Nowy luźny wątek gdzie można pochwalić się wiedzą o różnych ciekawostkach odnośnie Auris HSD.
Ja dam na początek:
Po otwarciu tylnych drzwi za kierowcą wyłącza się wentylator baterii aby nie zasysać brudu z dworu. To też wada bo jeśli bateria jest przegrzana i np auto jako taxi czeka na klienta z otwartymi drzwiami to łatwo załatwić baterię!!!
Sprawdziłem i potwierdzam że wentylator wyłącza się po otwarciu drzwi. Po zamknięciu włącza się po kilkunastu sekundach.
I teraz już wiem dlaczego gdy chciałem sprawdzić czy wentyaltor dmucha to nic nie czułem :D Miałem otwarte drzwi wtedy..
Z ciekawostek które ja zauważyłem:
- wchodząc do nagrzanego autka klimatyzacja żżera baterie w momencie, ponieważ kompresor działa na większej mocy (działa ogólnie głośniej, słychać to z zewnątrz). Jeśli nie będziemy wtedy stać w korkach, dobrze wyłączyć klimatyzacje i po prostu otworzyć okna na jakiś czas, a klimatyzacje uruchomić nieco później

Będzie wtedy lepszy wynik spalania (jeśli nam na tym zależy)
- jeżeli jesteśmy np. na polu namiotowym i nie mamy dostępu do 230V, można wykorzystać gniazdo zapalniczki do naładowania telefonu.. ale tu uwaga - jeżeli nie jesteśmy w trybie Ready, możemy rozładować akumulator 12V. Tylko w trybie Ready jest on ładowany, a więc wtedy najlepiej uruchomić normalnie samochodzik, wyłączyć klimatyzacje i tak można zostawić telefon do ładowania. Silniczek zgaśnie i nie będziw się już odpalał jeżeli jest w miarę ciepło

Ja tak ładowałem jakąś godzinkę i chyba silnik potem już nie startował
Wiem że samo ładowanie telefonu może nie rozładuje zbyt akumulatora 12V, ale już np. przetwornica czy lodówka - może