Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65185 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #135 dnia: 03 Grudnia 2020, 15:16:21 »
https://www.oponeo.pl/dane-opony/michelin-pilot-alpin-5-suv-225-60-r18-104-h-run-on-flat-xl-fsl-/303809844

ok teraz kumam, roznica jest w Run Flat bo myslalem ze oznaczenie XL to wlasnie na to wskazuje....
Run Flat to mniejsze przebiegi, większe zużycie paliwa i raczej nie naprawialne. :cool:

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: 03 Grudnia 2020, 22:29:08 »
Michelin Pilot Alpin 5 SUV 225/60R18 104 H XL kupione za PLN 3k na oponeo.
Indeks głośności chyba 68dB

Są naprawdę ciche!
Po mieście wcale ich nie słychać - na autostradzie tez dają radę głośniejsze są szumy na słupkach i lusterkach niż hałas z drogi jestem mega zadowolony.
Mam wrażenie że są cichsze niż letnie standardy od Toyoty - nie pamiętam co oni tam dają Bridgestony?

Juz ktorys raz proboje cie zapytac jak dostales taka cene te opony kosztuja obecnie 900zl za szt. Kupiles z zeszlego sezonu ktorych juz nie ma dostepnych ?

pzdr
Kurcze gdzieś mi to umknęło - sorry.
Tak ta różnica to ranflaty wtedy też były ale kosztowały na pewno mniej - a teraz to w ogóle nic już tam nie mają jak spojrzałem - po sezonie już czy jak, co oni sobie tam myślą?
Sprzedało się wszystko bo ludziska biorą jak leci  - jak to mówi mBank jak to możliwe ze 5k dzisiaj to więcej nie 5k jutro czy jakoś tak.
Jednym słowem kanał.

A opony naprawdę są fajne - nie wiem jak zużycie ale reszta bez zarzutu jeżeli cokolwiek można powiedzieć po przejechaniu 200km przez 2 dnia ha ha

Spróbuj może tutaj - kupowałem u nich felgi w lecie - logistyka i obsługa klienta pod psem ale towar ok normalny pierwszej jakości.
https://www.opony-outlet.pl/search?sortCode=price_asc&minPrice=&maxPrice=&season=Wi&width=225&profile=60&size=18&speedRating=&loadIndex=&brand=Michelin&priceCategory=recommended&clientReviewsRating=&approvedBy=&isRunflat=&reinforced=&cTire=&rimProtection=&sealLayer=&noiseReduction=&homologation=&vehicleTypes=PKW&vehicleTypes=RACE_PKW&vehicleTypes=LLKW&vehicleTypes=VINTAGE_PKW&vehicleTypes=OFF
Na pewno mają wiecej niż oponeo a ceny - ja szukałem aż znalazłem coś dla siebie.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #137 dnia: 30 Grudnia 2020, 17:16:20 »
Witajcie,

sorki ze w watku o oponach zimowych, ale mam pytanie odnosnie Michelin Crossclimate SUV 225/60/18 do Ravki.

Czy ten rozmiar posiada rant ochronny?
Niestety internet nie odpowiada na to pytanie...
Pytanie szczególnie do właścicieli RAVek obutych michałkami.

Pozdrawiam
Krzysiek

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #138 dnia: 30 Grudnia 2020, 17:44:14 »
Nie wiem czy coś się zmieniło, ale te z rantem miały w opisie na końcu  FR.
Trochę dziwne, ale rzeczywiście te 225 60 r18  nie mają w opisie FR, a np. Te już tak:
https://m.intercars.pl/produkty/1704206-michelin-crossclimate-suv-23550r18-101v-xl-fr

Choć na oponeo ten obezek 360° wygląda jakby miały rant i te 225/60/18

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2020, 17:46:42 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #139 dnia: 05 Września 2023, 10:58:22 »
Trochę odkopię ten wątek, ale rozglądam się aktualnie za zimówkami do RAV4.
Jak oceniacie Wasze wybory po czasie? Które opony wybralibyście teraz?

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #140 dnia: 05 Września 2023, 11:04:32 »
Wraz z ravką kupiłem toyotowskie koła z oponami Nokian szerokości 235. Mimo tego, że mam FWD nie miałem żadnych problemów zimą z trakcją.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #141 dnia: 05 Września 2023, 11:22:33 »
Też mam te Nokiany z salonu - szerokość 225. Dwie zimy, bez problemów. W sumie firma skandynawska to zimowe laczki powinny dawać radę.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline A112

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWD
« Odpowiedź #142 dnia: 05 Września 2023, 11:22:57 »
Ja już rozeznałem rynek i biorę pod uwagę Continental 870p lub Michelin Pilot 5 Sport. Za Continental przemawia, że są to najlepsze opony zimowe, zaś za Michelin poziom głośności 68 decybeli

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #143 dnia: 05 Września 2023, 11:32:18 »
Też mam te Nokiany z salonu - szerokość 225. Dwie zimy, bez problemów. W sumie firma skandynawska to zimowe laczki powinny dawać radę.
Nokiany produkcji Ru są prawdopodobnie najgorszymi jakościowo oponami w swojej klasie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #144 dnia: 05 Września 2023, 11:41:08 »
Zdecydowanie brałbym Conti WinterSport.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 05 Września 2023, 12:09:30 »
Winter sport to model od Dunlop

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #146 dnia: 05 Września 2023, 12:13:47 »
Masz rację, miałem na myśli WinterContact.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 05 Września 2023, 12:37:28 »
Ja już rozeznałem rynek i biorę pod uwagę Continental 870p lub Michelin Pilot 5 Sport. Za Continental przemawia, że są to najlepsze opony zimowe, zaś za Michelin poziom głośności 68 decybeli

Też rozważam głównie te dwa modele, czy 71db z Continental 870p nie będą zbyt głośne?

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #148 dnia: 05 Września 2023, 13:00:06 »

Też rozważam głównie te dwa modele, czy 71db z Continental 870p nie będą zbyt głośne?

Jeśli jesteś audiofilem, który "slyszy" złocone wtyczki do kabli glosnikowych, to może zauważysz różnicę :grin:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #149 dnia: 05 Września 2023, 14:24:46 »
Nokiany produkcji Ru są prawdopodobnie najgorszymi jakościowo oponami w swojej klasie.
No dobra. Istotnie są ruskie. Czym się ta prawdopodobnie najgorsza jakość miałaby objawić? Jak narazie nie zauważyłem żeby coś im dolegało, a do podłoża lepią się bardzo dobrze. Rzecz jasna przy całej mojej "sympatii" do RU świadomie nie kupilbym zadnego produktu tam wytworzonego ale realnie patrząc szanujaca się firma oponiarska nie może chyba sobie pozwolić na jakąś lipę.
BTW to teraz juz Nokiany raczej ruskie nie są....

W ogole to w temacie opon to największą lipą z mojego doświadczenia były jakieś Falkeny letnie, które założyłem do Corolli i po trzech latach z ulgą wywaliłem, bo robiły taki huk z powodu wyząbkowania, że nie dało się wytrzymać. Uprzedzam uwagi odnośnie stanu zawieszenia. W tej chwili to samo auto jeździ na Fuldach już chyba 10 lat (wiem, wiem, stare,....) i nic się z oponami oprócz normalnego zuzycia nie dzieje.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2023, 14:40:57 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl