Autor Wątek: Auris hybryda-ciekawostki, tipy  (Przeczytany 8732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Auris hybryda-ciekawostki, tipy
« dnia: 24 Sierpnia 2020, 08:37:58 »
Nowy luźny wątek gdzie można pochwalić się wiedzą o różnych ciekawostkach odnośnie Auris HSD.

Ja dam na początek:
Po otwarciu tylnych drzwi za kierowcą wyłącza się wentylator baterii aby nie zasysać brudu z dworu. To też wada bo jeśli bateria jest przegrzana i np auto jako taxi czeka na klienta z otwartymi drzwiami to łatwo załatwić baterię!!!
Sprawdziłem i potwierdzam że wentylator wyłącza się po otwarciu drzwi. Po zamknięciu włącza się po kilkunastu sekundach.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris hybryda-ciekawostki, tipy
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2020, 08:52:28 »
Na yt znalazłem info o Prius że gdy nabywa się auto po poprzednim właścicielu to warto odłączyć akumulator 12v aby zresetować banki z pamięcią dawek paliwa trzymane w pamięci ulotnej. Przez to komputer uczy się na nowo manier nowego kierowcy i po krótkim czasie maleje spalanie. Początkowo spalanie może być nawet wyższe. Próbował ktoś i potwierdza?
Ja nabyłem auto w lutym i przyznam że dłuższy czas miałem duże spalanie ale pogoda też się zmieniała i dopiero uczyłem się jazdy ale może faktycznie komputer uczył się mojej nogi-poprzedni właściciel nie stosował pulse and glide i jeździł jak zwykłą benzyną.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2020, 09:42:22 »
Nowy luźny wątek gdzie można pochwalić się wiedzą o różnych ciekawostkach odnośnie Auris HSD.

Ja dam na początek:
Po otwarciu tylnych drzwi za kierowcą wyłącza się wentylator baterii aby nie zasysać brudu z dworu. To też wada bo jeśli bateria jest przegrzana i np auto jako taxi czeka na klienta z otwartymi drzwiami to łatwo załatwić baterię!!!
Sprawdziłem i potwierdzam że wentylator wyłącza się po otwarciu drzwi. Po zamknięciu włącza się po kilkunastu sekundach.

I teraz już wiem dlaczego gdy chciałem sprawdzić czy wentyaltor dmucha to nic nie czułem :D Miałem otwarte drzwi wtedy..

Z ciekawostek które ja zauważyłem:
- wchodząc do nagrzanego autka klimatyzacja żżera baterie w momencie, ponieważ kompresor działa na większej mocy (działa ogólnie głośniej, słychać to z zewnątrz). Jeśli nie będziemy wtedy stać w korkach, dobrze wyłączyć klimatyzacje i po prostu otworzyć okna na jakiś czas, a klimatyzacje uruchomić nieco później :) Będzie wtedy lepszy wynik spalania (jeśli nam na tym zależy) ;)

- jeżeli jesteśmy np. na polu namiotowym i nie mamy dostępu do 230V, można wykorzystać gniazdo zapalniczki do naładowania telefonu.. ale tu uwaga - jeżeli nie jesteśmy w trybie Ready, możemy rozładować akumulator 12V. Tylko w trybie Ready jest on ładowany, a więc wtedy najlepiej uruchomić normalnie samochodzik, wyłączyć klimatyzacje i tak można zostawić telefon do ładowania. Silniczek zgaśnie i nie będziw się już odpalał jeżeli jest w miarę ciepło :) Ja tak ładowałem jakąś godzinkę i chyba silnik potem już nie startował ;)

Wiem że samo ładowanie telefonu może nie rozładuje zbyt akumulatora 12V, ale już np. przetwornica czy lodówka - może ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2020, 11:01:58 »
wyłączyć klimatyzacje
Klimę, nawiew i światła :-)

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2020, 11:04:42 »
wyłączyć klimatyzacje
Klimę, nawiew i światła :-)

No tak :) Ale kilkając "Off" na klimatroniku wyłączamy jednocześnie nawiew i klimatyzacje ;) A światła dzienne i tak chyba się nie uruchomią do póki nie wyłączymy ręcznego hamulca (kolejna ciekawostka) ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpnia 2020, 11:32:59 »
Jeśli zatrzymacie się np. na czerwonym świetle i samoczynnie uruchomi się silnik spalinowy mocno zwiększając obroty nie wpadajcie w panikę, w taki sposób rozładowywana jest nadmiernie naładowana bateria (silnik spalinowy bez podawania paliwa obracany jest silnikiem elektrycznym). Dzieje się tak po długotrwałym hamowaniu.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2020, 11:41:31 »
Jeśli zatrzymacie się np. na czerwonym świetle i samoczynnie uruchomi się silnik spalinowy mocno zwiększając obroty nie wpadajcie w panikę, w taki sposób rozładowywana jest nadmiernie naładowana bateria (silnik spalinowy bez podawania paliwa obracany jest silnikiem elektrycznym). Dzieje się tak po długotrwałym hamowaniu.

Obserwuje takie coś po zjeździe z górki za którą są światła :) Aczkolwiek obstawiałem zwykle wtedy to, że jadąc z górki silnik się nieco wychłodził i dlatego sobie działa. Ale to co piszesz także ma sens, bo mam wtedy baterie naładowaną do pełna. Czuć wtedy także, że jak hamuje na tych światłach to pedał łapie nieco niżej z tego powodu że nie działa hamowanie regeneracyjne - bo bateria pełna ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2020, 12:42:03 »
A światła dzienne i tak chyba się nie uruchomią do póki nie wyłączymy ręcznego hamulca (kolejna ciekawostka)
Robiłem to wieczorem przy okazji wgrywania aktualizacji do nawigacji, więc się a automatu załączyły światła mijania i trzeba było przełączyć z auto na off

A tak przy okazji, może ktoś wie po czym rozróżnić czy załączony jest stan ACCESSORY czy ON?

Obserwuje takie coś po zjeździe z górki za którą są światła :) Aczkolwiek obstawiałem zwykle wtedy to, że jadąc z górki silnik się nieco wychłodził i dlatego sobie działa. Ale to co piszesz także ma sens, bo mam wtedy baterie naładowaną do pełna. Czuć wtedy także, że jak hamuje na tych światłach to pedał łapie nieco niżej z tego powodu że nie działa hamowanie regeneracyjne - bo bateria pełna ;)
I dlatego przy zjeździe trzeba używać trybu B
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2020, 12:43:50 wysłana przez Zbig »

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpnia 2020, 12:52:09 »
A światła dzienne i tak chyba się nie uruchomią do póki nie wyłączymy ręcznego hamulca (kolejna ciekawostka)
Robiłem to wieczorem przy okazji wgrywania aktualizacji do nawigacji, więc się a automatu załączyły światła mijania i trzeba było przełączyć z auto na off

A tak przy okazji, może ktoś wie po czym rozróżnić czy załączony jest stan ACCESSORY czy ON?

Obserwuje takie coś po zjeździe z górki za którą są światła :) Aczkolwiek obstawiałem zwykle wtedy to, że jadąc z górki silnik się nieco wychłodził i dlatego sobie działa. Ale to co piszesz także ma sens, bo mam wtedy baterie naładowaną do pełna. Czuć wtedy także, że jak hamuje na tych światłach to pedał łapie nieco niżej z tego powodu że nie działa hamowanie regeneracyjne - bo bateria pełna ;)
I dlatego przy zjeździe trzeba używać trybu B

Owszem, trzeba:) Ale gdy górka duża to po czasie silnik zaczyna strasznie wyć aby tą energie przetrawić.. i wtedy już go wyłączam ;)

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Września 2020, 11:43:51 »
To ja napisze trochę o mocy układu HSD i ładowaniu baterii.

W momencie gdy układ HSD jest włączony a silnik spalinowy (ICE) wyłączony i gdy naładowanie baterii spada do 40% to ICE jest uruchamiany w celu doładowania baterii do poziomu 50%. Ładowanie odbywa się z mocą ~5 kW. I tutaj tip: jeżeli stoimy na postoju lub dłużej na światłach czy w korku to warto przełączyć tryb jazdy z D na P. Wtedy silnik kręci się nieco wolniej (słychać to wyraźnie) ale moc ładowania jest taka sama :) Można w ten sposób trochę oszczędzić paliwa :)

5 kW to 20% maksymalnej mocy jaką może przyjąć bateria czyli 25 kW. Ta wartość dostępna jest po pełnym nagrzaniu układu HSD. Maksymalny poziom rozładowania baterii to 21 kW.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Września 2020, 12:29:58 »
Maksymalny poziom rozładowania baterii to 21 kW
kW?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Września 2020, 17:06:31 »
kW?
Tak - kW. Widać to w Hybrid Assistat po kliknięciu na ikonę baterii. Są tam 2 wartości DCL oraz CCL.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Września 2020, 18:30:35 »
kW?
Tak - kW. Widać to w Hybrid Assistat po kliknięciu na ikonę baterii. Są tam 2 wartości DCL oraz CCL.

Mam tu na myśli max moc jaka moze oddawać bateria w trakcie jazdy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Września 2020, 20:28:24 »
Maksymalny poziom rozładowania baterii to 21 kW.
To niewiele w stosunku do mocy silnika elektrycznego, ale widocznie jego główna rola to zamiana nadwyżki obrotów ICE na moment.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Września 2020, 21:14:53 »
To ciekawe stąd wnioski:
To niewiele w stosunku do mocy silnika elektrycznego,
No właśnie, ale jeśli wziąć po uwagę nie cała moc silników elektrycznych, a tylko dodatkową moc dodawaną do spalinowego, to rachunek się prawie zgadza:
Łączna moc układu hybrydowego minus moc ICE:
100 KW - 73 kW = 27
to jest prawie właśnie te 25 kW (chociaż brakuje 2 kW i jeszcze straty gdzieś są w tym).

ale widocznie jego główna rola to zamiana nadwyżki obrotów ICE na moment
No tak, czyli silniki elektryczne to przede wszystkim element "skrzyni biegów" - silnik elektryczny (trakcyjny) ma 60 kW.

« Ostatnia zmiana: 07 Września 2020, 21:18:11 wysłana przez grzeto »
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl