Kup porządne opony 19 cali, a łańcuchy zapakuj do kufra i miej poczucie, że wszystko co mogłeś to zrobiłeś. Ja jak są duże śniegi to siedzę w domu.
@Walianders przepraszam, pomyliłem Cię z innym użytkownikiem, teraz faktycznie widzę, że pisałeś o skiturach, tak że zwracam honor! Jak już napisałem wcześniej cieszę się, że auto Ci służy i że nie masz podobnego problemu jak ja, nikomu go zasadniczo nie polecam, bo to jest całościowo patologia, zwłaszcza podejście TCE do tego tematu.
Co do ogółu to ja naprawdę nie chcę robić z igły widły, zamówiłem sobie oryginalne felgi 18, czekały już u wulkanizatora, który miał mi skombinować Micheliny i dowiedziałem się w trakcie dyskusji tutaj, że homologacja jest tylko na 19, na które nie można założyć łańcuchów. Teraz muszę zwracać te felgi czekając z wysyłką na ewentualną zmianę zdania TCE i rozważając jeszcze eskalowanie do UOKiKu. Cała sytuacja mnie mocno męczy i jest dla mnie paranoją, że w ogóle mam takie dylematy kupując nowego SUVa, którym chciałbym czasami wybrać się w góry mniej dostępne (np. Bieszczady), gdzie te łańcuchu praktycznie i prawnie mogą być potrzebne i nie zastanawiać się czy uszkodzę auto albo czy będę miał problem z ubezpieczycielem.
Dla tych, którzy uważają, że problemu nie ma polecam poszukać po homologacji na tym forum, żeby zobaczyć, że problem jest też w Corolli, Aurisie i w sumie ciekawe jeszcze w ilu innych modelach i TCE raz daje pozwolenie na korzystanie z opcjonalnego rozmiaru opon, a raz nie.