Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3360 dnia: 22 Maja 2024, 09:55:14 »
Czy problem z akumulatorem 12V dotyczy tez plug in hybrydy?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3361 dnia: 22 Maja 2024, 12:25:13 »
O ile dobrze kojarzę, to plug in ma możliwość posiłkowania się prądem z trakcyjnej, więc raczej nie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #3362 dnia: 22 Maja 2024, 12:31:24 »
O ile dobrze kojarzę, to plug in ma możliwość posiłkowania się prądem z trakcyjnej, więc raczej nie.
Ale zwykla hybryda tez ma baterie trakcyjna tylko mniejsza. Wiec czemu nie mozna sie nia posilkowac?

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #3363 dnia: 22 Maja 2024, 12:49:19 »
Ale zwykla hybryda tez ma baterie trakcyjna tylko mniejsza. Wiec czemu nie mozna sie nia posilkowac?

Może się nią posiłkować, ale dopiero kiedy napęd jest w stanie READY.
Pytanie czy PHEV jest w stanie "wystartować" z baterii trakcyjnej czy też do uruchomienia wszystkich systemów wymaga prądu z baterii 12V.

p,paw

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3364 dnia: 22 Maja 2024, 13:50:50 »
W plug in jest przetwornik prądu DC/DC który obniża wartość prądu pochodzącego z aku wysokonapięciowego, w celu ladowania aku 12V
Tak wynika z tego artykułu:
https://dailydriver.pl/nowosci/wydarzenia/hybrydowa-toyota-rav4-z-wada-produkcyjna-auto-moze-sie-zapalic/
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #3365 dnia: 22 Maja 2024, 17:33:40 »
Wcześniej była mowa o ładowaniu i napięciach na akumulatorze; jak by był ktoś zainteresowany to mam wpięty battery monitor ;p

dla przykłądu; na fotce po 15:00 coś w aucie grzebałem bez uruchamiania, przed 19 wyjazd i przebijanie przez bardzo zakorkowaną Łódź, dalej jazda 120km/h, po 21:00 to wyższe napięcie to jazda 140km/h i 22:01 wyłączenie auta. W pozycji "P" auto chyba zawsze trzyma wyższe napięcie a w "D" to jak mu się podoba.

Zamierzam podłączyć kamerkę samochodową Viofo przez adapter do trybu parkingowego do akumulatora auta to pewnie będzie "ciekawiej" z tymi napięciami.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3366 dnia: 22 Maja 2024, 19:44:26 »
battery monitor
Jaki model ?
Zamierzam podłączyć kamerkę samochodową Viofo przez adapter do trybu parkingowego do akumulatora auta to pewnie będzie "ciekawiej" z tymi napięciami.
Ale jump starter - w razie jak by co - masz ? ;)
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2024, 19:46:39 wysłana przez Markid »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3367 dnia: 22 Maja 2024, 22:02:05 »
A co robiles przy aucie? Bo to ciekawe. Przez pół godziny był otwarty samochód i miałeś coś tam jeszcze co zużywa prąd? Np. Bagażnik otwarty lub oświetlenie wnętrza? Czy robiłeś 5min a potem jeszcze auto na coś potrzebowało prądu a finalnie jak już nie potrzebowało to wróciło do niemal tego napięcia co przed otwarciem samochodu? No i widać że po chwili jazdy doładował aku. Czy w międzyczasie podczas stania w korku wrzucałeś czasem P? Czy tylko na D stał.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2024, 22:07:02 wysłana przez kenny »

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3368 dnia: 23 Maja 2024, 13:48:07 »
Jaki model ?
Dokładnie coś takiego https://allegro.pl/oferta/14038375277
Ale jump starter - w razie jak by co - masz ?
jeszcze nie ;P moja kamerka + tylna pobierają zaokrąglając w górę 3W, przetwornica na 5V dorzuci max 1W także daje to niecałe 4W. Akumulator 45Ah 12V mieści 540Wh co daje teoretycznie 135 godzin pracy. Dorzucę do tego że to jest chyba pobór prądu podczas zwykłej pracy a nie w trybie parkingowym gdzie bitrate lub ilość klatek jest znacznie zmniejszona i możliwe że GPS nie pracuje do tego tryb parkingowy jeśli dobrze pamiętam ustawiłem na dobę od wyłączenia auta no i po trzecie; adapter ma kilka ustawień przy jakim napięciu akumulatora ma odcinać kamerce zasilanie także... jestem dobrej myśli ;)
Jeszcze coś; ostatnio auto pierwszy raz stało 37 godzin, napięcie spoczynkowe opadło do 12,17V. 8 uruchomień auta na ok po 5 minut + dwa na "aż" po 11 minut i akumulator zdaje się odzyskał wcześniejszą "sprawność":

A co robiles przy aucie?
Chwilę się zastanawiałem ale już pamiętam. Przy samym aucie nic. Otworzyłem przednie drzwi i w skrócie ogarniałem Samsunga A1 który na wyjeździe robił za telefon do hybridassistanta; padła tam pamięć daty i ustawienia więc kombinacje, restart, łączenie z hotspotem a po synchronizacji wysyłałem tripy po BT do mojego telefonu (tripów chyba 5 czy 6 po kilka do 11MB, bt bo system jest pusty jak bęben, są 3 ikonki w menu aplikacji ;d). Po wszystkim zamknąłem auto i poszedłem.
Co do korka to jestem prawie pewny że stałem na autoholdzie. Tam był taki temat że światła na skrzyżowaniu zgasły... tak do 0, wszyscy ze wszystkich stron wbili i kaplica do tego autobusy przegubowe, tramwaje... no dramat ale jakoś przejechałem po chyba 15 minutach xd
Akcja z telefonem trwała do pół godziny, widać po zamknięciu auta że napięcie podbiło ale tak nie do końca, przez ok 20min było trochę obniżone, może wtedy auto synchronizowało się z chmurą czy cuś?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3369 dnia: 23 Maja 2024, 15:28:57 »
...Dokładnie coś takiego https://allegro.pl/oferta/14038375277 ...
Dzięki za link - tak myślałem, że BM2 - też sobie podłączę do aku 12V w celu obserwacji.
Ciekawe, że to samo urządzenie potrafi kosztować od 32 do 193 zł.
Pytanie czy to samo ? i czy rzeczywiście pobiera tylko 1mA ?
Oby diagnostyka i lecznie nie zabiły biednego pacjenta ;)

...daje to niecałe 4W. Akumulator 45Ah 12V mieści 540Wh co daje teoretycznie 135 godzin pracy. Dorzucę do tego że to jest chyba pobór prądu podczas zwykłej pracy a nie w trybie parkingowym gdzie bitrate lub ilość klatek jest znacznie zmniejszona i możliwe że GPS nie pracuje do tego tryb parkingowy jeśli dobrze pamiętam ustawiłem na dobę od wyłączenia auta no i po trzecie; adapter ma kilka ustawień przy jakim napięciu akumulatora ma odcinać kamerce zasilanie także... jestem dobrej myśli ;) ...
Ja też podobnie myślałem ;) też ustawiłem (jak się wydaje) bezpieczne (wysokie) napięcie odcięcia kamerki na adapterze, a życie zweryfikowało, przydał się jumpstarter i ostatecznie musiałem dorzucić PowerCore - odtąd rejestrator parkingowy działa bez pudła. ;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3370 dnia: 23 Maja 2024, 16:38:55 »
A czy ktoś próbował monitorować czy po zdalnym włączeniu grzania/klimy doładowuje aku?

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3371 dnia: 23 Maja 2024, 17:49:01 »
Pytanie czy to samo ? i czy rzeczywiście pobiera tylko 1mA ?
Oby diagnostyka i lecznie nie zabiły biednego pacjenta
Ja to kupiłem do mojego 9 letniego fabrycznego akumulatora w kii który nawet jak był rozładowany (auto już słychać było że słabiej pali) to po podłączeniu prostownika (6A) ten po około 10s zwalniał z ładowaniem bo już napięcie dobiło do 14,5V także pojemności to tam zostało 10Ah? ;P no i auto spokojnie przetrzymywało tydzień postoju, na oko wyliczyłem że co najmniej 10 min auto by musiało jeździć żeby w miarę go utrzymywać a że mam wszędzie blisko i często jeżdżę krócej no to...

Obecnie mam powerbanka "własnej roboty" ale nie wyrabia to trochę na tak krótkich odcinkach chyba że bym kupił akumulatory wysokiej mocy i porządnymi prądami je ładował... I ostatecznie pewnie bym z takim PowerCore wyładował ;P

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3372 dnia: 23 Maja 2024, 22:13:41 »
Kiedyś któryś z kolegów napisał, że być może powodem wyładowywania się akumulatora 12V jest to, że elektronika auta wygasza większość sterowników dopiero po pewnym czasie i jakaś tam szczątkowa aktywność niektórych super dodatków ze wschodu może powodować, że to uśpienie nie następuje. I ja sobie myślę, że może w tym coś być. Tzn. może adapter odcinający zasilanie kamery w trybie parkingowym wykazuje jednak pewna minimalną aktywność i nie pozwala reszcie całkiem zasnąć ? To by się dało pomierzyć gdyby poza rejestrowaniem napięcia dało się również rejestrować prąd z akumulatora w dłuższym okresie czasu, np. w trakcie postoju w nocy.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3373 dnia: 24 Maja 2024, 09:37:39 »
Tylko że taki rejestrator nie wpina się w szynę CAN tylko pod zasilanie, teoretycznie nie ma żadnego związku z jakimkolwiek sterownikiem.

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #3374 dnia: 26 Maja 2024, 13:40:07 »
A czy ktoś próbował monitorować czy po zdalnym włączeniu grzania/klimy doładowuje aku?

Akumulator jest wtedy normalnie ładowany, ponad 14 V, tak jak w trybie P.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl