Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65211 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #390 dnia: 11 Października 2025, 10:28:16 »
Toyota zamiata ten temat tak pod dywan, bo okazuje się, że problem jest przynajmniej od 2018r. i dotyczy też Corolli czy Auris, a oni mają nas jako właścicieli gdzieś, bo lepiej zaoszczędzić na homologacji niż legalnie zezwalać na opcjonalne rozmiary kół, na których inne wersje wyposażeniowe wychodzą.
Sądzę że to jest mocne uproszczenie tematu homologacji. Sedno sprawy może być w statystykach czyli koszt homologowania danej opcji auta vs ilość osób które mają problem z założeniem łańcuchów na koła.
Dokładnie tak jest. MSZ.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #391 dnia: 11 Października 2025, 10:28:29 »
czy to już ten moment gdy zasadnym będzie wybrać się po popcorn?  :-)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #392 dnia: 11 Października 2025, 10:30:01 »
Sedno sprawy może być w statystykach czyli koszt homologowania danej opcji auta vs ilość osób które mają problem z założeniem łańcucha

Dokladnie. Ten problem dotyczy jednej osoby w Polsce.
Jeżeli wg Ciebie jedna osoba w Polsce jeździ RAVką w góry zimą i chce móc jeździć po drogach z oznaczeniem C-18 albo po prostu tam gdzie RAVka może mieć ciężko to ciekaw jestem kto według Ciebie kupuje te auta, bo chyba mamy zupełnie inne założenia wstępne co do tego modelu.
Większość po prostu zakłada łańcuchy na 19” albo zakłada koła 18” lub 17”

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #393 dnia: 11 Października 2025, 10:31:09 »
To już bardziej wiarygodnego źródła informacji nie będzie:

https://www.austria.info/pl/informacje-praktyczne/samochodem/

Austria - Albo opony zimowe z alpejskim znaczkiem albo łańcuchy.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
Mylisz się. Na drodze oznakowanej znakiem C-18 masz obowiązek założyć łańcuchy niezależnie od rodzaju ogumienia. Także na na opony zimowe. Poza tym tak, zimówki lub letnie z łańcuchami.
W praktyce nikt nie zakłada na zimówki łańcuchów a tym bardziej jak ma napęd na 4 koła bo to bez sensu.
Ten znak w Polsce najczęściej dotyczy samochodów ciężarowych.

NAJCZĘŚCIEJ - to słowo nie oznacza TYLKO

« Ostatnia zmiana: 11 Października 2025, 10:45:51 wysłana przez Walianders »

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #394 dnia: 11 Października 2025, 10:33:29 »
czy to już ten moment gdy zasadnym będzie wybrać się po popcorn?  :-)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #395 dnia: 11 Października 2025, 10:47:43 »
"czy naprawdę tylko ja widzę tutaj wykluczenie?"

Nie. Jeszcze ktoś się znajdzie, kto chce być bardziej papieski od papieża.

Z całym szacunkiem, ale merytoryczność Twoich komentarzy od początku jest mocno wątpliwa, jak ten odnośnie obowiązywania znaku C-18 tylko dla ciężarówek np.
Nigdy nie napisałem że c-18 obowiązuje tylko samochody ciężarowe. Pisałem że najczęściej c-18 jest z białą tablicą na której jest samochód ciężarowy. Chyba masz problem z interpretacją tekstu pisanego.

Zrozumiałem co napisałeś, ale osobiście z takimi piktogramami się nie spotkałem, a miejsca, w które chciałbym jeździć zimą mogą wymagać łańcuchów od każdego pojazdu i nie mam zamiaru być wykluczonym przez patologię producenta. Rozumiem, że jak pada śnieg to Ty jak pisałeś wolisz zostać w domu, ale nie wszyscy mają takie preferencje. Jeżeli Twoim zdaniem papieskim jest to, że nie chcę stracić gwarancji ani mieć problemów z ubezpieczycielem to chyba mamy inne zrozumienie tego powiedzenia.
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2025, 10:53:42 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #396 dnia: 11 Października 2025, 10:57:49 »
Sedno sprawy może być w statystykach czyli koszt homologowania danej opcji auta vs ilość osób które mają problem z założeniem łańcucha

Dokladnie. Ten problem dotyczy jednej osoby w Polsce.
Jeżeli wg Ciebie jedna osoba w Polsce jeździ RAVką w góry zimą i chce móc jeździć po drogach z oznaczeniem C-18 albo po prostu tam gdzie RAVka może mieć ciężko to ciekaw jestem kto według Ciebie kupuje te auta, bo chyba mamy zupełnie inne założenia wstępne co do tego modelu.
Większość po prostu zakłada łańcuchy na 19” albo zakłada koła 18” lub 17”
No to skoro większość chce ryzykować utratą gwarancji i/lub problemami z ubezpieczycielem, zwłaszcza w przypadku leasingu, uważając taki stan rzeczy za normę to spoko, ale ja kupując SUVa za 230k na coś takiego się nie pisałem, łącznie z obsługą TCE, która zamiast wydać zgodę udaje, że tematu nie ma i nie było.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #397 dnia: 11 Października 2025, 11:02:24 »
Jeżeli wg Ciebie jedna osoba w Polsce jeździ RAVką w góry zimą i chce móc jeździć po drogach z oznaczeniem C-18 albo po prostu tam gdzie RAVka może mieć ciężko to ciekaw jestem kto według Ciebie kupuje te auta

Tacy którzy nie rozpętują piekla gdzie go nie ma. 90% narciarzy ma gorsze auta niz rav. Ci narciarze, którzy mają rav -  z reguły zakładają dobre zimowki i nigdy nie musza zakładac łańcuchów. Ci którzy jux muszą - moga sobie założyć dodatkowe koła 18tki - homologacja dotyczy modelu - a ten jest homologowany na różne koła - nie tylko 19calowe - sposób interpretacji przepisów w tym wątku jest co najmniej wątpliwy
Planuję kupić najlepsze możliwe zimówki i być może praktycznie nie będzie potrzeby zakładania łańcuchów, ale jak będzie w Polsce czy za granicą znak C-18 to nie mam zamiaru być wykluczonym przez fakt patologii homologacyjnej producenta. Wybacz, ale niestety się mylisz z tymi 18stkami, RAV4 powyżej komfort mają w CoC homologację tylko na 19 i zakładając jakikolwiek inny rozmiar (mimo, że Comfort wyjeżdża na 17/18) możesz mieć skrajnie problem z ubezpieczycielem jeżeli ktoś będzie nadgorliwy i będzie Ci chciał wykazać, że niehomologowane koła miały związek ze szkodą.

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #398 dnia: 11 Października 2025, 11:04:07 »
No to skoro większość chce ryzykować utratą gwarancji i/lub problemami z ubezpieczycielem, zwłaszcza w przypadku leasingu, uważając taki stan rzeczy za normę to spoko, ale ja kupując SUVa za 230k na coś takiego się nie pisałem, łącznie z obsługą TCE, która zamiast wydać zgodę udaje, że tematu nie ma i nie było.
dlaczego miałbyś stracić gwarancję? naprawa ewentualnych uszkodzeń zawieszenia i tak nie jest realizowana w ramach gwarancji, niezależnie od wielkości kół
problemów z ubezpieczeniem bym się nie spodziewał, Toyota to jednak marka wybierana przez... ludzi, którzy z ułańską fantazją już się rozstali, likwidator szkody nie będzie szukał modów w aucie
TCE nie może wydać zgody na coś, czego nie homologowała, ja ich całkowicie rozumiem
na Twoim miejscu brałbym 18-tki i zapomniałbym o problemie

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #399 dnia: 11 Października 2025, 11:04:30 »
Jeżeli wg Ciebie jedna osoba w Polsce jeździ RAVką w góry zimą i chce móc jeździć po drogach z oznaczeniem C-18 albo po prostu tam gdzie RAVka może mieć ciężko to ciekaw jestem kto według Ciebie kupuje te auta

Tacy którzy nie rozpętują piekla gdzie go nie ma. 90% narciarzy ma gorsze auta niz rav. Ci narciarze, którzy mają rav -  z reguły zakładają dobre zimowki i nigdy nie musza zakładac łańcuchów. Ci którzy jux muszą - moga sobie założyć dodatkowe koła 18tki - homologacja dotyczy modelu - a ten jest homologowany na różne koła - nie tylko 19calowe - sposób interpretacji przepisów w tym wątku jest co najmniej wątpliwy
Planuję kupić najlepsze możliwe zimówki i być może praktycznie nie będzie potrzeby zakładania łańcuchów, ale jak będzie w Polsce czy za granicą znak C-18 to nie mam zamiaru być wykluczonym przez fakt patologii homologacyjnej producenta. Wybacz, ale niestety się mylisz z tymi 18stkami, RAV4 powyżej komfort mają w CoC homologację tylko na 19 i zakładając jakikolwiek inny rozmiar (mimo, że Comfort wyjeżdża na 17/18) możesz mieć skrajnie problem z ubezpieczycielem jeżeli ktoś będzie nadgorliwy i będzie Ci chciał wykazać, że niehomologowane koła miały związek ze szkodą.
Nie „będzie chciał” a „udowodni”.
A to zupełnie inna sprawa.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #400 dnia: 11 Października 2025, 11:06:26 »
Nie wiem skąd ten strach przed utratą gwarancji czy problememi z leasingiem. Odwagi nieco! Albo zamiast tracić czas na spory na forum gdzie  nikt nie bierze odpowiedzialności za swoje słowa (to nie jest zarzut tylko specyfika takich miejsc) - zadzwoń do jakiegod prawnika - bo moim zdaniem możesz bez żadnych konsekwencji założyć - z odpowiednimi.oponami - koła mniejsze.
Zakładając łańcuchu na 19 jeżeli coś się stanie z podwoziem możesz stracić gwarancję, bo Toyota zabrania korzystania z łańcuchów na 19 i nawet niektórzy producenci łańcuchów mają odnośnie tego patologicznego przypadku adnotację, że nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne szkody. Co do założenia mniejszych kół to tak jak pisałem, ryzyko jest generalnie małe, ale teoretycznie ubezpieczyciel może się doczepić, że to jest niehomologowany rozmiar, a że mam to auto w leasingu to ryzykowałbym jeszcze problemami z bankiem.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #401 dnia: 11 Października 2025, 11:42:52 »
"czy naprawdę tylko ja widzę tutaj wykluczenie?"

Nie. Jeszcze ktoś się znajdzie, kto chce być bardziej papieski od papieża.

Z całym szacunkiem, ale merytoryczność Twoich komentarzy od początku jest mocno wątpliwa, jak ten odnośnie obowiązywania znaku C-18 tylko dla ciężarówek np.
Nigdy nie napisałem że c-18 obowiązuje tylko samochody ciężarowe. Pisałem że najczęściej c-18 jest z białą tablicą na której jest samochód ciężarowy. Chyba masz problem z interpretacją tekstu pisanego.

Zrozumiałem co napisałeś, ale osobiście z takimi piktogramami się nie spotkałem, a miejsca, w które chciałbym jeździć zimą mogą wymagać łańcuchów od każdego pojazdu i nie mam zamiaru być wykluczonym przez patologię producenta. Rozumiem, że jak pada śnieg to Ty jak pisałeś wolisz zostać w domu, ale nie wszyscy mają takie preferencje. Jeżeli Twoim zdaniem papieskim jest to, że nie chcę stracić gwarancji ani mieć problemów z ubezpieczycielem to chyba mamy inne zrozumienie tego powiedzenia.
Gdzie pisałem, że gdy pada śnieg, wolę zostać w domu? Pisałem że nie mogę się doczekać aż porządnie sypnie śniegiem bo czekam na sezon skiturowy. Zimą przynajmniej dwa razy w tygodniu jestem w górach prywatnie (nie licząc przejazdów zawodowych po beskidzkich terenach) i nigdzie w Polsce lub na Słowacji nie spotkałem się ze znakiem c-18 obowiązującym samochody osobowe. Przez ostatnie 20 lat założyłem raz łańcuchy do verso aby zaparkować na pochylonym i mocno zaśnieżonym parkingu (raptem 10 metrów manewrowania).
Wdałem się w tą dyskusję z wiarą że pomogę i zawrócę z błędnie obranej drogi ale jednak bez skutecznie.
Jeśli ktoś spotka się w Europie z obowiązkiem założenia łańcuchów na drodze publicznej pomimo jazdy na oponach zimowych, bardzo proszę o informację gdzie jest to miejsce.
Peace

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #402 dnia: 11 Października 2025, 11:45:13 »
Jakub - daj znać jakie decyzje podjąłeś i jak już prosiłem wyżej - ile razy założyłeś łańcuchy. Bez złosliwości - bo przecież zyczliwie Ci sugerowaliśmy rozwiązania. Pozdrawiam.
Jasne, na razie czekam na finalną decyzję TCE po pisemnej skardze do Prezesa Zarządu (sic!), bo chciałbym mieć jednak podkładkę na 18stki, które można normalnie używać z łańcuchami, gdzie wybór łańcuchów jest większy i same koła są tańsze. Dzięki też wszystkim za wszelkie rady i sugestie, udanego weekendu! :)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #403 dnia: 11 Października 2025, 12:19:43 »
Kup porządne opony 19 cali, a łańcuchy zapakuj do kufra i miej poczucie, że wszystko co mogłeś to zrobiłeś. Ja jak są duże śniegi to siedzę w domu.
@Walianders przepraszam, pomyliłem Cię z innym użytkownikiem, teraz faktycznie widzę, że pisałeś o skiturach, tak że zwracam honor! Jak już napisałem wcześniej cieszę się, że auto Ci służy i że nie masz podobnego problemu jak ja, nikomu go zasadniczo nie polecam, bo to jest całościowo patologia, zwłaszcza podejście TCE do tego tematu.
Co do ogółu to ja naprawdę nie chcę robić z igły widły, zamówiłem sobie oryginalne felgi 18, czekały już u wulkanizatora, który miał mi skombinować Micheliny i dowiedziałem się w trakcie dyskusji tutaj, że homologacja jest tylko na 19, na które nie można założyć łańcuchów. Teraz muszę zwracać te felgi czekając z wysyłką na ewentualną zmianę zdania TCE i rozważając jeszcze eskalowanie do UOKiKu. Cała sytuacja mnie mocno męczy i jest dla mnie paranoją, że w ogóle mam takie dylematy kupując nowego SUVa, którym chciałbym czasami wybrać się w góry mniej dostępne (np. Bieszczady), gdzie te łańcuchu praktycznie i prawnie mogą być potrzebne i nie zastanawiać się czy uszkodzę auto albo czy będę miał problem z ubezpieczycielem.
Dla tych, którzy uważają, że problemu nie ma polecam poszukać po homologacji na tym forum, żeby zobaczyć, że problem jest też w Corolli, Aurisie i w sumie ciekawe jeszcze w ilu innych modelach i TCE raz daje pozwolenie na korzystanie z opcjonalnego rozmiaru opon, a raz nie.
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2025, 12:22:16 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #404 dnia: 11 Października 2025, 17:08:52 »
Na twoim miejscu, szedłbym w kierunku braku poinformowania ASO na etapie zakupu, że przy wersji Executive nie można używać łańcuchów. Tę informację dopiero powziąłeś po tym jak kupiłeś samochód i zacząłeś czytać instrukcję w której zapisanej jest że używanie łańcuchów zabronione. Także żądaj zwrotu kasy i oddaj samochód sprzedawcy. Jedyne rozsądne rozwiązanie jak dla Ciebie. Szkoda życia, kup sobie inny pojazd, lub wyjedź do kraju w którym nie ma zimy i problem akurat nie będzie występował. Ja też o tym na etapie zakupu nie byłem informowany przez sprzedawcę, ale mi to nie przeszkadza - jak pada dość mocny śnieg i jest go dużo na drogach to jednak wolę siedzieć w domu. Jest bezpieczniej. Najlepiej się wtedy podziwia przyrodę spacerujac :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl