Oprócz tego co wymieniłeś są mechaniczne blokady skrzyni biegów, różnego rodzaju zabezpieczenia przed kradzieżą na walizkę (od folii aluminiowej do rozwiązań elektronicznych) i różne inne, mniej standardowe opcje.
Jeśli chodzi o kradzież na walizkę, i jeśli chodzi o mnie, to wydaje mi się, że systematyczne usypianie pilota poprzez wprowadzenie w tryb "power-save" (instrukcja str. 194) załatwia sprawę.
Jest to jedno z rozwiązań elektronicznych, najtańsze (dla tych, którzy je dostali z MY2021) i najprostsze, ale nie jedyne.
Ano właśnie, podobno są jakieś patenty elektroniczne na to. We francuskim cenniku Rav4, jest napisane, że system bezkluczykowy jest zabezpieczony przeciwko atakom na walizkę od produkcji 08/2020. Ciekawe, na czym to polega i czy w modelach sprzedawanych w Polsce też to jest.
Jeśli chodzi o power-save, to wydaje się, że jest to od samego początku produkcji tej generacji.
Jeszcze widziałem taki patent, który polega na tym, że zakłada się między baterią a elektrodą w pilocie jakiś super-zminiaturyzowany układ, który wykrywa nasze ruchy i ma wnioskować kiedy to jesteśmy dalej od samochodu i odcinać zasilanie. Tylko to mi się wydaje możliwie zawodne (jak jednak stwierdzi, że można zasilić a jesteśmy daleko) i potencjalnie upierdliwe (jak nie zasili kiedy potrzeba).