Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grzegorz85

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3090 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:24:34 »
Coś konkretnego dobrego sprawdzonego polecicie ? I czy łańcuchy zakładamy na 4 koła przy AWD ? Ciekawe jak ubezpieczyciel do tego podejdzie gdy wypadek nastąpi przy założonych łańcuchach ?
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2024, 21:27:23 wysłana przez Grzegorz85 »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3091 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:30:58 »
Coś konkretnego dobrego sprawdzonego polecicie ? I czy łańcuchy zakładamy na 4 koła przy AWD ? Ciekawe jak ubezpieczyciel do tego podejdzie gdy wypadek nastąpi przy założonych łańcuchach ?

Możesz spróbować tego: https://www.taurus.info.pl/lancuchy/lancuchy-sniegowe-do-samochodow-terenowych-4x4-suv/koenig-k-summit-xxl-gr-66?chains%5BsearchType%5D=&chains%5BcarBrand%5D=Toyota&chains%5BcarModel%5D=RAV4+Phev+%282021%29&chains%5BcarTireSize%5D=235%2F55-19&chains%5Bsalons%5D%5B%5D=&chains%5BpriceMin%5D=&chains%5BpriceMax%5D=&chains%5Bsort%5D=brand
Dla ścisłości, ja osobiście ich nie używałem. Czytałem tylko pochlebne opinie.

To zależy, na czystej (niezaśnieżonej) drodze może uznać za przyczynienie się do wypadku. Na zaśnieżonej bez znaczenia. Może natomiast kwestionować uszkodzenia powstałe od łańcuchów. O ile takie będą.

Tak, łańcuchy powinniśmy zakładać na wszystkie cztery koła.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2024, 21:39:04 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3092 dnia: 17 Stycznia 2024, 01:45:27 »
Dobra, to po kolei.
Łańcuchy które zaproponowal Topoll mogą sie nadawać pod jednym warunkiem.... Gdzie zamierzasz jeździć w zimie? Jeśli po dzikim terenie i przewidujesz częste uzywanie to może i warto o nich pomyśleć. Jeśli to tylko dla policji w Alpach lub na wszelki wypadek na zwykłych drogach to sorry ale wydanie 2519 zeta to dla mnie absurd. Ja mam takie: https://allegro.pl/oferta/lancuchy-sniegowe-veriga-140-235-55r18-235-60r18-11310637475  z tym ze dwa lata temu kosztowały 200 zł mniej. Raz założyłem na próbę w garażu. Dla Ciebie raczej inny rozmiar i widze ze tych konkretnie nie robią na 235/55/19. Nie podpowiem więc które. Trzeba szukać takich na 9mm.

Nie wiem czy już miałeś okazje pojeździc po sniegu. To AWD naprawde daje radę. W tamtym roku kumpel corollą na podjeżdzie pod kwaterę w Austrii troche walczył z uślizgami, ja jechałem za nim bez najmniejszego problemu.

W/g intrukcji w Rav4 zakladamy je tylko na przód. Chyba że cos się w MY23 zmieniło ale wątpię, bo i czemu.

Jakbys na łańcuchach piłował po asfalcie i miał wypadek to nie wiem co powie policja/ubezpieczyciel ale na pewno nie bedą studiować instrukcji auta czy gdzies tam pisze, że akurat na 19" to łańcuchy nie można.

Oczywiscie wszystko zalezy od podejścia. Kiedys w Austrii pod kwaterą na górce parkował Land Cruiser z łańcuchami na wszystkich kolach. Ja tam podjeżdżałem Tucsonem 2WD bez łańcuchów - no troche na styku ale dawałem radę oprócz pierwszego dnia gdy miałem full załadunek. Także jeśli wolisz dmuchac na zimne i założyć łańuchy zawsze gdy jest biało i pod górę to bierz te co Topoll pokazał. Łatwe zakladanie, nie poniszczą zawartości nadkola i chyba dość skuteczne.

« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2024, 01:51:30 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3093 dnia: 17 Stycznia 2024, 03:22:03 »
Nie chodzi o to co Toyota dopuszcza czy nie. Łańcuchy są w naszym kraju dozwolone wyłącznie na nawierzchniach ośnieżonych lub oblodzonych. Ich używanie w innych warunkach skutkuje mandatem i może być dla TU podstawą do uznania, że przyczyniliśmy się do powstania szkody. Mandat za brak łańcuchów w Polsce możemy natomiast otrzymać, jeśli nie założymy ich na odpowiednio oznakowanych, górskich drogach.

O łańcuchach na 4 koła to napisałem z pamięci, więc błędu nie wykluczam.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2024, 03:29:43 wysłana przez topoll »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3094 dnia: 17 Stycznia 2024, 19:29:36 »
Radar ma autodiagnostykę ustawienia swojej osi. Nie ten trop.
Czyli gdyby było coś nie tak z kalibracją, pojawiłby się jakiś komunikat na zegarach?
Problem leży wdlg mnie w software systemu Safety i raczej Toyota może uznać to za specyficzne zachowanie w pewnych warunkach
Tylko to, co opisuje Matrix nie zdarzyło się, jak widać, innym forumowiczom... Coś u niego jest nie tak

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #3095 dnia: 17 Stycznia 2024, 23:50:19 »
Będę to zgłaszał przy następnym razie w moim ASO. Czasami też tak jest  (nie dotyczy to tempomatu aktywnego), że zapala się z niewiadomej przyczyny  czerwona lampka HAMUJ. Nie jest to stresujące,  choć za pierwszym razem zaskoczyło mnie to mocno. Mówiłem  o tym w serwisie na 1 przeglądzie, ale nie kazano się tym przejmować. Po prostu "Czasami tak może być"

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3096 dnia: 18 Stycznia 2024, 07:26:38 »
HAMUJ potrafi się czasem zapalić w sytuacji gdy np jadę normalna prędkością, a samochód przede mną ma bardzo małą prędkość, bo np chce skręcić w drogę boczną. Odległość między nami gwałtownie się zmniejsza, ale jako kierowca oceniam, że on spokojnie zdąży zjechać zanim do niego dojadę. Jest to więc taki przedwczesny alarm, ale w pełni uzasadniony i wolę 50 takich "fałszywych", niż brak jednego potrzebnego. Na pewno nie jest to "niewiadoma przyczyna"

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3097 dnia: 24 Stycznia 2024, 14:58:28 »
Co do obrotomierza to nikt go nie znalazł,

A sprawdzałeś "ustawienia wyświetlacza" na zegarach -> typ tarczy?

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3098 dnia: 24 Stycznia 2024, 15:23:56 »
U mnie sprawdzałem i nie mam takiej opcji. Jak mam właczone wersje z dwoma zegarami to opcji "Typ tarczy" nie ma.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3099 dnia: 24 Stycznia 2024, 15:24:56 »
U mnie też nie ma takiej opcji. Może została usunięta?

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #3100 dnia: 25 Stycznia 2024, 20:16:50 »
Ukradzione z Reddit. 46 zmian oleju i 740 tysięcy kilometrów później. 0 usterek :shock: Typ jest kurierem medycznym i robi +15k na miesiąc.

Jakby się to chciało przetłumaczyć na język VAG, to by było gdzieś ze 3 turbosprężarki, 2 remonty silnika, 2 wymiany wtrysków i z dwa DPFy później :grin:

« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2024, 20:20:44 wysłana przez wpisdu »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3102 dnia: 25 Stycznia 2024, 21:52:02 »
Co do obrotomierza to nikt go nie znalazł,

A sprawdzałeś "ustawienia wyświetlacza" na zegarach -> typ tarczy?

No właśnie w Rav4 typu tarczy nie ma, tak jak jest to bodajże w CC czy CH-R. Specjalnie to sprawdzałem jakieś 2-3 miesiące temu. Chyba że pojawiła się jakaś aktualizacja ostatnio i dodali taką opcję (sprawdzę jutro). A to jest z Rav4 fotka?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3103 dnia: 25 Stycznia 2024, 22:39:51 »
Jakby się to chciało przetłumaczyć na język VAG, to by było gdzieś ze 3 turbosprężarki, 2 remonty silnika, 2 wymiany wtrysków i z dwa DPFy później
... i ze 2 wymiany skrzyni DSG.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3104 dnia: 25 Stycznia 2024, 22:58:28 »
Jakby się to chciało przetłumaczyć na język VAG, to by było gdzieś ze 3 turbosprężarki, 2 remonty silnika, 2 wymiany wtrysków i z dwa DPFy później
... i ze 2 wymiany skrzyni DSG.

Plus pewnie że 3 komplety sprzęgieł wielopłytkowych na wejściu do skrzyni i pewnie że 2-3 dwumasy. Generalnie napęd hybrydowy jest pancernym rozwiązaniem (ja to określam jako błąd konstrukcyjny Japońców). 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl