Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402758 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #255 dnia: 27 Października 2020, 10:09:46 »
Ale nie dajmy się zwariować. Za 2 tygodnie i 1tys km  będziesz potrzebował psychiatry
Spodziewałem się takich reakcji. Odpowiem tylko w ten sposób. Za ciężko zarobione 160 tysiaków wymagam w momencie odbioru zobaczyć "ideał".

Auto nie jest idealne pod wieloma względami.
Pod wieloma względami jest bardzo słabe.
Przygotuj się na jeszcze wiele rizczarowań.

Ale jemu chodzi o stan samochodu przy odbiorze. Za pewnie zapoznał się z brakami ergonomicznymi czy polityką Toyoty w kwestii wyposażenia. Ja też czekam na swoje auto i tak samo oczekuje stanu idealnego.
Nie chodzi tylko o braki ergonomiczne .
Też czekałem z nicierpliwością na nowe auto.
Teraz po 5000 kilometrów mam wrażenie że toyota cały wysiłek skupiła na dopracowaniu hybrydy zapominając o całej reszcie.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #256 dnia: 27 Października 2020, 10:46:21 »

Teraz po 5000 kilometrów mam wrażenie że toyota cały wysiłek skupiła na dopracowaniu hybrydy zapominając o całej reszcie.

Pisałeś może gdzieś podsumowanie po tych 5 tysiącach? Wiem, że takie się pojawiały, ale nie wiem czy akurat od Ciebie. Jeśli nie, to może podziel się swoimi spostrzeżeniami.

Aha - jakim autem wcześniej jeździłeś?

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #257 dnia: 27 Października 2020, 10:55:16 »

Pisałeś może gdzieś podsumowanie po tych 5 tysiącach? Wiem, że takie się pojawiały, ale nie wiem czy akurat od Ciebie. Jeśli nie, to może podziel się swoimi spostrzeżeniami.

Aha - jakim autem wcześniej jeździłeś?
O wadach rav4 dowoedzieć się można z forum.
U mnie dodatkowo występuje zgrzyt przy zatrzymaniu i ruszaniu o którym toyota twierdzi że jest to cecha napędu hybrydowego.
Wcześniej miałem crv ale co to ma wspólnego z moim postem?

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #258 dnia: 27 Października 2020, 13:00:12 »
Czytałem forum, ale myślałem, że masz jakąś swoją listę skoro jesteś tak bardzo rozczarowany.

Wcześniejsze auto ma o tyle znaczenie, że poprzednie auto, chcąc nie chcąc, staje się punktem odniesienia.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #259 dnia: 27 Października 2020, 13:23:32 »
Rozczarwany czuję się postawą toyoty ponieważ zgłosiłem stuki w zawieszeniu i odgłosy do serwisu a następnie do TMP.
Reakcja zgrzyt to cecha a stuki w zawieszeniu nie występują mimo iż serwis stwierdził tylko że nie występują luzy .
Jak coś stuka to chyba nieważne czym wcześniej jeździłeś abyś to usłyszał.
Aha ile kilometrów przejechałeś swoją ravką i jak twoje wrażenia.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #260 dnia: 27 Października 2020, 13:31:37 »
Zgrzyty przy hamowaniu, tuż przed zatrzymaniem i przy ruszeniu są i u mnie. Tępy stuk na większych wybojach i leżących policjantach dochodzący z przedniego zawieszenia, raczej od strony pasażera jest i u mnie.

Toyota twierdzi że tak ma to auto co na tle ceny (172k) i ogólnego wrażenia solidności przeszkadza.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #261 dnia: 27 Października 2020, 13:54:43 »
Rozczarwany czuję się postawą toyoty ponieważ zgłosiłem stuki w zawieszeniu i odgłosy do serwisu a następnie do TMP.
Reakcja zgrzyt to cecha a stuki w zawieszeniu nie występują mimo iż serwis stwierdził tylko że nie występują luzy .

Swoją przejechałem 0 km, bo dopiero jutro przypływa do Belgii :) Póki co jeździłem tylko na jazdach próbnych, więc dlatego dopytuję co i jak. Co więcej, pod wpływem lektury forum, wziąłem ostatnio z salonu auto kolejny raz żeby skonfrontować kilka zgłaszanych problemów (m.in. stuki i skrzypienie) i poza uszkodzoną roletą bagażnika nic nie hałasowało, także to chyba jest takie pierdolindo, ze strony Toyoty, że to cecha czy tttm. A może to dotyczy pewnych wersji? Ja miałem na testach ostatnio comfort+style fwd i poza roletą jedyny problem jaki odnotowałem, to Android Auto, w którym podczas używania Google Maps ekran zacinał się w miejscu, w któym nie pojechałem tak jak zalecał GM (nie wiem czy to kwestia telefonu czy 'dogrywanego' AA).

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #262 dnia: 27 Października 2020, 13:59:26 »
Słuchajcie, gdzieś na forum jest caładyskusja z filmem na temat tego stuknięcia. Też to niedawno zauważyłem i dodam, że to nie jest powtarzalne, na pierwszym progu jest 20 m dalej nie ma. Po przeczytaniu dyskusji przestałem się tym przejmować. Ja wiem 170k wydane a tu puka nowe auto. Ten typ tak ma. Wogóle to Rawka wydaje dziwne odgłosy, wystarczy posiedzieć chwilkę po przejechaniu paru kilometrów to wtedy słychać że pod maską coś mieszka

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #263 dnia: 27 Października 2020, 14:23:02 »

Swoją przejechałem 0 km, bo dopiero jutro przypływa do Belgii :) Póki co jeździłem tylko na jazdach próbnych, więc dlatego dopytuję co i jak. Co więcej, pod wpływem lektury forum, wziąłem ostatnio z salonu auto kolejny raz żeby skonfrontować kilka zgłaszanych problemów (m.in. stuki i skrzypienie) i poza uszkodzoną roletą bagażnika nic nie hałasowało, także to chyba jest takie pierdolindo, ze strony Toyoty, że to cecha czy tttm. A może to dotyczy pewnych wersji? Ja miałem na testach ostatnio comfort+style fwd i poza roletą jedyny problem jaki odnotowałem, to Android Auto, w którym podczas używania Google Maps ekran zacinał się w miejscu, w któym nie pojechałem tak jak zalecał GM (nie wiem czy to kwestia telefonu czy 'dogrywanego' AA).

Zgadzam się zTobą nie występuje to we wszystkich egzemplarzach więc jest to ściema Toyoty.
Podczas wizyty w aso poprosiłem o jazdę autem testowym w celu weryfikacji czy występuje to w ich egzemplarzach.
Cytuję "znajdę Panu ze dwa w których jest jak u Pana" tylko pewnie nie często jeżdżą nimi z klientami.
Skoro to cecha to powinna występować we wszystkich samochodach. Skoro nie występuje we wszystkich to jest usterka i powinni ją usunąć na gwarancji.
Z rozmowy nieoficjalnej z oracownikiem aso wiem że jeżeli zgrzyt występuje w danym samochodzie to z przebiegiem się nasila.
Toyota wychodzi z założenia :Co nam zrobisz ,chcesz to idź do sądu.

Offline Artex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #264 dnia: 27 Października 2020, 14:27:36 »
Witam i dzięki za przyjęcie na forum
Przymierzam się do zakupu Rav 4 Hybrid, 4x4, Comfort + STYLE + kolor. Zaproponowano mi cenę 149.000,- i leasing PZU 109%,  wpłata 20.000,-, na 48 m-cy. Co sądzicie o takich warunkach ?

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #265 dnia: 27 Października 2020, 14:38:50 »
Przymierzam się do zakupu Rav 4 Hybrid, 4x4, Comfort + STYLE + kolor. Zaproponowano mi cenę 149.000,- i leasing PZU 109%,  wpłata 20.000,-, na 48 m-cy. Co sądzicie o takich warunkach ?
Leasing poszukaj dalej. Ja miałem ofertę z Toyota Leasing na ok 108%.
Finalnie skończyło się na ok 105% w EFL.

Chyba, że stawki poszły do góry przez obniżkę stóp procentowych, ale tego już nie weryfikowałem- brałem pod koniec stycznia.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #266 dnia: 27 Października 2020, 14:39:43 »

Zgadzam się zTobą nie występuje to we wszystkich egzemplarzach więc jest to ściema Toyoty.
Podczas wizyty w aso poprosiłem o jazdę autem testowym w celu weryfikacji czy występuje to w ich egzemplarzach.
Cytuję "znajdę Panu ze dwa w których jest jak u Pana" tylko pewnie nie często jeżdżą nimi z klientami.
Skoro to cecha to powinna występować we wszystkich samochodach. Skoro nie występuje we wszystkich to jest usterka i powinni ją usunąć na gwarancji.
Z rozmowy nieoficjalnej z oracownikiem aso wiem że jeżeli zgrzyt występuje w danym samochodzie to z przebiegiem się nasila.
Toyota wychodzi z założenia :Co nam zrobisz ,chcesz to idź do sądu.

moja we czwartek juz przyjedzie, wiec sie wybiore do salonu..pooglądam itd  :grin:

aaa jak kiedys wpadnie usterka jak u Was ...to zrobie jak ten tu.... 

https://www.youtube.com/watch?v=TVCWKa1mbkE&t=306s

:grin: :grin:

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 27 Października 2020, 15:18:16 »

Zamawiałem auto około 20.09 i miałem ofertę na tą wersję 147,6 k brutto (lakier biała perła). Wrodzony krakus nie pozwolił mi przefiurać 4-ch tysi na farbę i wziąłem podstawowy biały, który na RAV4 podoba mi się bardziej niż perła (co innego na Lexusie :shock:). Od października zaczęła się rzekoma "wyprzedaż rocznika", a więc spodziewałbym się jeszcze lepszej ceny...
Dodatkowo jak poszukasz na forum, jest wątek, w którym koledzy oferują bon ambasadora Toyoty, a więc cena -500 (tylko pochwal się nim po negocjacjach, a nie przed ;))
Leasing mi wyszedł 106% w PKO Leasing.

Offline Yanky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #268 dnia: 27 Października 2020, 20:11:34 »
Odbieram za 1 m-c i czytam tu: ...coś puka...coś stuka....
Gdyby Rav4 za 170k była idealna to by nikt nie kupował samochodów za 300k czy 500k. A jak można obejrzeć na YT to klienci "gwiazdy" czy innych za 500k tez mają problemy ze swoimi "cackami".
Jakbyś nie pilnował i nie pucował.... i tak ktoś zaczepi cię wózkiem na parkingu. Z tym trzeba nauczyć się żyć, mam wrażenie że młodsi użytkownicy nowych samochodów mają większe wymogi co do perfekcji .

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #269 dnia: 27 Października 2020, 21:08:46 »
Odbieram za 1 m-c i czytam tu: ...coś puka...coś stuka....
Gdyby Rav4 za 170k była idealna to by nikt nie kupował samochodów za 300k czy 500k. A jak można obejrzeć na YT to klienci "gwiazdy" czy innych za 500k tez mają problemy ze swoimi "cackami".
Jakbyś nie pilnował i nie pucował.... i tak ktoś zaczepi cię wózkiem na parkingu. Z tym trzeba nauczyć się żyć, mam wrażenie że młodsi użytkownicy nowych samochodów mają większe wymogi co do perfekcji .

Perfekcja prefekcją ale wyobraź sobie że jedziesz w korku przez 0.5 godziny i w tym czasie kilkadziesiąt razy ruszasz i hamujesz i w połowie przypadków samochód zgrzyta jak stary wrak .
Wczoraj miałem taką sytuację i do domu wróciłem wk......y.
Chcesz powiedzieć że mam być szczęśliwy
że mam dziecko garbate bo sąsiad ma bardziej garbate.
Jest to mój 4 nowy samochód z salonu ale pierwszy w którym radość z nowego samochodu minęła tak szybko.
Dotychczas zdarzały się usterki ale aso usuwało je bez problemów tylko w toyocie tttm.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl