Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aro23

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #465 dnia: 22 Listopada 2020, 17:44:33 »
Ok Poszukam :-)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #466 dnia: 22 Listopada 2020, 21:23:51 »
Odbieraj i opowiedz jak pierwsze wrażenia
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2020, 21:25:31 wysłana przez Skonek1976 »

Offline aro23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #467 dnia: 23 Listopada 2020, 06:00:12 »
Oczywiście :good:

Offline Artex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #468 dnia: 24 Listopada 2020, 12:07:01 »
Dodatkowo jak poszukasz na forum, jest wątek, w którym koledzy oferują bon ambasadora Toyoty, a więc cena -500 (tylko pochwal się nim po negocjacjach, a nie przed )
Nie potrafię znaleźć jak to zdobyć, jedynie wątki że ktoś szuka. Może ktoś podpowie link do tego wątku ...

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #469 dnia: 24 Listopada 2020, 12:22:58 »
Bon ważny jest dla zamówień złożonych do 16.12.
Jeżeli ktoś zainteresowany proszę o maila na priv.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #470 dnia: 24 Listopada 2020, 12:32:30 »
Dodatkowo jak poszukasz na forum, jest wątek, w którym koledzy oferują bon ambasadora Toyoty, a więc cena -500 (tylko pochwal się nim po negocjacjach, a nie przed )
Nie potrafię znaleźć jak to zdobyć, jedynie wątki że ktoś szuka. Może ktoś podpowie link do tego wątku ...

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/board,84.0.html

Offline jarus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #471 dnia: 24 Listopada 2020, 13:12:57 »
Cześć, też rozważam zakup nowej Ravki -> cena jaką udało mi się uzyskać to 140k brutto 2.5 hybrid fwd, comfort + style, czujniki, dywaniki gumowe i kolor (granat lub ciemnoszary)
Zainteresowany jestem jeszcze hakiem, dostałem doca w którym wymienione jest kilka propozycji -> od 1800 za stały do 4300 za wertykalny. Możecie doradzić coś w sprawie haka? Szukałem tematu na forum ale niestety nie znalazłem.
Czy może ktoś polecić opony zimowe które nie będą jakieś mega głośne. Salon zaproponował Nokiany na 3k, bridgestone za 3,2k i goodeyar za 3,5k. Na oponeo niby parę groszy taniej...

Ogólnie jeszcze pytanie do wyjadaczy. Czy warto dopłacać 8k do wersji 4x4? Raczej w teren się nie wybieram, auto będzie użytkowane głównie w mieście + weekendy ok 60km do rodziców na obiad. Bardziej mi się camry podoba, ale brak możliwości założenia haka/bagażnika dachowego oraz brak AA i AC dyskwalifikuje ten samochód.

EDIT:
Jeszcze jedno pytanie. Jak samochód sprawdza się w zimie przy mrozach (ktoś tu z Suwałk napewno jest ;) ). Jak ze spalaniem i działaniem silnika hybrydowego/baterii?
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2020, 13:19:03 wysłana przez jarus »

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #472 dnia: 24 Listopada 2020, 14:31:20 »
ekendy ok 60km do rodziców na obiad. Bardziej mi się camry podoba, ale brak możliwości założenia haka/bagażnika dachowego oraz brak AA i AC dyskwalifikuje ten samochód.

Ja za comfort + style awd dostałem cenę 144 k (nie zamawiałem koloru ani czujników - poczytaj o tych dokładanych czujnikach tu na forum - różnie się one spisują). Odkąd zdecydowałem się w ogóle na samochód tego typu (takie duże wyżej zawieszone pudło), to nie było mowy o napędzie na jedną oś - uważam, że to dużo bezpieczniejsze i wygodniejsze. Poza tym mówisz o haku - wersja fwd ma maksymalne obciążenie haka 800 kg z hamulcem, awd 1650 kg. Przy okazji - mógłbyś podrzucić tego "doca", w którym masz te haki? U mnie salon na razie nie montuje, bo twierdzi, że nie mają wiązek, a poza tym dają tylko jeden do wyboru.
Jeśli chodzi o opony, to salony mają dość wygórowaną marżę - Nokiany za 3 k to śmiech na sali, chyba, że Ci jeszcze felgi dorzucili ;) Za 3,5 dostaniesz bardzo ciche Michelin Alpin 5.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #473 dnia: 24 Listopada 2020, 15:58:18 »
Dokładnie, ciche i dobre Michałki lub Good Yeary

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #474 dnia: 24 Listopada 2020, 16:31:29 »
Cześć, też rozważam zakup nowej Ravki -> cena jaką udało mi się uzyskać to 140k brutto 2.5 hybrid fwd, comfort + style, czujniki, dywaniki gumowe i kolor (granat lub ciemnoszary)
Zainteresowany jestem jeszcze hakiem, dostałem doca w którym wymienione jest kilka propozycji -> od 1800 za stały do 4300 za wertykalny. Możecie doradzić coś w sprawie haka? Szukałem tematu na forum ale niestety nie znalazłem.
Czy może ktoś polecić opony zimowe które nie będą jakieś mega głośne. Salon zaproponował Nokiany na 3k, bridgestone za 3,2k i goodeyar za 3,5k. Na oponeo niby parę groszy taniej...

Ogólnie jeszcze pytanie do wyjadaczy. Czy warto dopłacać 8k do wersji 4x4? Raczej w teren się nie wybieram, auto będzie użytkowane głównie w mieście + weekendy ok 60km do rodziców na obiad. Bardziej mi się camry podoba, ale brak możliwości założenia haka/bagażnika dachowego oraz brak AA i AC dyskwalifikuje ten samochód.

EDIT:
Jeszcze jedno pytanie. Jak samochód sprawdza się w zimie przy mrozach (ktoś tu z Suwałk napewno jest ;) ). Jak ze spalaniem i działaniem silnika hybrydowego/baterii?

Jak chcesz dopłacać do 4x4 do miasta to lepiej dopłać do wyposażenia selection bo comfort to trochę "bieda werszyn" nawet z pakietem style :)
Mi tak doradził handlowiec i teraz mogę mu podziękować. Tutaj panuje taka moda że czy Ci potrzebny czy nie to musisz brać napęd 4x4 i będziesz go testował w miejskich korkach :)
W 4x4 jest intensywnie użytkowany akumulator bo musi dać prąd na dwie osie ale i dwa silniki go ładują więc ma więcej cykli ładowania i rozładowywania niż w napędzie 2x4. Czas pokaże czy nie odbije się to na wytrzymałości baterii i nie pociągną tyle co w Priusach :(

Offline jarus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #475 dnia: 24 Listopada 2020, 16:42:22 »
wersja fwd ma maksymalne obciążenie haka 800 kg z hamulcem, awd 1650 kg. Przy okazji - mógłbyś podrzucić tego "doca", w którym masz te haki? U mnie salon na razie nie montuje, bo twierdzi, że nie mają wiązek, a poza tym dają tylko jeden do wyboru.
Hak raczej do przewozu rowerów -> z tego też powodu kompletnie camry odpadła. Jeżeli chodzi o przyczepkę to pewnie tylko w jakiś mega awaryjnych sytuacjach - buda jest tak duża że po złożeniu siedzeń można spokojnie przeprowadzać się bez zamwiania busa ;)
Zapytałem dostępność i jest info że hak mi mogą zamontować później bo jest obecnie problem z dostępnością i że taka operacja raczej popsuje otwieranie bagażnika "z buta"
Daj maila to CI podeśle, nie widzę w PW opcji załączania plików.

Jak chcesz dopłacać do 4x4 do miasta to lepiej dopłać do wyposażenia selection bo comfort to trochę "bieda werszyn" nawet z pakietem style
No bieda bieda, ale z interesujących mnie rzeczy to executive lub black a na to mi szkoda trochę hajsu po prostu. Z resztą to ogólnie dla mnie i tak psychicznie ciężka sprawa zapłacić 140k za auto xD

A możecie powiedzieć jak z jazdą hybrydą w zimie?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #476 dnia: 24 Listopada 2020, 16:52:55 »
wersja fwd ma maksymalne obciążenie haka 800 kg z hamulcem, awd 1650 kg. Przy okazji - mógłbyś podrzucić tego "doca", w którym masz te haki? U mnie salon na razie nie montuje, bo twierdzi, że nie mają wiązek, a poza tym dają tylko jeden do wyboru.
Hak raczej do przewozu rowerów -> z tego też powodu kompletnie camry odpadła. Jeżeli chodzi o przyczepkę to pewnie tylko w jakiś mega awaryjnych sytuacjach - buda jest tak duża że po złożeniu siedzeń można spokojnie przeprowadzać się bez zamwiania busa ;)
Zapytałem dostępność i jest info że hak mi mogą zamontować później bo jest obecnie problem z dostępnością i że taka operacja raczej popsuje otwieranie bagażnika "z buta"
Daj maila to CI podeśle, nie widzę w PW opcji załączania plików.

Jak chcesz dopłacać do 4x4 do miasta to lepiej dopłać do wyposażenia selection bo comfort to trochę "bieda werszyn" nawet z pakietem style
No bieda bieda, ale z interesujących mnie rzeczy to executive lub black a na to mi szkoda trochę hajsu po prostu. Z resztą to ogólnie dla mnie i tak psychicznie ciężka sprawa zapłacić 140k za auto xD

A możecie powiedzieć jak z jazdą hybrydą w zimie?

Ja bym sie nie zgodził ze Comfort to bieda. Ma to co potrzeba, teraz Comfort ma grzane siedzenia i jest to wystarczające. Zreszta sporo nas tu ma Comfort + Style i jakoś nikt nie płacze. A 140k na auto dla szarego zjadacza chleba to spora kwota.....Taka moja dygresja.
W mieście 4x4 raczej Ci sie nie przyda, a 8k możesz przeznaczyć na wakacje.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2020, 16:56:23 wysłana przez Skonek1976 »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #477 dnia: 24 Listopada 2020, 17:02:47 »
A mnie handlowiec doradził, zamiast wyższego pakietu bierz 4x4. I faktycznie, Selection za dużo więcej nie ma, a napęd przydaje się choćby przy dynamicznym włączaniu się do jazdy z podporządkowanej.
Jeździłem testowo 4x2 i jednak w takich wypadkach się trochę ślizgał.
Tak więc każdy doradzi co innego. Jedni wyposażenie, inni napęd.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #478 dnia: 24 Listopada 2020, 17:07:26 »
taka operacja raczej popsuje otwieranie bagażnika "z buta"
U mnie też taka wersja na chwilę obecną, ale z forum wynika, że są serwisy, które to ogarniają bez psucia. Mi osobiście jakoś strasznie na tym nie zależy, ale uważam, że jest druciarstwem taki montaż, że przestaje działać inna rzecz.
Tutaj panuje taka moda że czy Ci potrzebny czy nie to musisz brać napęd 4x4 i będziesz go testował w miejskich korkach :)
Ja byłem na niego zdecydowany przed rejestracją na forum ;-) Nikogo nie namawiam. Wady i zalety obu napędów są chyba oczywiste, także każdy musi według swoich potrzeb patrzeć. Kolega napisał, że jest z Suwałk, a więc zakładam, że jemu AWD bardziej się przyda niż Tobie w Warszawie.

W 4x4 jest intensywnie użytkowany akumulator bo musi dać prąd na dwie osie ale i dwa silniki go ładują więc ma więcej cykli ładowania i rozładowywania niż w napędzie 2x4. Czas pokaże czy nie odbije się to na wytrzymałości baterii i nie pociągną tyle co w Priusach :(
To informacja z Toyoty czy jesteś internetowym inżynierem? ;)

Offline jarus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #479 dnia: 24 Listopada 2020, 17:14:12 »
Kolega napisał, że jest z Suwałk
dementuje, chodziło raczej o zapytanie jak auto (konkretnie napęd hybrydowy, bateria) sobie radzi w prawdziwej zimie, a jak wiadomo Suwałki to polski biegun zimna :P

A 140k na auto dla szarego zjadacza chleba to spora kwota.....Taka moja dygresja
To będzie moje pierwsze auto z salonu. Rozważałem chyba miliard opcji, od Niemieckich marek premium (a co tam!) po bidne Dacie. Wszystkie auta mają swoje mankamenty.
Ja osobiście uważam że 140k za auto to spora kwota, szczególnie w tych niespokojnych czasach ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2020, 17:23:04 wysłana przez jarus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl