Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65152 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline us21

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Października 2020, 17:38:46 »
Dziwią mnie te negatywne opinie nt. całorocznych opon. Może piszcie jaką markę i model użytkowaliście. Ja mam Michelin CrossClimate od 3 lat w drugim aucie i jestem bardzo zadowolony - nie miałem nigdy problemów na mokrym ani na suchym, a samochód ma tył napęd i maks moment 500 Nm, także sądzę, że w AWD tym bardziej się sprawdzą. A może się mylę i w SUVie to nie zdaje egzaminu? Zimy są coraz łagodniejsze i opona całoroczna wydaje się być dobrym kompromisem, bo w zakresie 0-10 opona letnia staje się zbyt twarda, a zimowa znowu zbyt miękka - tu pozostaje pole do popisu dla producentów - mogliby wprowadzić do sprzedaży oponę jesienno-wiosenną ;-)

I to jest słuszna koncepcja. 4 opony na 4 pory roku. ;-)
Na poważnie to już chyba wiem o co chodzi. Osoby, które mają ciągłe problemy z oponami starają się pokonać ten sam dystans w tym samym czasie niezależnie od warunków atmosferycznych.
Czasem trzeba trochę zwolnić przed zakrętem lub zostawić więcej miejsca przed sobą, wtedy opony staną się mniejszym problemem.
Czasem zastanawiam się kto kupuje opony inne niż premium skoro są niebezpieczne i mam wrażenie, że niektórzy uważają, że lepiej mieć używanego, poniemieckiego Michelina niż nową Dębicę.
Pierwsze takie dyskusje czytałem już chyba w latach 90. Do dziś pamiętam jak znawcy zarzekali się, że hamuje tylko zestaw tarcze Brembo i klocki Ferodo. Wszystko inne to narażanie się na wypadek. ;-)

« Ostatnia zmiana: 14 Października 2020, 17:41:16 wysłana przez us21 »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Października 2020, 21:45:57 »
A musiałeś kiedyś nagle zahamować bo z boku wyskoczył czy dzik, sarna lub wyjechało na zablokowanych kołach auto na Dębicach?
Albo podjechać w zimie pod górkę?
Ja pamiętam jak stałem w zimie w kolejce przed podjazdem na całkiem nieduże wzgórze. Jeden próbował kilka razy, rezygnował i z tobołami do hotelu pod górę na piechotę. I tak kilku, jeden czy dwóch dali radę. Ja jeszcze wtedy na UltraGrip 4, przedni napęd, Saab 9-5, podjechałem - nie było łatwo, ale byłem na górze.
Kupuję najlepsze opony na jakie mnie stać.

A hamulce - spaliłem niemal nówkę zestaw EBC Turob Groove + Green Stuff. Ale przed wypadkiem na ekspresówce się zatrzymałem z jakieś 1m zapasu. Za to gościu, który jechał równo za mną, ratował się rowem i finalnie wylądował przede mną. Ale zestaw EBC kosztował 1700PLN, gdy oryginały w ASO były tańsze. I możesz sobie sam odpowiedzieć czy było warto.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Października 2020, 22:09:55 »
Latem jak gorąco to chodzę w sandałach (obowiązkowo z białą skarpetą :) ) Zima jak mroźna to kozak się znajdzie, szczególnie jak był śnieg, ale można też cały rok w półbutach, bo choć latem trochę parzy, a zimą śnieg włazi do środka, jest oszczędność.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Października 2020, 08:02:09 »
Absolutnie nie polecam całorocznych, kupiłem najdroższe jakie były w poprzednim aucie - żeby było bezpiecznie. Na mokrym jest fatalnie, bardzo łatwo tracą przyczepność. Nigdy więcej.
Witajcie czy ktoś użytkuje takie opony zimowe:
https://www.oponeo.pl/dane-opony/hankook-winter-i-cept-evo2-suv-w320a-225-60-r18-104-h-/308771677?origin=shopping&gclid=Cj0KCQjwoJX8BRCZARIsAEWBFMJX4I9dWywP8gV4bWl61dKtYDoulOkhyktXVDRCUrs4YuhtDv0xbr8aAho7EALw_wcB

Dostałem je w zeszłym roku przy zakupie nowego samochodu.............. i po przejażdżce po śniegu zdjąłem je i sprzedałem, wracając do znienawidzonych na tym forum Dunlopów  :cool: :grin:
Nie wiem czy w przypadku tych opon można było mówić o jakiejkolwiek trakcji na śniegu i mokrym asfalcie - ale czasami cena opon zwycięża ;)

Czyli całoroczne nie, zimówki Hankooka również nie. Za chwilę na placu boju spośród dziesiątek opon pozostanie jeden albo dwa modele superpremium. ;-)
Wszystko po to, żeby zamontować w średniej klasie suvie o raczej "emeryckim" charakterze.

Wymieniamy między sobą informacje ale decyzja o zakupie konkretnych opon należy tylko i wyłącznie do właściciela. Każdy z nas ma inne  doświadczenia z oponami, jeździmy różnymi samochodami i na różnych oponach oraz mamy rożny styl jazdy. Dla mnie cena opony, która zakładam do swojego samochodu, nie jest żadnym czynnikiem decydującym o zakupie. Dla mnie liczy się przede wszystkim przyczepność danej opony w warunkach do których została stworzona, dlatego od ok. 10 lat jeżdżę tylko na Dunlopach.
Toyota Corolla SD 2018

Offline us21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Października 2020, 08:42:18 »
... dlatego od ok. 10 lat jeżdżę tylko na Dunlopach.

Popieram i polecam, w swoich samochodach też mam Dunlopy.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Października 2020, 10:31:08 »
Wymieniamy między sobą informacje ale decyzja o zakupie konkretnych opon należy tylko i wyłącznie do właściciela. Każdy z nas ma inne  doświadczenia z oponami, jeździmy różnymi samochodami i na różnych oponach oraz mamy rożny styl jazdy. Dla mnie cena opony, która zakładam do swojego samochodu, nie jest żadnym czynnikiem decydującym o zakupie. Dla mnie liczy się przede wszystkim przyczepność danej opony w warunkach do których została stworzona, dlatego od ok. 10 lat jeżdżę tylko na Dunlopach.
Oczywiście że tak. Niefrasobliwie napisałem że kupiłem najdroższe jakie były, jakby chodziło o cenę. Były to najlepsze opony do mojego auta, niestety były też najdroższe.
Całoroczne są kompromisem, więc założyłem że opony premium będą tracić jak najmniej do opon zarówno letnich bądź zimowych. Być może jest to prawda, ale nadal są daleko od dobrych letnich/zimowych. Przynajmniej w moim przypadku.

Offline Misquamacus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Października 2020, 14:18:53 »
Dwie sprawy:

- Czy do RAVki trzeba rozpatrywać opony zimowe wzmacniane czy niekoniecznie?
- Czy jeśli homologacja jest w dokumentacji tylko na felgi o rozmiarze 19" to innych (mniejszych) nie ma co brać pod uwagę?

Dzięki za pomoc.

Offline Tepus

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Października 2020, 16:46:41 »
Też jestem przed zakupem zimowych. Goodyeary Ultra Grip SUV GEN-1 rzeczywiście chyba są najlepsze - wg mojego rozeznania. Ale czy warto tylko płaci (1.050 zł sztuka)? Zastanawiam się nad NOKIANAMI WR SUV 4 (575 zł), względnie CONTINENTALAMI TS 860S... (768 zł). Pochwalcie się jaki opony zakładacie na zimę. I przy okazji doradźcie .... :)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Października 2020, 18:27:52 »
Jeśli cię cena goodyer  za wysoka, to weź Continentale. Dunlopy sprawdzałeś ?
Toyota Corolla SD 2018

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2020, 19:58:41 wysłana przez Krisman »

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Października 2020, 12:27:05 »
Pochwalcie się jaki opony zakładacie na zimę. I przy okazji doradźcie ....

Ja zgodnie z sugestią kupiłem Goodyeary Ultra Grip SUV GEN-1 - 2400 zł z końcówki 2019 r. wiec wydaje mi się że niezły deal. Zastanawiam się czy nie zlecić przełożenie opon w serwisie - przy okazji podniesliby mi światła bo faktycznie świecą trochę za krótko.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Października 2020, 13:39:37 »
Będzie Pan zadowolony, cytując klasyka

Pierwsze co odczujesz od razu, to cicha i "miękka" praca, sam zobaczysz

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Października 2020, 17:54:54 »
Długo zastanawiałem się nad kupnem opon zimowych i w końcu po opiniach znajomych oraz zaczerpniętych z internetu zdecydowałem się na zakup( do drugich felg) opon Zeetex WH1000 SUW 225/60 R18. Jeżdżę głównie po mieście oraz krótkie trasy więc zdecydowałem się na ten wynalazek.Mają bardzo dobre opinie,ale to się okaże w praktyce.Jak koła zamontuję do samochodu i pojeżdżę to podzielę się wrażeniami.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Października 2020, 18:06:43 »
Emiraty Arabskie to produkują, kolega ma i niby ok, ale miał problemy z biciem/wyważeniem.
Sam jestem ciekawy Twoich wrażeń.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl