Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #795 dnia: 06 Stycznia 2021, 18:43:59 »
Każdą elektronikę można łatwo rozbroić, więc złodziej nie będzie się męczył z blokadą mechaniczną.
U mnie sie chyba nie męczył, bo ukradł mi Toyotę w ciągu dnia.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #796 dnia: 06 Stycznia 2021, 18:46:10 »
A jakie zabezpieczena miałeś

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #797 dnia: 06 Stycznia 2021, 18:51:53 »
usypianie pilota poprzez wprowadzenie w tryb "power-save" (instrukcja str. 194)
Dzięki za wskazówkę. Chyba jednak uzbroję się w cierpliwość i przeczytam instrukcję. Te ponad 600 str. dotąd mnie odstraszało ale jednak warto.

Offline RAVioli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #798 dnia: 06 Stycznia 2021, 18:55:54 »
Po pierwsze musisz sobie odpowiedzieć, po co Ci to zabezpieczenie. Jako drugie zabezpieczenie dla ubezpieczyciela? Dla własnej świadomości, że auto jest bezpieczne? Jeszcze inny powód?

Myślę że mix. Do ubezpieczenia oraz żeby choć trochę utrudnić życie potencjonalnenu złodziejowi.

Oba zabezpieczenia diler dorzucił "gratis". Mailem trochę problemów w innych samochodach z alarmami więc się boje trochę Cobry z drugiej strony to coś więcej niż BLE i może już nie tak problematyczne jak wcześniejsze wersje.

Dzięki za odpowiedzi!

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #799 dnia: 06 Stycznia 2021, 19:00:42 »
Oprócz tego co wymieniłeś są mechaniczne blokady skrzyni biegów, różnego rodzaju zabezpieczenia przed kradzieżą na walizkę (od folii aluminiowej do rozwiązań elektronicznych) i różne inne, mniej standardowe opcje.

Jeśli chodzi o kradzież na walizkę, i jeśli chodzi o mnie, to wydaje mi się, że systematyczne usypianie pilota poprzez wprowadzenie w tryb "power-save" (instrukcja str. 194) załatwia sprawę.

Jest to jedno z rozwiązań elektronicznych, najtańsze (dla tych, którzy je dostali z MY2021) i najprostsze, ale nie jedyne.

Ano właśnie, podobno są jakieś patenty elektroniczne na to.  We francuskim cenniku Rav4, jest napisane, że system bezkluczykowy jest zabezpieczony przeciwko atakom na walizkę od produkcji 08/2020.  Ciekawe, na czym to polega i czy w modelach sprzedawanych w Polsce też to jest.

Jeśli chodzi o power-save, to wydaje się, że jest to od samego początku produkcji tej generacji.

Jeszcze widziałem taki patent, który polega na tym, że zakłada się między baterią a elektrodą w pilocie jakiś super-zminiaturyzowany układ, który wykrywa nasze ruchy i ma wnioskować kiedy to jesteśmy dalej od samochodu i odcinać zasilanie.  Tylko to mi się wydaje możliwie zawodne (jak jednak stwierdzi, że można zasilić a jesteśmy daleko) i potencjalnie upierdliwe (jak nie zasili kiedy potrzeba).

Offline bartekb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #800 dnia: 06 Stycznia 2021, 19:05:49 »
Ano właśnie, podobno są jakieś patenty elektroniczne na to.  We francuskim cenniku Rav4, jest napisane, że system bezkluczykowy jest zabezpieczony przeciwko atakom na walizkę od produkcji 08/2020.  Ciekawe, na czym to polega i czy w modelach sprzedawanych w Polsce też to jest.

Jeśli chodzi o power-save, to wydaje się, że jest to od samego początku produkcji tej generacji.

Jeszcze widziałem taki patent, który polega na tym, że zakłada się między baterią a elektrodą w pilocie jakiś super-zminiaturyzowany układ, który wykrywa nasze ruchy i ma wnioskować kiedy to jesteśmy dalej od samochodu i odcinać zasilanie.  Tylko to mi się wydaje możliwie zawodne (jak jednak stwierdzi, że można zasilić a jesteśmy daleko) i potencjalnie upierdliwe (jak nie zasili kiedy potrzeba).

Mi właśnie diler "sprzedawał" power-save jako zabezpieczenie przeciwkradzieżowe, wprowadzone od roku modelowego 2021. Nie wiem, czy to prawda.

To drugie, co wspominasz, to polski produkt: keyless protector. Jest o tym film na kanale zachara na yt.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #801 dnia: 06 Stycznia 2021, 19:08:00 »
bezkluczykowy jest zabezpieczony przeciwko atakom na walizkę od produkcji 08/2020. 
Kluczyk się usypia jak wykryje że nie jest używany, Ala na czym to polega nie wiem.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #802 dnia: 06 Stycznia 2021, 19:10:02 »
Jedyne dobre zabezpieczenie to zabezpieczenie nie montowane wwedlug uklepanej instrukcji powtarzanej przy montażu za każdym razem. Odcięte te same kable. Wiązki puszczone tak samo. Byle szybko byle następny to popularne podejście niestety.

Liczy się inwencja montażysty i perfekcyjny sposób montażu (kamuflaż)

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #803 dnia: 06 Stycznia 2021, 20:21:54 »
bezkluczykowy jest zabezpieczony przeciwko atakom na walizkę od produkcji 08/2020.
Kluczyk się usypia jak wykryje że nie jest używany, Ala na czym to polega nie wiem.

A ja miałem na myśli wymuszenie power-save poprzez dwa kliknięcie na otwartą kłódkę podczas trzymania wciśniętej zamkniętej kłódki na pilocie.  To wg. instrukcji jest od początku.  Co do jakiegoś dodatkowego zabezpieczenia, to nie mogę niczego znaleźć w instrukcji, no ale może ten brak informacji jest akurat zamierzony.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #804 dnia: 06 Stycznia 2021, 20:29:00 »
Tymczasem, top 10 najczęściej kradzionych samochodów w Wawie to marki japońskie, w tym RAV4 na 8 pozycji.
Kurcze blade, o tym nie miałem pojęcia jak zamawiałem.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #805 dnia: 06 Stycznia 2021, 20:40:52 »
Tymczasem, top 10 najczęściej kradzionych samochodów w Wawie to marki japońskie, w tym RAV4 na 8 pozycji.

No właśnie.  Może jednak najlepiej złodzieja odstraszyć obtłukując i rysując sobie karoserię, i tylko nie szpachlować ani inaczej zabezpieczać, żeby korozja podgryzła i często nie myć, żeby brud się wgryzł.  Tylko po co wtedy ten lakier za 2900? :/

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #806 dnia: 06 Stycznia 2021, 21:32:45 »
A tak trochę z innej beczki? Bywają jakieś promocje na firmową nawigację? Jaki to jest rząd?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #807 dnia: 06 Stycznia 2021, 21:52:53 »
A tak trochę z innej beczki? Bywają jakieś promocje na firmową nawigację? Jaki to jest rząd?
Na pewno bywają przy zakupie auta, ja ją dostałem za free  :)  Ponegocjuj i zobacz ile można ugrać, to nic nie kosztuje.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #808 dnia: 06 Stycznia 2021, 21:56:40 »

No właśnie.  Może jednak najlepiej złodzieja odstraszyć obtłukując i rysując sobie karoserię, i tylko nie szpachlować ani inaczej zabezpieczać, żeby korozja podgryzła i często nie myć, żeby brud się wgryzł.  Tylko po co wtedy ten lakier za 2900? :/

Positive thinking  :grin:

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #809 dnia: 06 Stycznia 2021, 22:15:31 »
Jak złodziej zdecyduje się na kradzież i wejdzie do samochodu lepiej aby mu się udało.
Znane są przypadki gdy nie mogli odjechać to odpalają w środku gaśnicę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl