Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bubrb

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #120 dnia: 02 Grudnia 2020, 17:19:51 »
Witajcie.
Czytałem ten wątek chyba ze 3x.

Dołożę swoje 3grosze.

Co do korzyści z wielosezonowych.
Jeździłem od nowego ca.140tys - zjechałem 1kpl zimowek i 1kpl letnich.....
Uważam, że gdybym jeździł na oponach całorocznych również zjechałbym dwa komplety...no może drugi komplet nie do końca.
Korzyść...to chyba tylko kasa za przekładanie 2 razy w roku....
ca.100zł x 2/rok x 5lat = 1000zł... czy to dużo czy mało, nie oceniam.

Cóż, nową rav dali mi na letnich oponach, więc zamierzam nabyć teraz zimówki...
Przyznam się że trafiałem w:
1) Hankook WINTER I-CEPT EVO 3 W330A 225/60 R18 104 V = ca.500zł.  Toczenia C, Woda B, 72dB.
2) Bridgestone BLIZZAK LM005 225/60 R18 104 V = ca.700zł.  Toczenia B, Woda A, 71dB.
3) po przeczytaniu forum:  Goodyear UG Performance SUV G1 225/60R18 104 V XL = ca.850zł. Toczenia B, Woda C, 69dB.

Mają to być zimówki, dlatego zdawało mi się, że ważnym czynnikiem będzie przyczepność na mokrej nawierzchni.... dlatego chyba, mimo wszystko nabędę Bridgestone....LM005.

Obecne Dunlopy mają  C, C, 70dB............
Głośność Dunlopów, 70dB trudno będzie przeskoczyć w obecnym asortymencie, bo większość opon ma 72dB.

I tak dalej nie wiem, co wybrać....

Miał tu ktoś na forum rację, że na tym popieprzo....ym świecie trzeba się na wszytskim znać = żałość ;-)

Życzę wszystkim dużo cierpliwości ;-)

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

ps. Dziś zacznę dość konkretny wątek, myślę, że się przyda = Napisz na jakich oponach jeździsz ;-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #121 dnia: 02 Grudnia 2020, 18:25:31 »
Co do Hankook WINTER I-CEPT EVO 3 W330A, to znalazłem wreszcie gdzieś (DE) pierwszy ich test i... Wygrały (ale w innym rozmiarze, jak wrócę z pracy to postaram się to znaleźć)
Miałem opony wszystkich wymienionych przez Ciebie firm, niestety wszystkie to były wcześniejsze modele i mogę powiedzieć tak:
Poprzednik w/w hankook miałem i letnie i zimowe 2016r do tego roku. Letnie super ale głośne, zimowe mocno mnie rozczarowały ale tucson z tylko przednim napędem, więc nie miały lekko.
Miałem też w tym aucie, jak i innym fabrycznie Continental letnie, bdb opony ale głośne.
Brigestone w Hondzie 2011r... najbardziej "plastikowe" opony jakie miałem. Dziwne prowadzenie i nie polubiliśmy się, zresztą z autem też.
GoodYear x2 i zawsze pełen banan na twarzy i ciche jak makiem zasiał.
Dodatkowo aktualnie mamy jeszcze w żony aucie Vredestainy zimowe, trwałe i dobre opony.
Mazda 6 2014 (właśnie na sprzedaż) Michelin zimowe są super.
Dunlop letnie jak i zimowe miałem w 2  nissanach, dla mnie jedne z najlepszych opon.
Miałem jeszcze kilka innych marek w tym krajowe Dębice (świetne na śniegu i tyle ) Kormorany, słaba jakość ale to było dawno (dwa razy reklamowane)
Vikingi rewelacyjna przez pierwsze 2-3 lata potem stwardniała guma i już było słabo. Barum i Sava całkiem spoko.
Po latach doświadczenia stwierdzam, że da się jeździć prawie na wszystkim, ale jakość jednak robi duuużą różnicę.
Aktualnie jak Ty nie mogę się zdecydować, a że nam 2 auta i to drugie jest na dobrych zimowych... nie mam ciśnienia.
Z wielosezonowych miałem GoodYear i ciepło je wspominam.
Pewnie kilka pominąłem

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: 02 Grudnia 2020, 19:55:30 »
Michelin Pilot Alpin 5 SUV 225/60R18 104 H XL kupione za PLN 3k na oponeo.
Indeks głośności chyba 68dB

Są naprawdę ciche!
Po mieście wcale ich nie słychać - na autostradzie tez dają radę głośniejsze są szumy na słupkach i lusterkach niż hałas z drogi jestem mega zadowolony.
Mam wrażenie że są cichsze niż letnie standardy od Toyoty - nie pamiętam co oni tam dają Bridgestony?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #123 dnia: 02 Grudnia 2020, 22:40:02 »
Taki poglądowy test który daje do myślenia (inny profil i szerokość, ale...) jakie mogą być niewiarygodne różnice w hamowaniu na mokro. Nowy Hankook wypadł też wzorowo.
https://www.24opony.pl/akt,0,277/testy-opon-zimowych-2020--auto-bild-porownal-ponad-50-opon-245-45-r18--.html

Offline Bubrb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #124 dnia: 03 Grudnia 2020, 12:37:17 »
Nooo fajny ranking...
Hym chyba mimo wszystko pójdę w Hankook evo3... mają opory B, na mokrej A....

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #126 dnia: 03 Grudnia 2020, 13:14:47 »
Tak było, nie znaczy że jest w ten sposób nic nie kupimy

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #127 dnia: 03 Grudnia 2020, 13:30:59 »
Michelin Pilot Alpin 5 SUV 225/60R18 104 H XL kupione za PLN 3k na oponeo.
Indeks głośności chyba 68dB

Są naprawdę ciche!
Po mieście wcale ich nie słychać - na autostradzie tez dają radę głośniejsze są szumy na słupkach i lusterkach niż hałas z drogi jestem mega zadowolony.
Mam wrażenie że są cichsze niż letnie standardy od Toyoty - nie pamiętam co oni tam dają Bridgestony?

Juz ktorys raz proboje cie zapytac jak dostales taka cene te opony kosztuja obecnie 900zl za szt. Kupiles z zeszlego sezonu ktorych juz nie ma dostepnych ?

pzdr

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 03 Grudnia 2020, 13:54:30 »
Witam kolegę
podłączę się do wątku z ceną michałów alpin 5 suv.
Cena ich na znanym serwisie oponiarskim w początkach października była okoł 720 pln z produkcji 2020.
Podobnie było z goodyear ultra grip 225/60r18 .
Zaczą się ruch w interesie to ceny poszybowały w górę.
Sam dziwię się że tak bardzo.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #129 dnia: 03 Grudnia 2020, 14:36:20 »
Juz ktorys raz proboje cie zapytac jak dostales taka cene te opony kosztuja obecnie 900zl za szt. Kupiles z zeszlego sezonu ktorych juz nie ma dostepnych ?
pzdr
https://logistykaopon.pl//opony/michelin-225-60-R18-104-H/id-75441?utm_source=moneteasy.pl&utm_medium=referral
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2020, 14:48:28 wysłana przez animuss »

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #130 dnia: 03 Grudnia 2020, 14:42:56 »
Cena ich na znanym serwisie oponiarskim w początkach października była okoł 720 pln z produkcji 2020
Dokładnie tak! Jeszcze końcem piździernika była taka cena. Nawet myślałem, że je kupię, ale, że chciałem to zrobić w okolicach odbioru auta, to stwierdziłem, że "aaa, to poczekam". No i tak poczekałem, że jak otwarłem portale z oponami w zeszłym tygodniu to Bridgestone LM005 i Michelin Alpin po +200 na sztuce, więc odpuściłem temat i poszedłem w Hankooki.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **

Offline animuss

• Toyot Chodzacy

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 03 Grudnia 2020, 14:55:46 »
https://www.oponeo.pl/dane-opony/michelin-pilot-alpin-5-suv-225-60-r18-104-h-run-on-flat-xl-fsl-/303809844

ok teraz kumam, roznica jest w Run Flat bo myslalem ze oznaczenie XL to wlasnie na to wskazuje....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl