Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794658 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2955 dnia: 05 Stycznia 2024, 18:45:49 »
Myślę, że musieli tutaj coś mocno poprawić, ponieważ nie mam zastrzeżeń do działania świateł. A na palcach mogę policzyć tych którzy mignęli, że ich oślepiam. Podobnie deszcz czy zmierzch.

Ja też nie mam zastrzeżeń i też mi nie migają, a mam przedlifta... Być może mało tego używam (mieszkam w GOP, gdzie normalnie absolutnie nie ma miejsc na wykorzystywanie długich), ale z tego, co korzystałem, to działają bez zarzutu

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2956 dnia: 05 Stycznia 2024, 18:46:49 »
Ja mam taki nawyk że w czasie opadów włączam pozycyjne+przeciwmgielne przednie. To z czasów poprzedniego auta, gdzie szkoda mi było ksenonów za dnia. Z punktu widzenia kodeksu drogowego jest to jak najbardziej dopuszczalne - art. 30 ust. 1 pkt a)

Przeciwmgielne nie służą do jazdy w deszczu...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2957 dnia: 05 Stycznia 2024, 18:47:00 »
Wiele osób w preFL narzekało na AHB.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2958 dnia: 05 Stycznia 2024, 19:12:21 »
Wrócę więc do pytania - w trybie AUTO rozpoznajecie, że światła mijania zostały włączone samodzielnie przez Ravkę po tym, że zaświeciła się kontrolka świateł pozycyjnych?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2959 dnia: 05 Stycznia 2024, 19:25:10 »
Tak, i po innych samochodach itp

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2960 dnia: 05 Stycznia 2024, 19:50:00 »
Gdy się zapalają mijania to również zmienia się schemat kolorów na nocny w nawigacji z AA na tablecie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2961 dnia: 05 Stycznia 2024, 20:09:27 »
A w CP nie.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #2962 dnia: 05 Stycznia 2024, 20:25:54 »
Ja mam taki nawyk że w czasie opadów włączam pozycyjne+przeciwmgielne przednie. To z czasów poprzedniego auta, gdzie szkoda mi było ksenonów za dnia. Z punktu widzenia kodeksu drogowego jest to jak najbardziej dopuszczalne - art. 30 ust. 1 pkt a)

Przeciwmgielne nie służą do jazdy w deszczu...
Mijania też nie...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2963 dnia: 05 Stycznia 2024, 20:27:46 »
Myślę, że musieli tutaj coś mocno poprawić, ponieważ nie mam zastrzeżeń do działania świateł. A na palcach mogę policzyć tych którzy mignęli, że ich oślepiam. Podobnie deszcz czy zmierzch.
W deszczu w dzień przełącza z dziennych na mijania?
@topoll trochę zaklina rzeczywistość. Jak jest wystarczająco ciemno i TYLKO wtedy. Ale można (nawet w ASO) zamontować odpowiedni moduł i jest bajka *dzięki info @Colin. ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2024, 20:35:23 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2964 dnia: 05 Stycznia 2024, 21:35:19 »
Gdy się zapalają mijania to również zmienia się schemat kolorów na nocny w nawigacji z AA na tablecie.
To mnie akurat denerwowało, że każdy przejazd pod jakimś wiaduktem itp mi zmieniał nawigację na ciemny kolor i zmieniłem na jasny kolor, bo wieczorami praktycznie nie jeżdżę. Muszę się temu przyglądnąć kiedyś, bo mi się wydaje, że jak miałem ustawienie na dostosowanie ekranu do oświetlenia to mimo tego, że nawigację miałem w jasnym trybie to na zegarach miałem kontrolkę pozycyjnych. Z resztą często jadąc w dzień ona się mi świeci, także pewnie wtedy mijania są załączone. Choć tak jak pisałem wyżej, jest to dla mnie bardzo nieintuicyjne, że kontrolki mijania nie ma i kręcąc na manetce i zmieniając różne światła w oświetlonym garażu widzę różnicę na ścianie ale na zegarach żadnej.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2965 dnia: 05 Stycznia 2024, 22:55:47 »
W deszczu w dzień przełącza z dziennych na mijania?
@topoll trochę zaklina rzeczywistość. Jak jest wystarczająco ciemno i TYLKO wtedy. Ale można (nawet w ASO) zamontować odpowiedni moduł i jest bajka *dzięki info @Colin. ;)

Sprostowałem informację w kolejnym poście.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2966 dnia: 06 Stycznia 2024, 09:23:12 »
Faktycznie, umknęło mi jakoś w natłoku tych postów.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2967 dnia: 06 Stycznia 2024, 10:12:55 »
To u mnie obserwacja z dziś (specjalnie ustawiłem dostosowanie trybu ekranu ciemny/jasny na automat, żeby też sprawdzić jak to się zmienia).

W oświetlonym garażu auto załącza mi światła mijania od razu po zmianie z P na D, wyjechałem koło 8:00 rano w deszczu, była szarówka, kilka kilometrów jechałem z cały czas włączonymi światłami w trybie AUTO, przystanąłem na 2min i w trakcie postoju z wajchą na P ekran mi się zmienił na jasny z ciemnego (wcześniej był cały czas ciemny). Deszcz padał nadal i światła świeciły nadal mimo że ekran przełączył się na jasny tryb, także nie widzę tu zależności jak chodzi o zgaszenie świateł wraz z rozjaśnieniem ekranu (może nie zgasły bo padał deszcz?). Natomiast później jak zgasiłem auto i po jakichś 30min odpaliłem stojąc pod chmurką z wciąż padającym deszczem nie zaświecił mi automatycznie świateł mijania. Zaświecił jak rozumiem te do jazdy dziennej bo po zmianie manualnie na pozycyjne się ściemniło a po zmianie na mijania rozjaśniło bardziej niż w pozycji auto. W pozycji AUTO nie było żadnej kontrolki, w dwóch kolejnych pozycjach kontrolka świateł pozycyjnych. Mimo, że deszcz padał i wycieraczka chodziła na AUTO to świateł nie załączyło automatycznie, zrobiłem to więc samodzielnie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2968 dnia: 06 Stycznia 2024, 11:44:14 »
Mam tak samo w wersji przed liftem. Też zauważyłem, że jasność ekranu nie współgra z załączaniem i wyłączaniem świateł w trybie Auto. Być moze to kwestia ustawień. 

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2969 dnia: 06 Stycznia 2024, 14:59:56 »
Ale można (nawet w ASO) zamontować odpowiedni moduł i jest bajka *dzięki info @Colin
Jakieś bliższe info? Link?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl