Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #90 dnia: 29 Października 2020, 13:18:37 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #91 dnia: 29 Października 2020, 17:57:24 »
Szkoda ze kolega nie zrobił zdjęć przed reklamacją  Nokian wielosezonowa  w swojej auris hybrid
MASAKRA,  porozrywany bieżnik. Opony 2 lata przebieg ok. 10kkm

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #92 dnia: 05 Listopada 2020, 12:52:01 »
Zdajesz sobie mam nadzieję sprawę, że ceny na oponeo jak i sama jakość opon są z dooopy ?

Hej, możesz rozwinąć temat?
https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-ug-performance-suv-g1-225-60-r18-104-v-xl#321561197
cena wydaje się być ok...

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 05 Listopada 2020, 19:28:20 »
https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/test-opon-zimowych-2020-sprawdzamy-51-modeli-w-rozmiarze-24545-r18/k442ybe?srcc=null
I wcale mnie nie dziwi pozycja Nokianów, tak preferowanych przez serwisy Toyoty - wielka lipa.

generalnie nie sugerowałbym się takimi testami z gazet, wg mnie są sponsorowane; taki przykład - jak hyundai wypuści coś nowego to zawsze motor czy auto-świat piszą, że krok naprzód, dogonili poziom europejski itd; ojciec raz zaufał takim opinion i kupił hyndaia ix35 - problemów z samochodem więcej niż z 20 letnią astrą zaczynając od problemów z układem napędowym a kończąc na przetartej po 3 latach tapicerce (a w 20 letniej astrza tapicerka jak nowa)

tu dla kontrastu bridgestone (2 miejsce w teście auto świata) niżej niż nokian (fakt, że inny model, ale toyota nie sprzedaje modelu z testu auto świata)

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 06 Listopada 2020, 10:32:34 »
panowie pytanie. moja ravka jest na letnich i przymierzam sie do przełożenia na zimówki kupione z toyoty, czy jest jakas procedura z drugim zestawem czujników zakladajac ze jest wprogramowany 2 zestaw do auta.

Offline 8X8

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 11 Listopada 2020, 19:53:42 »
panowie pytanie. moja ravka jest na letnich i przymierzam sie do przełożenia na zimówki kupione z toyoty, czy jest jakas procedura z drugim zestawem czujników zakladajac ze jest wprogramowany 2 zestaw do auta.
Ja mam drugi zestaw felg + drugi zestaw czujników. Inaczej żonglujesz czujnikami :)
I nie kupuj zimówek z Toyoty, Nokiany są słabe. Wróciłbym do Continentali czy pączusia Miszelena w mgnieniu oka...

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 13 Listopada 2020, 00:28:36 »
ja mysle o michalkach tych najcichszych Pilot Alpin 5 SUV i chyba wezme na stalowkach na zime + czujniki, za niedlugo bede w salonie spytam ile taki zestawic bedzie mnie kosztowac...ogolnie ciekaw jestem jak bedzie wygladal bo to biala selection i mysle ze czarne stalowki moga wygladac kozak :) jak bede wiedzial caly koszt to przekaze

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 13 Listopada 2020, 11:15:04 »
Pytanie odnośnie przechowywania opon (bez felg). Jedni piszą żeby stawiać na bieżniku i obracać o 90st co miesiąc. Nie ustawiać na stosie. Inni piszą że można na stosie ale przekładać co miesiąć dolną na górę. Jedni piszą żeby konserwować, drudzy że absolutnie nie...
Ja zamierzam zrobić półkę pod sufitem w garażu i każdą osobno położyć - z tego co czytam nic się z nimi nie powinno dziać chyba?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 13 Listopada 2020, 11:19:18 »
W pionie i przekręcać, koła zaś w stosie.

Boki możesz konserwować, bieżnika nie trzeba.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 13 Listopada 2020, 11:31:29 »
A czemu nie mogą leżeć na bokach pojedynczo? Przecież nacisk będzie rozłożony równomiernie na półce (co innego na prętach).

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 13 Listopada 2020, 12:20:21 »
ja mysle o michalkach tych najcichszych Pilot Alpin 5 SUV i chyba wezme na stalowkach na zime + czujniki, za niedlugo bede w salonie spytam ile taki zestawic bedzie mnie kosztowac...ogolnie ciekaw jestem jak bedzie wygladal bo to biala selection i mysle ze czarne stalowki moga wygladac kozak :) jak bede wiedzial caly koszt to przekaze
Stalowymi sobie tylko oszpecisz auto. Minęły czasy gdy uważano, że "żal alusów na zimę". W salonie jest drogo. Zobacz sobie w temacie o kołach zimowych, wrzucałem foty z czarnymi alusami - kosztowały mnie nieco ponad 2k.

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 13 Listopada 2020, 12:27:44 »
Stalowymi sobie tylko oszpecisz auto. Minęły czasy gdy uważano, że "żal alusów na zimę". W salonie jest drogo. Zobacz sobie w temacie o kołach zimowych, wrzucałem foty z czarnymi alusami - kosztowały mnie nieco ponad 2k.

Az tak sobie oszpece ?nie wiem licze tez wydatki...same opony sa drozsze niz przecietne + czujniki...licze sie z kosztami bo jeszcze ubezpieczenie i GAP...na rok myslalem o stalowkach a za rok jakies juz fajne Alusy na lato a moze te orginaly na zime...nie wiem...jeszcze sie zastanawiam...wlasnie nigdzie nie umiem znalesc jakby wygladal na stalowkach...ale patrzylem na Off roadowe alusy z typowo off country oponami i wygladalo dosc fajnie, pyt czy tez tak bedzie na stalowkach... ja nie mam jakiegos komplexu ze bedzie mi wstyd czy cos...wole poczekac rok i kupic dobre alusy niz teraz sie szarpac na cos posredniego...

Choc teraz spojzalem na oponeo stalowka 300 zl a alusy zaczynaja sie od 400 zl :D LOL pyt jak mozna porownac jakosc ? chyba w salonie troche kreca nosem by wymieniac z oponeo u nich przy odbiorze auta czy sie mysle?
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2020, 12:58:37 wysłana przez Czeresnia »

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 13 Listopada 2020, 13:09:00 »
Roznica w cenie zadna, a auto Twoje, wiec robisz co chcesz.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 13 Listopada 2020, 17:14:17 »
Jak już stalowe, to nie z aso tylko normalnie z netu, np. alcar dużo taniej i wzór fajny. Możesz mieć  swoje, nie patrz na to co ktoś kręci.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2020, 17:15:56 wysłana przez Krisman »

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 13 Listopada 2020, 17:20:51 »
W pionie i przekręcać, koła zaś w stosie.

Boki możesz konserwować, bieżnika nie trzeba.

O, tutaj np
https://www.continental-opony.pl/samochod/artykuly-o-oponach/jak-dbac-o-opony/jak-wlasciwie-przechowywac-opony
Dopuszczają układanie na stosie nawet.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl