Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3630 dnia: 14 Stycznia 2025, 20:19:41 »
Tak to sie nie da. Akumulator ma jakąś tam rezestynację - zmienia się ze stopnien naładowania. Nie da się przy tym samym napięciu ładować większym bądź mniejszym prądem. Chcąc zachować stały prąd ładowania czym akumulator pełniejszy to musi wzrosnąć napięcie. Jak jest stałe to prąd spada.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3631 dnia: 14 Stycznia 2025, 20:54:24 »
Mogę to trochę odnieść do tego co mi Markid pisał. Jak kilka dni auto stało i napięcie na aku spadło mu do 11.96V to zrobił 2 krótkie trasy na 4km i napięcie wzrosło do 12.3V (zima). U mnie zamiast wzrosnąć to spadło po 1h postoju z napięciem mierzonym multimetrem w bagażniku. Napięcie w trakcie tego postoju na zapalniczce i w bagażniku było ponad 14V, także wygląda że coś jest na rzeczy, że w trakcie jazdy jest w stanie ładować to sprawniej niż na postoju. Dodać mogę (choć na 100% nie powiem) ale czasem ja byłem przy aucie czasem teść się kręcił po ogrodzie, że nie słyszałem by przez tą 1h się włączył silnik spalinowy. Na baterii trakcyjnej coś tam spadło pewnie ze 2-3 kreski przez ten czas.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3632 dnia: 14 Stycznia 2025, 22:24:06 »
Najciekawsze jest to, że przez kilka pierwszych godzin postoju napięcie spada szybciej niż w następnych godzinach czy nawet dniach.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #3633 dnia: 15 Stycznia 2025, 09:30:52 »
Jakbyś miał dobrze naładowane aku to napięcie by tak szybko nie spadało.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3634 dnia: 15 Stycznia 2025, 09:41:38 »
Wydaje mi się, że powód jest inny - u mnie na wykresie czasowym przez pierwsze kilka godzin (około 7 godz.) spadek jest liniowy i dość szybki (0,044V/h), a później również liniowy ale znacznie wolniejszy (0,001V/h) i taki utrzymuje się przez kilka kolejnych dni. Akumulator przecież nie wykazuje takich skokowych zmian w tempie rozładowania, to raczej obciążenie po kilku godzinach skokowo spada - pomijam wyższe obciążenia w ciągu pierwszych kilkudziesięciu minut po wyłączeniu auta do czasu uśpienia większości podsystemów.

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #3635 dnia: 16 Stycznia 2025, 12:41:34 »
Czy zauważyliście spadek jakości połączenia bezprzewodowego w przypadku CarPlay i iOS 18? Użytkuję iPhone 16 Pro Max i często zdarza mi się, że interfejs CarPlay gubi responsywność a nawet zdarza się mu zawiesić na sekundę, dwie. Dla porównania testowałem połączenie też na moim poprzednim 14 Pro Max i sytuacja wygląda podobnie w przypadku iOS 18, na iOS 17 interfejs CarPlay działał płynniej.

iOS w wersji 18.2.1

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #3636 dnia: 16 Stycznia 2025, 12:44:13 »
Czy zauważyliście spadek jakości połączenia bezprzewodowego w przypadku CarPlay i iOS 18? Użytkuję iPhone 16 Pro Max i często zdarza mi się, że interfejs CarPlay gubi responsywność a nawet zdarza się mu zawiesić na sekundę, dwie. Dla porównania testowałem połączenie też na moim poprzednim 14 Pro Max i sytuacja wygląda podobnie w przypadku iOS 18, na iOS 17 interfejs CarPlay działał płynniej.

iOS w wersji 18.2.1

U mnie, iPhone 15 pro z IOS 18.2.1 nie zauważyłem żadnych negatywnych zmian. Ogólnie CarPlay w Toyocie to jest najlepiej działający CarPlay (bezprzewodowo) z jakim miałem do czynienia.
W zasadzie przez pół roku użytkowania nie zdarzyło mi się rozłączenie lub jakiś problem z brakiem połączenia itp.
Natomiast wydaje mi się, że od jakiegoś czasu jest trochę mniej FPSów na CarPlay'u - nie na tyle, żeby to denerwowało ale przy na przykład szybkim obracaniu map widać drobne skoki.

p,paw

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3637 dnia: 16 Stycznia 2025, 12:47:03 »

iOS w wersji 18.2.1
Ani na 14 Pro Max ani na 16 Pro Max (także 18.2.1) nie mam najmniejszego problemu z CarPlayem.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #3638 dnia: 16 Stycznia 2025, 22:40:04 »
w poprzednim 14pro nie było problemów, teraz 16promax czasem przerywa muzyka ze Spotify albo Apple Music, ale to może od tego ,że mam ustawione na najlepszą jakość dźwięku, a tak z innej beczki, ostatnio na niemieckiej autostradzie testowałem prędkość max, kaganiec mam na 195 km/h licznikowe, 190 z gps, w poprzedniej miałem kaganiec na 180 km/h ; idzie dobrze , ale hałas jak w T-34 nacierającym na Berlin...Testował ktoś ?

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #3639 dnia: 17 Stycznia 2025, 06:59:19 »
Ja dosc czesto przyciskam do V-max ale mam kazdy zakatek wyciszony na maxa wiec moge przy 180 spokojnie rozmawiac z kobita obok .... ale zbiera sie bardzo dobrze do samego konca
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #3640 dnia: 19 Stycznia 2025, 09:46:13 »
Taka mała dygresja  :grin:

Ale tylko co do zasady bo akurat kolega miał takie autko to do silnika zaglądał często bo zawsze jakieś małe "co nieco" było do poprawienia  :-)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #3641 dnia: 07 Lutego 2025, 10:52:11 »
Takie luźne wrażenia bo RAV4 to mój pierwszy SUV.

Na plus:

- przy małych prędkościach w aucie cicho i przyjemnie,
- zawieszenie ładnie pracuje,
- siedzisko wygodne,
- jazda  po mieście, w korkach i pod górkę to bajka ( bardzo płynnie),
- na autostradzie i przy wyprzedzaniu jest czym przyspieszyć,
- nie zauważyłem aby przekładnia planetarna "wyła", a jedynie silnik słychać,
- radio gra wystarczająco ( jak dla mnie),

Na minus:

- przy większych prędkościach mogłoby być ciszej,
- silnik mógłby pracować ciszej zwłaszcza jak jedzie się wolno, a ten wpada na wysokie obroty,
- światła  mijania zdecydowanie za krótko ale to podreguluję w stacji diagnostycznej.

W RAV4  siedzi się wyżej niż w sedanie ale mam takie ogólne wrażenie, że Corolla to płynęła, a tu jedzie się trochę jak na "Kozie" i czuć, że auto jest krótsze - chociaż to tylko mniej o 10 mm na rozstawie osi ale widocznie koła 19" też swoje robią.
Może to tylko kwestia przyzwyczajenia z tym w/w odczuciem, to zobaczymy za rok czy będę jeszcze o tym pamiętał.

Offline atek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris2, RAV4'19
« Odpowiedź #3642 dnia: 07 Lutego 2025, 11:17:15 »

W RAV4  siedzi się wyżej niż w sedanie ale mam takie ogólne wrażenie, że Corolla to płynęła, a tu jedzie się trochę jak na "Kozie" i czuć, że auto jest krótsze - chociaż to tylko mniej o 10 mm na rozstawie osi ale widocznie koła 19" też swoje robią.

Proponuję porównanie np. z gokartem. Będą kolejne różnice, wręcz diametralne. BTW sam mógłbym porównywac z używanymi osobiscie sedanami hatchbackami, dostawczakami ale czy jest sens. Inny styl, inne zestrojenie itd.

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #3643 dnia: 07 Lutego 2025, 12:34:22 »
Moje wrażenie z jazdy to i mój sens - może komuś się przyda jak będzie się przesiadał z sedana na RAV4.

To jeszcze spalanie to pierwszy  bak w Corolli 1,6 wyszła średnia z całego baku  8,52 l/100 km, a w RAV 4 z baku wyszło 7,09 l/100 km  - głównie kręcenie się koło komina plus  100 km autostradą.  Spalanie jak dla mnie ok.

Tankowanie to przy 48 km zasięgu zapaliła się  kontrolka rezerwy i zaraz zatankowałem. Do baku weszło 43,96 litra ( do pierwszego odbicia) czyli w baku było jeszcze 11 litrów paliwa. Stąd wniosek, że od chwili zapalenia się kontrolki rezerwy można spokojnie przejechać jeszcze co najmniej  100 km do tankowania ( identycznie jak w Corolli). No po odbiorze RAV4 pojechałem prosto na dystrybutor aby zatankować to weszło mi 54,31 litra czyli dojechałem na oparach. No ale te wskazania rezerwy to chyba we wszystkich Toyotach są takie specyficzne.

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3644 dnia: 07 Lutego 2025, 12:36:11 »
Duży wpływ na odczucia ma samochód z którego się przesiadasz.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl