To u mnie obserwacja z dziś (specjalnie ustawiłem dostosowanie trybu ekranu ciemny/jasny na automat, żeby też sprawdzić jak to się zmienia).
W oświetlonym garażu auto załącza mi światła mijania od razu po zmianie z P na D, wyjechałem koło 8:00 rano w deszczu, była szarówka, kilka kilometrów jechałem z cały czas włączonymi światłami w trybie AUTO, przystanąłem na 2min i w trakcie postoju z wajchą na P ekran mi się zmienił na jasny z ciemnego (wcześniej był cały czas ciemny). Deszcz padał nadal i światła świeciły nadal mimo że ekran przełączył się na jasny tryb, także nie widzę tu zależności jak chodzi o zgaszenie świateł wraz z rozjaśnieniem ekranu (może nie zgasły bo padał deszcz?). Natomiast później jak zgasiłem auto i po jakichś 30min odpaliłem stojąc pod chmurką z wciąż padającym deszczem nie zaświecił mi automatycznie świateł mijania. Zaświecił jak rozumiem te do jazdy dziennej bo po zmianie manualnie na pozycyjne się ściemniło a po zmianie na mijania rozjaśniło bardziej niż w pozycji auto. W pozycji AUTO nie było żadnej kontrolki, w dwóch kolejnych pozycjach kontrolka świateł pozycyjnych. Mimo, że deszcz padał i wycieraczka chodziła na AUTO to świateł nie załączyło automatycznie, zrobiłem to więc samodzielnie.