Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794845 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3705 dnia: 31 Maja 2025, 15:18:50 »
Ponoć w nowej aktualizacji aplikacji z 14 kwietnia pojawiła się zakładka "kto prowadzi". Widzicie to u siebie? Gdzie to jest widoczne?
Na głównym ekranie na samym dole masz klawisz "Zarządzaj ekranem głównym". Tam dodajesz kafle do ekranu gł., usuwasz i sortujesz kolejność.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3706 dnia: 31 Maja 2025, 23:09:18 »
Dziękuję. Jeszcze nie mam tej opcji.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3707 dnia: 08 Czerwca 2025, 20:04:39 »
Skrzypiały mi przednie fotele (zewnętrzne boczki) ale już nie skrzypią w końcu nie wytrzymałem i znalazłem przyczynę i rozwiązanie. Rozsunąłem suwak, odpiąłem z tyłu na dole jeden zaczep taki na listwie, odgiąłem piankowy boczek i oczom ukazał się goły ostry metal o który ociera pianka fotela. Nakleiłem na tą krawędź metalu kawałek samoprzylepnej filcowej wykładziny i cisza. Musiałem tylko uważać na airbag, jest przykręcony w tym miejscu.
Stwierdzam z przykrością że toyota sportaczyła sprawę nie zabezpieczając tego jakimś materiałem. Z czasem ta ostra krawędź stelaża zniszczy piankę fotela.
Niestety nie zrobiłem zdjęcia ale po opisie da się ogarnąć. Trzeba mieć tylko jakąś tkaninę samoprzylepną, może być też szeroki plaster, taśma do opatrunków (3cm na 20cm na jedną stronę).

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline janki111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #3708 dnia: 09 Czerwca 2025, 17:12:04 »
Kolego, powiem Ci, że uratowałeś moje nadwrażliwe uszy :D Od jakiegoś czasu męczył mnie ten temat a teraz dzięki Tobie, pozbyłem się tego hałasu. Dzięki!
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black, MY24

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3709 dnia: 09 Czerwca 2025, 17:20:52 »
Super  :-) a co nakleiłeś na ten metalowy stelaż?

Offline janki111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #3710 dnia: 09 Czerwca 2025, 20:37:39 »
Kupiłem filc samoprzylepny, wyciąłem kawałek jak podałeś, takie 3-4cm x 20 cm i nakleiłem. Pianka jeszcze dociska to powinno być ok. Jakby spadło, to wtedy nakleję bezposrednio na piankę.
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black, MY24

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #3711 dnia: 09 Czerwca 2025, 20:55:11 »
zewnętrzne boczki
To samo mam w Auris
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline maryjoosh

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 XA5
« Odpowiedź #3712 dnia: 08 Sierpnia 2025, 20:44:56 »
Witam,
Czy ktoś z Was wymieniał w Ravce w wersji po lifcie panel hamulca ręcznego z wersji FWD na taką z pokrętłem jak w AWD? Według mnie ten „schowek na monety” to coś okropnego i chciałem to wymienić, niestety po podłączeniu działa wszystko oprócz hamulca postojowego - na panelu mruga czerwona dioda, a na wyświetlaczu wyskakuje błąd EPB (z oczywistych względów nie działa też przycisk trail). Ktoś z Was słyszał może o rozwiązaniu? Szukałem jakichś chińskich adapterów, ale nie udało się nic znaleźć.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2025, 20:47:16 wysłana przez maryjoosh »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3713 dnia: 09 Sierpnia 2025, 09:04:51 »
Na FB ktoś pisał, że wymieniał i wszystko działało.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline maryjoosh

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 XA5
« Odpowiedź #3714 dnia: 09 Sierpnia 2025, 09:07:33 »
No właśnie dwa sprawdziłem i w obu przypadkach to samo. Podejrzewam, że mogli zamienić miejscami piny

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #3715 dnia: 26 Września 2025, 15:03:34 »
Cześć.

Na innym forum natknąłem się na takiego oto posta:

"Witam wszystkich użytkowników. Jestem od trzech lat posiadaczem ww. pojazdu w wersji hybrydowej (executive) i kilka razy spotkała mnie dziwna przygoda. Przy próbie szybkiego włączenia się do ruchu na skrzyżowaniu samochód przejechał przede mną więc widząc, że następny pojazd jest jeszcze w sporej odległości puściłem hamulec (bo to automat), samochód powoli wtoczył się na jezdnię i ku mojemu przerażeniu kiedy chciałem przyspieszyć bo przecież nadjeżdżał następny pojazd, nie zareagował na wciśnięcie pedału gazu. Trwało to może z sekundę, ale włosy zaczęły mi się jeżyć. Kolejny przypadek był bardzo podobny tylko, że dodatkowo wyskoczył komunikat hamuj. Z komunikatem hamuj miałem też przypadek kiedy jadąc drogą asfaltową wjechałem w obszar lasu. Wyświetliło komunikat hamuj więc jako że nikt nie jechał zatrzymałem pojazd i wyszedłem na zewnątrz ale nie było nigdzie nic. Przypadek braku reakcji na pedał przyspieszenia spotkał mnie jeszcze raz. Tym razem pozostawiłem moją toyotę w serwisie na testy układu hybrydowego i do domu wracałem samochodem zastępczym, była to corolla hybryda z przebiegiem ok. 6000 km. Dojechałem do ronda i widząc wolne miejsce chciałem dosyć szybko wjechać na rondo. Puściłem hamulec samochód wtoczył się na rondo i powtórka, zero reakcji na gaz a wiadomo na rondzie (małym) ruch się odbywa dosyć intensywnie więc ponowny duży stres. Mam pytanie czy ktokolwiek spotkał się już z takimi przypadłościami? Samochód wg mnie ma uszkodzone oprogramowanie ale w serwisie nie widzą problemu. Pojazd jest ewidentnie niebezpieczny. "

Mam dokładnie ten sam problem. Ten system jest niebezpieczny. Nadjeżdża inny pojazd, przed którym nie można odjechać, bo auto stoi i nie reaguje na pedał przyspieszenia. Fatalnie działający układ w porównaniu do np VAG'a.
Pozdrawiam,

Offline westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #3717 dnia: 26 Września 2025, 15:16:06 »
kurczę, no nie wierzę. Dwie strony wcześniej jest ta kwestia poruszana. Przepraszam, pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło - taka nieuwaga.

OK, soft do wywalenia - tak zresztą sądziłem.
Pozdrawiam,

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR'25 ; RAV'25
« Odpowiedź #3718 dnia: 08 Października 2025, 14:55:08 »
a nie denerwuje was to że silnik spalinowy potrafi się włączyć na 2 sekundy i gaśnie. Przykład gdy np  jadąc na baterii nie chcecie zwiększać zbyt dużego odstępu między autem przed wami, więc dociskacie gaz , wychodzicie na chwilę z ECO auto nabiera rozpędu włącza się spalinowy , odpuszczacie gaz i spalinowy gaśnie .
Jak już się załączył to mógłby trochę pochodzić aby podładować baterie.  :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3719 dnia: 08 Października 2025, 14:56:41 »
Priorytetem jest ograniczanie emisji CO2…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl