Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #226 dnia: 13 Października 2024, 19:56:10 »
SP4. Daj znać jakie odczucia z kleberami czy faktycznie są są ciche czy kleją się dorogi etc.

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka

Offline japanKam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWDi
« Odpowiedź #227 dnia: 20 Października 2024, 17:47:57 »
Stoję przed zakupem kompletu zimowych opon do RAV4 AWDi która odbiorę dopiero w grudniu. Generalnie samochód jeździł będzie w terenie górzystym - południe Śląska i Małopolski - w tym Podhale. Rozważam modele podane poniżej, czy ktoś z doświadczenia poleci jakieś, które przetestował na zaśnieżonych górskich drogach? Czy osoby z gór poleca inne, sprawdzone opony?

Continental WinterCintact TS870 P
Yokohama BluEarth-Winter V906

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #228 dnia: 21 Października 2024, 12:09:23 »
Osobiście wybieram opony z najwyższą klasą na mokrej nawierzchni, bo taką najczęściej można spotkać, a że ravka jest kiepsko wyciszona to 1-2 dB więcej już mi nie zrobi różnicy.
Mam trzeci sezon LM005 i ani razu nie musiałem założyć wspomagaczy na koła (piszę o Alpach).
Zapewne na zwykłym śniegu różnice będą niewielkie i zauważalne przy różnych technikach jazdy.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #229 dnia: 21 Października 2024, 13:58:18 »
Ale mowa jest o terenie górzystym - a tam może być więcej śniegu a mniej mokrego.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #230 dnia: 21 Października 2024, 20:19:39 »
1-2 dB więcej już mi nie zrobi różnicy
no co Ty? 3 dB to dwa razy glosniej.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #231 dnia: 21 Października 2024, 21:07:47 »
Odczuwalnie dwa razy głośniej to według różnych źródeł 8-10dB.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #232 dnia: 21 Października 2024, 22:36:47 »
Stoję przed zakupem kompletu zimowych opon do RAV4 AWDi która odbiorę dopiero w grudniu. Generalnie samochód jeździł będzie w terenie górzystym - południe Śląska i Małopolski - w tym Podhale. Rozważam modele podane poniżej, czy ktoś z doświadczenia poleci jakieś, które przetestował na zaśnieżonych górskich drogach? Czy osoby z gór poleca inne, sprawdzone opony?

Falken Wildpeak A/T3W 235/70R16XL 109T BW All Terrain Tire
+
Czarny Rhino Rumble 16x7 +15mm

https://www.rav4world.com/threads/pictures-of-your-aftermarket-wheels.301481/page-17

[cenzura] fajnie to wygląda.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2024, 22:49:51 wysłana przez animuss »

Offline japanKam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWDi
« Odpowiedź #233 dnia: 21 Października 2024, 22:54:58 »

+

https://www.rav4world.com/threads/pictures-of-your-aftermarket-wheels.301481/page-17

Fajnie, nie powiem że nie, ale to by mega pasowało do wersji adventure  :cheesy: Wydaje mi się, że do czarnej executive troche mniej, chociaż...  :grin:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #234 dnia: 22 Października 2024, 10:00:01 »
Wygląda fajnie ale w przypadku RAV4 to przerost formy nad treścią. Nadto ATki mają gorszą trakcję, w warunkach zimowych zwłaszcza. No i są głośniejsze od szosówek.
Jeżeli nie masz zamiaru zjeżdżać z asfaltu na coś innego jak polne drogi to jest to bez sensu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #235 dnia: 22 Października 2024, 12:02:45 »
Ale mowa jest o terenie górzystym - a tam może być więcej śniegu a mniej mokrego.

Może być, może nie być.... każda opona z odpowiednią ilością krzemionki z klasy premium przy jeździe po śniegu będzie się sprawdzać. Po mokrym różnice będą już wyraźne i wystarczy znać możliwości opony i dostosować technikę jazdy.
Dlatego oprócz konkretnego modelu opony zimowej, zaproponowałem koledze, aby zerknął na inne parametry, a praktyka potwierdzi czy dobrze wybrał czy nie.
Opona, którą poleciłem przetestowałem w każdych warunkach.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #236 dnia: 22 Października 2024, 12:08:52 »
1-2 dB więcej już mi nie zrobi różnicy
no co Ty? 3 dB to dwa razy glosniej.

Nie pisałem o 3db, tylko o 1 do 2 db, a przy jeździe w górach nie będzie już koledze robić to różnicy, a jak jeszcze zobaczy śnieg to będzie cisza w tym cudzie techniki jak makiem zasiał.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #237 dnia: 22 Października 2024, 12:11:35 »

+

Fajnie, nie powiem że nie, ale to by mega pasowało do wersji adventure  :cheesy: Wydaje mi się, że do czarnej executive troche mniej, chociaż...  :grin:

I to jest konkret na górskie warunki :)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #238 dnia: 22 Września 2025, 20:15:09 »
Odkopuję wątek, bo rozglądam się powoli za swoim kompletem i wybrałem wstępnie Micheliny Alpiny 7 (nie widzę sensu dopłacania do Alpin 5 SUV), ale rozważam jeszcze Bridgestone Blizzak LM001. Opony kupuję 18, bo nie wykluczam założenia łańcuchów na jakieś Bieszczady zimą albo inne zaśnieżone tereny i planuję używać RAVki zgodnie z rozwinięciem jej skrótu - Recreational Active Vehicle with 4-wheel drive, więc zależy mi na jak najlepszych oponach, które mnie nie zawiodą w trudniejszych warunkach, głównie górskich. Ma ktoś porównanie tych dwóch modeli w RAVce albo może zaproponować jakiegoś godnego konkurenta w podobnej cenie? Z góry dzięki za pomoc! :)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #239 dnia: 23 Września 2025, 00:00:45 »
Continental WinterContact TS870

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl