Autor Wątek: Auris hybryda-ciekawostki, tipy  (Przeczytany 8752 razy)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris hybryda-ciekawostki, tipy
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Października 2020, 20:51:02 »
Podobno w najnowszej Auris hybrydzie stosuje sie olej 0w8 i produkcji podjął się motul ;)
Najnowszej ? To jakaś nowa wyszła ?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Przepraszam, zrobiłem nadzieję, myślałem o Yaris a napisałem Auris bo sam Auris jeżdżę :)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Października 2020, 23:09:24 »
Podobno w najnowszej Yaris hybrydzie stosuje sie olej 0w8 i produkcji podjął się motul ;)

A może ktoś jasno napisać w końcu kto produkuje obecne oleje TOYOTA 5W30 i 0w20 ? Tylko nie piszcie że poszukaj w wątku o olejach bo szukałem i są tylko insynuacje że podobno Texaco , Castrol, Mobil, Total itp.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Października 2020, 08:15:17 »
oleje dla Toyoty produkuje Mobil ;) a dokładnie ExxonMobil ;)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Października 2020, 08:20:11 »
Kwestia która dotyczy wszystkich Auris 2  (FL ) . Dezaktywacja szyb z panelu kierowcy powoduje wyłączenie również możliwości odsunięcia / zasunięcia szyby również na panelu kierowcy co w moich poprzednich autach powodowało tylko wyłączenie szyb na panelach tylnych oraz pasażera . Pierwsza dzisiaj myśl " 3 silniki na raz padły ? Ahh ta bezawaryjna toyota "

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Października 2020, 11:04:19 »
Kwestia która dotyczy wszystkich Auris 2  (FL ) . Dezaktywacja szyb z panelu kierowcy powoduje wyłączenie również możliwości odsunięcia / zasunięcia szyby również na panelu kierowcy co w moich poprzednich autach powodowało tylko wyłączenie szyb na panelach tylnych oraz pasażera . Pierwsza dzisiaj myśl " 3 silniki na raz padły ? Ahh ta bezawaryjna toyota "

Też byłem zdziwiony ;) widocznie tak zrobili wiązkę że przycisk kierowcy odcina zasilanie wszystkich 3 szyb albo ich przekaźników a nie lokalnego sterowania silnika danych drzwi.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Października 2020, 12:10:22 »

Też byłem zdziwiony ;) widocznie tak zrobili wiązkę że przycisk kierowcy odcina zasilanie wszystkich 3 szyb albo ich przekaźników a nie lokalnego sterowania silnika danych drzwi.

To nie jest zrobienie wiązki, tylko takie a nie inne zaprogramowanie sterownika,  przecież to wszystko jest podłączone do magistrali CAN, widać Japończycy uznali, że jak blokada to pełna, bo tak bezpieczniej.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Października 2020, 18:38:20 »

To nie jest zrobienie wiązki, tylko takie a nie inne zaprogramowanie sterownika,  przecież to wszystko jest podłączone do magistrali CAN, widać Japończycy uznali, że jak blokada to pełna, bo tak bezpieczniej.

Nie do końca. To nie BMW ze każdy przekaźnik jest po can. Jakiś czas temu analizowałem schemat verso aby lusterka składały się po wyłączeniu zapłonu u kolegi i wcale tyle canu nie było mimo że to japończyk. Wiele funkcji jest zrobionych na sztywno właśnie sposobem zrobienia wiązek. Masz przykład też w przycisku podgrzewania foteli który mimo że japończyk jest trójstanowy a nie chwilowy i włączanie jest elektryczne aniżeli elektroniczne.
Nie mówię że to źle bo can wcale nie jest taki niezawodny mimo że jest kilka różnych linii can w samochodzie.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Października 2020, 07:38:43 »
Tak. Wykastrowany silnik 2.0 dynamic force z nowej corolli o jeden cylinder. Ogólnie bardzo ładna. Agresywna i poniżej 5l bez patrzenia na zegary

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl