napisał. Na zwykłych drogach sprawdzają się bardziej aczkolwiek zdarzają się momenty że potrzebuje ich natychmiast a tu nagle czekamy sekundę-dwie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2911 dnia: 03 Stycznia 2024, 14:58:10 »
[quote author link=topic=49423.msg803691#msg803691 date=1704272040]

więc nie lepiej raz włączyć i zapomnieć?
Jeżeli nie przeszkadza Ci, że czasem oślepiasz innych kierowców to ok...
[/quote]

O czym Ty piszesz? Pisząc raz "włączyć I zapomnieć" miałem na myśli przycisk po lewej do automatycznej zmiany, o którym pisaliście, że nieergonomicznie położony. Żeby kogoś oślepić, to jeszcze trzeba włączyć "długie" manetką przecież. Ja przycisk mam wcisniety, a używam drogowych wtedy, kiedy mogę. Plus dodatni, jak się zagapisz, to same się przełączą na mijania.  Z zasady NIGDY nie zostawiam manetki w pozycji "drogowe" i rzadko korzystam z drogowych.
A przycisk sobie świeci zawsze gotowy...
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2024, 15:00:44 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2912 dnia: 03 Stycznia 2024, 16:16:19 »
Dla mnie ta opcja ma pewną wadę, że jak chcę przyświecić to czasami nie od razu się włączą, bo coś tam zinterpretują jako światła z przeciwka. Tak, wiem że można przycągnąć do siebie, ale jak to jest sytuacja kiedy wiem, że po zaświeceniu długich chwile na nich pojadę, a jednocześnie potrzebuję ich natychmiast to jest to strasznie irytujące. Wajha do przodu, a tu dalej ciemność.
Ale tak - potwierdzam ze jest to dobre zabezpieczenie przed zagapieniem się, przynajmniej w częśći sytuacji.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2913 dnia: 03 Stycznia 2024, 21:58:05 »
Te relingi w RAVce (choć to atrapa) nie są wcale takie złe - montaż / demontaż belek to tylko 4 śruby i nie trzeba kombinować w którym miejscu umocować - 5 minut roboty i po temacie.
Dla mnie słabe są te relingi, w starej ravce były lepsze, straciła sporo punktów mocowania na dachu, teraz tylko belki. 
I jeszcze przecieka.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2024, 22:09:33 wysłana przez animuss »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2914 dnia: 03 Stycznia 2024, 23:37:43 »
Relingi mają tylko aspekt estetyczny (w RAVce) - dlatego pisałem, że to atrapa, belki przykręca się do dachu. Dla mnie to akurat plus bo nie muszę się zastanawiać, w którym miejscu je zamocować.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2915 dnia: 03 Stycznia 2024, 23:45:26 »
Tak z ciekawości, po co wyłączać przycisk "automatycznych świateł drogowych"? Ergonomicznie jest umieszczony "tak sobie" więc nie lepiej raz włączyć i zapomnieć?

Przy włączonym automacie nie da się mignąć długimi:/

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2916 dnia: 04 Stycznia 2024, 00:06:54 »
Tak z ciekawości, po co wyłączać przycisk "automatycznych świateł drogowych"? Ergonomicznie jest umieszczony "tak sobie" więc nie lepiej raz włączyć i zapomnieć?

Przy włączonym automacie nie da się mignąć długimi:/

Jak się nie da jak da?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2917 dnia: 04 Stycznia 2024, 07:01:18 »
Panowie, Automat przełączania świateł działa normalnie TYLKO kiedy manetka przy kierownicy ustawiona jest na "krótkie". Instrukcja od strony 238 chyba.
I terez Toyota przewidziała 2 awaryjne sytuacje.
Pierwsza sytuacja: kiedy potrzebujemy "długich" a  automat ich nie włączy. Wtedy normalnie/odruchowo włączamy długie odsuwając manetkę od siebie.  Jak wrócimy manetkę po chwili w położenie "krótkie" to automat znów zaczyna działać. I druga sytuacja: wtedy kiedy automat kogoś oślepia i chcemy wyłączyć "długie". Wtedy przyciągamy manetkę do siebie. Tak jak byśmy błyskali "długimi". To powoduje chwilowe zgaszenie automatycznych "długich". Manetka oczywiście wraca do normalnej pozycji. Instrukcja obsługi podaje że to wyłączy długie światła "na pewien czas" co w mojej ocenie trwa za krótko ok 5 sekund, bo na długiej prostej automat znów włączy długie i oślepia tego samego kierowcę.
A można mrugać "długimi" na automacie (oczywiście pod warunkiem, że automat nie włączył juz sam "długich").

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2918 dnia: 04 Stycznia 2024, 08:03:48 »
Panowie, Automat przełączania świateł działa normalnie TYLKO kiedy manetka przy kierownicy ustawiona jest na "krótkie". Instrukcja od strony 238 chyba.
I terez Toyota przewidziała 2 awaryjne sytuacje.
Pierwsza sytuacja: kiedy potrzebujemy "długich" a  automat ich nie włączy. Wtedy normalnie/odruchowo włączamy długie odsuwając manetkę od siebie.  Jak wrócimy manetkę po chwili w położenie "krótkie" to automat znów zaczyna działać. I druga sytuacja: wtedy kiedy automat kogoś oślepia i chcemy wyłączyć "długie". Wtedy przyciągamy manetkę do siebie. Tak jak byśmy błyskali "długimi". To powoduje chwilowe zgaszenie automatycznych "długich". Manetka oczywiście wraca do normalnej pozycji. Instrukcja obsługi podaje że to wyłączy długie światła "na pewien czas" co w mojej ocenie trwa za krótko ok 5 sekund, bo na długiej prostej automat znów włączy długie i oślepia tego samego kierowcę.
A można mrugać "długimi" na automacie (oczywiście pod warunkiem, że automat nie włączył juz sam "długich").

No właśnie. Póki co tylko raz miałem okazję to przetestować ale tak to zapamiętałem, że nie musiałem nic na manetce zmieniać i auto samo długie włączało i wyłączało. Akurat u mnie działało to ok, wtedy kiedy trzeba. Nie bardzo zrozumiałem post Krismana.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2919 dnia: 04 Stycznia 2024, 08:47:08 »
A ja rozumiem post Krismana, bo u mnie działa tak samo. Prawdopodobnie w nowszych wersjach zmienili działanie AHB. W instrukcji od mojej wersji (2020-10) AHB działa gdy jest wciśnięty przycisk AHB oraz odepchniemy dźwigienkę świateł od siebie, tzn. włączymy długie. Dzięki temu jest łatwiejsza kontrola nad tym czy chcemy używać automatu, czy nie i mruganie działa zawsze.

« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2024, 08:55:05 wysłana przez Markid »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2920 dnia: 04 Stycznia 2024, 08:50:04 »
A ja rozumiem post Krismana, bo u mnie działa tak samo. Prawdopodobnie w nowszych wersjach zmienili działanie AHB. W instrukcji od mojej wersji (2020-10) AHB działa gdy jest wciśnięty przycisk AHB oraz odepchniemy dźwigienkę świateł od siebie, tzn. włączymy długie.
i wszystko jasne :)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2921 dnia: 04 Stycznia 2024, 09:02:43 »

Czyli jednak coś Toyota tam zmienia w tych autach :P

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2922 dnia: 04 Stycznia 2024, 09:08:27 »
I nawet aktualizuje instrukcje :)

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #2923 dnia: 04 Stycznia 2024, 09:59:16 »
A co się tu zmieniło? W mojej wersji z 2019 działało tak samo (automat działał po wciśnięciu przycisku i "odsunięciu" dźwigni, przyciągnięcie zawsze włączało długie).

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2924 dnia: 04 Stycznia 2024, 10:04:37 »
A co się tu zmieniło? W mojej wersji z 2019 działało tak samo (automat działał po wciśnięciu przycisku i "odsunięciu" dźwigni, przyciągnięcie zawsze włączało długie).
właśnie nie odsuwasz już dźwigni. wystarczy wcisniśnięcie samego przycisku na desce.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl