Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3600 dnia: 07 Stycznia 2025, 15:11:24 »
Możesz wyeksportować dane z aplikacji i wrzucić do Excela.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Mironik

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3601 dnia: 07 Stycznia 2025, 15:30:38 »
OK, dzięki Wam za info, myślałem że to gdzieś jednak będzie. To mój pierwszy samochód gdzie nie ma pokazanego średniego spalania od początku jazdy. A w excelu obliczenia sobie oczywiście prowadzę.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3602 dnia: 07 Stycznia 2025, 16:03:55 »
Nie wiem jak w MY24 z nowymi zegarami ale w MY21 da można wybrac wyświetlanie spalania od początku świata lub od ostatniego tankowania. Szczerze to nie wiem jak to wyglada po przełączeniu bo raz ustawiłem na spalanie od tankowania ale cos takiego kojarzę.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #3603 dnia: 08 Stycznia 2025, 11:02:09 »
Na pewno w konfiguracji zegarów jest możliwość wybrania trybu prezentacji średniej spalania. Ja mam ustawione, że liczy mi cały czas i zeruję ręcznie wtedy gdy chcę. Najlepiej zerknąć w instrukcje obsługi gdzie to ustawić bo z głowy nie pamiętam.

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #3604 dnia: 08 Stycznia 2025, 12:07:13 »
W moim MY24 nie da się ustawić niczego innego jak spalanie z bieżącej jazdy (od włączenia zapłonu).
Spalanie w okresie można sobie obejrzeć na ekranie multimedia.

p,paw

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #3605 dnia: 08 Stycznia 2025, 15:48:56 »
w moim MY23 można ustawić średnią łączną , albo od uruchomienia.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #3606 dnia: 08 Stycznia 2025, 21:38:28 »
Mi brakuje w MY24 możliwości resetowania od tankowania, bez kasowania spalania długotrwałego. Szkoda, bo w przedlifcie tak było.Tak samo jak denerwuje kasowanie jazdy po wyłączeniu zapłonu. Jazda w trasie  kilkaset km i postój na 5 minut na MOP do toalety kasuje wskazania. W VAG tak się dzieje po paru godzinach, a nie od razu po zapłonie. Wkurza to, no ale trzeba sobie radzić - po prostu korzystać z obu TRIPów. Ja robie TRIP A od tankowania (kasuję co tankowanie), a TRIP B dla wyjazdów trasę, żeby całość km zliczyło, ale wtedy nie ma osobnego wskazania spalania dla A i B. Wskazania spalania są tylko dla A oraz całkowite. Trzeba się przyzwyczaić.  W VAGu miałem 3 rodzaje wskazań spalania - 1. Okresowe, 2. Od tankowania, 3. od uruchomienia, które nie kasuje się od razu, więc mogę monitorować całkowity dystans i spalania danym dniu - skazuje się dopiero po kilkugodzinnym postoju lub po nocy.

No ale wiadomo, każdy producent ustawia po swojemu.
Pozdrawiam,

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3607 dnia: 09 Stycznia 2025, 09:08:21 »
W Tucsonie mam też trzy liczniki zużycia (od ostatniego resetowania, od tankowania i dana trasa) i ten ostatni też niestety zeruje się nawet po 5 min. postoju ( nie jak np. W vag czy opel) wiec jak w Rav4. Też mnie to irytuje, na szczęście jest ten od ostatniego resetowania jakby co.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
« Odpowiedź #3608 dnia: 09 Stycznia 2025, 09:24:27 »
W moim MY24 nie da się ustawić niczego innego jak spalanie z bieżącej jazdy (od włączenia zapłonu).
Spalanie w okresie można sobie obejrzeć na ekranie multimedia.

p,paw

Sprawdziłem, jednak da się ustawić albo bieżącą jazdę albo od początku (ale nie wiem czego)... czy to jest ten okres od resetu na multimediach czy TRIP któryś. Nie ma tego w opisie.

p,paw

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3609 dnia: 09 Stycznia 2025, 10:31:08 »
W Tucsonie mam też trzy liczniki zużycia (od ostatniego resetowania, od tankowania i dana trasa) i ten ostatni też niestety zeruje się nawet po 5 min. postoju ( nie jak np. W vag czy opel) wiec jak w Rav4. Też mnie to irytuje, na szczęście jest ten od ostatniego resetowania jakby co.
O żesz. A w modelu z roku 2015 było tak jak koledzy opisują jest w VAG. Popsuli znaczy się.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #3610 dnia: 09 Stycznia 2025, 10:45:39 »
Sprawdziłem, jednak da się ustawić albo bieżącą jazdę albo od początku (ale nie wiem czego)... czy to jest ten okres od resetu na multimediach czy TRIP któryś. Nie ma tego w opisie.

Spalanie podaje w dwóch opcjach:

1. "Dd początku" jak to nazwałeś, a raczej od jego skasowania (sam się nie kasuje, więc ja go kasuję po zatankowaniu podobnie jak licznik przebiegu TRIP A, bo nie interesuje mnie spalanie z 5 tyś km, tylko ile zrobiłem km na baku i ile spalił). Kasuję z poziomu "zegarów", a nie multimediów.
2. Jak napisał @mart66, czyli od uruchomienia - to się samo zeruje za każdym razem gdy odpalisz auto.

Trochę to ubogie, bo nawet w skuterze (Burgman 650) mam wskazania spalania: całkowite, osobne dla TRIP A i osobne dla TRIP B, czyli ogółem trzy.
Pozdrawiam,

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3611 dnia: 09 Stycznia 2025, 15:03:17 »
O żesz. A w modelu z roku 2015 było tak jak koledzy opisują jest w VAG. Popsuli znaczy się.
Miałem 2016r ale nie pamiętam by ten z danej trasy pamiętał po wyłączeniu zapłonu. Na pewno był od resetu i tankowania, oraz chwilowy.
Ale parę rzeczy "popsuli" w stosunku do TLE (np. tylne kierunkowskazy), na szczęście większość poprawiono.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2025, 15:06:13 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3612 dnia: 09 Stycznia 2025, 15:10:41 »
Miałem 2016r ale nie pamiętam by ten z danej trasy pamiętał po wyłączeniu zapłonu.
W momencie wyłączania silnika na chwile zapalała się statystyka przejechanej trasy w tym spalanie. Krotkie przerwy w jeździe nie mialy na to wplywu i trasa byla liczona jako jedna. Dopiero dłuzsza przerwa (nie pamiętam jaka) powodowala reset. To mialem na myśli. W RAV4 tez się to wyświetla, bardzo krótko i po ponownym włączeniu sie resetuje. Dla uzupelnienia - Tuscona miałem w wersji bez kolorowego tableta.

Sorki wszystkich za Hyundaiowy offtop ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
« Odpowiedź #3613 dnia: 09 Stycznia 2025, 15:56:19 »

Spalanie podaje w dwóch opcjach:

1. "Dd początku" jak to nazwałeś, a raczej od jego skasowania (sam się nie kasuje, więc ja go kasuję po zatankowaniu podobnie jak licznik przebiegu TRIP A, bo nie interesuje mnie spalanie z 5 tyś km, tylko ile zrobiłem km na baku i ile spalił). Kasuję z poziomu "zegarów", a nie multimediów.
2. Jak napisał @mart66, czyli od uruchomienia - to się samo zeruje za każdym razem gdy odpalisz auto.

Trochę to ubogie, bo nawet w skuterze (Burgman 650) mam wskazania spalania: całkowite, osobne dla TRIP A i osobne dla TRIP B, czyli ogółem trzy.

Sprawdziłem. Reset z poziomu "zegarów" jest tożsamy z zapisaniem nowego okresu w multimediach w sekcji pojazd - informacje o przejazdach. W druga stronę działa tak samo, zapis nowego okresu resetuje licznik na zegarach.

p,paw

Offline mhrock

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWD
« Odpowiedź #3614 dnia: 10 Stycznia 2025, 21:44:36 »
Cześć wszystkim!
Szukam, szukam i nie mogę znaleźć. Czy ktoś jeszcze miał (i może rozwiązał) poniższy problem z bezprzewodowym Androidem Auto (w moim przypadku przez Carsifi) i systemem multimedialnym z RAV4 2024.

Samochód łączy się bezproblemowo z przystawką i z telefonem i wszystko działa wzorowo, ale tylko w określonych warunkach:
1. Muszę być zalogowany na profilu „Gość”. Kiedy telefon połączy się z samochodem, wykryje, że to ja, i zaloguje się na mój profil, przystawka połączy się z telefonem, ale AA się nie wyświetli.
2. Z racji tego, że muszę korzystać z Gościa, muszę po każdym uruchomieniu samochodu przeklikać zgody. Jeśli nie zrobię tego wystarczająco szybko, nastąpi sytuacja taka sama jak w punkcie 1.
3. Kiedy jestem prawidłowo połączony z AA jako Gość, mogę zalogować się na swój profil, ale tylko przez wpisanie hasła w przeglądarce na ekranie samochodu albo przez zeskanowanie kodu QR w aplikacji na telefonie (nie działa w ogóle parowanie telefonu z profilem, opcja wyboru urządzenia jest dostępna, ale po kliknięciu nic się nie dzieje). W momencie zalogowania Android Auto znika, przystawka jest połączona, ale na ekranie samochodu dostępny jest tylko system Toyoty, AA nie ma.
4. Kiedy problem już wystąpi i odłączam Carsifi, żeby połączyć się po kablu, Android Auto i tak nie działa do następnego odpalenia samochodu.

Na tę chwilę korzystam z profilu gościa i raczej nie ma problemu, AA działa. Pytanie, czy zalogowanie się na swój profil w samochodzie przynosi w ogóle jakiekolwiek korzyści. Aplikacja jest w pełni funkcjonalna, widzę przejazdy, mogę wszystkim sterować z telefonu. Jeśli na Gościu wszystko ma działać i jedynym minusem jest konieczność wyrażenia zgody na ekranie, to czy warto w ogóle logować się profil?
Mam nadzieję, że opisałem problem jasno  :grin: Będę wdzieczny każdemu, kto podsunie jakiś pomysł ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl